Ζωική και φυτική πρωτεΐνη – Αυτή είναι καλύτερη για τον οργανισμό

Διαβάστε ποια είναι καλύτερη για τον οργανισμό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ζωική πρωτεΐνη ενισχύει περισσότερο τον οργανισμό και σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι σε σχέση με την φυτική πρωτεΐνη.

Παρόλο που είναι εφικτό να πάρει κανείς συνολικά αντίστοιχη ποσότητα πρωτεΐνης από τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, όσπρια και τόφου, ερευνητές στο Αρκάνσας λένε ότι η κατανάλωση κρέατος και αυγών διευκολύνει τη διατήρηση μιας άπαχης μυϊκής μάζας.

Υπάρχουν διαιτητικές οδηγίες με ισοδύναμα γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε τροφή, ώστε ο καθένας να καλύπτει τις ανάγκες του από διαφορετικές πηγές εκτός από το κρέας. Για παράδειγμα, η ζωική πρωτεΐνη από 30γρ. κρέατος ισοδυναμεί με ένα μαγειρεμένο αυγό, ή μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι καλύτερης ποιότητας και έχουν καλύτερο “πρωτεϊνικό προφίλ”, όσον αφορά τις ανθρώπινες διατροφικές απαιτήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κέρδος πρωτεΐνης από τα ισοδύναμα γραμμάρια πρωτεΐνης από φυτικές πηγές.
Για την μελέτη, 56 νέοι, υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες έφαγαν ένα από τα εξής:

  • 60γρ. μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας
  • 60γρ. μαγειρεμένο χοιρινό κρέας
  • δύο αυγά
  • μισό φλιτζάνι κόκκινα φασόλια
  • δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
  • 120γρ. τόφου
  • 30γρ. μικτούς ξηρούς καρπούς

Ίσως σας ενδιαφέρουν