European Super League: Η κορυφαία «μπλόφα» αλλάζει το ποδόσφαιρο…

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και μαζί η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση – Σε μία εποχή που οι λέξεις «όμιλοι» και «32» δεν θα υπάρχουν στο λεξιλόγιο του Champions League

Η European Super League ήρθε κι έφυγε! Το…«παραμύθι» κράτησε μόλις 48 ώρες, επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως ήταν ικανό να ταράξει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Σε αυτό το διήμερο έγιναν τα πάντα. Οι δώδεκα ομάδες της νέας Λίγκας υποσχέθηκαν χρήμα και βγήκαν στην πιάτσα να βρουν άλλα οκτώ club. Χωρίς μεγάλη επιτυχία πάντως, αφού τα… χαστούκια από τη Γερμανία προκάλεσαν κρότο. Η UEFA έδειξε αντανακλαστικά και προσπάθησε με όλα της τα όπλα να βάλει φρένο.

Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές σκέφτονται τα κέρδη. Η διαφορά τους, πάντως, έχει να κάνει με μία άκρως σημαντική… λεπτομέρεια. Οι ομάδες σκέφτηκαν αποκλειστικά το ταμείο τους, όμως η UEFA, που και εκείνη ασφαλώς μόνο αδιάφορη δεν είναι για εκείνο (το ταμείο, βρε, αδελφέ…), λειτούργησε με καθαρό μυαλό, εκτιμώντας πως χωρίς τη στήριξη των φιλάθλων δεν επιτυγχάνεται καμία πρόοδος σε κανένα εγχείρημα. Όσο ελκυστικό και αν δείχνει. Από την πρώτη στιγμή οι φίλαθλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη αντέδρασαν στην προοπτική της European Super League. Αναμενόμενο ήταν οι αντιδράσεις να είναι μεγαλύτερες στην Αγγλία. Όχι γιατί οι μισές από τις ομάδες της νέας κίνησης προέρχονταν από το Νησί, αλλά γιατί εκεί η οπαδική κουλτούρα και ο τρόπος που κανείς αντιμετωπίζει την ομάδα του είναι ξεχωριστός. Συγκεντρώσεις έξω από τα γήπεδα, αντιδράσεις παικτών μέσα σε αυτά, πανό με μηνύματα έδειξαν αμέσως ότι η European Super League, μόνο ευπρόσδεκτη δεν είναι. Αντιδράσεις που, προφανώς, μέτρησαν καθοριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα λοιπόν, όταν η UEFA άρχισε να δείχνει το δικό της χρήμα από τα αγγλικά funds, προέκυψαν και οι φήμες αποχώρησης. Μία πίσω από την άλλη οι ομάδες, από την Αγγλία πρώτα, αποχωρούσαν και εν συνεχεία ήρθε και το επίσημο της ανακοίνωσης. Προφανώς είναι πιο εύκολο επικοινωνιακά για ένα club να πει πως άλλαξε απόφαση επειδή σεβάστηκε κουλτούρες και παραδόσεις αιώνων, πως αξιολόγησε τις αντιδράσεις των φίλων τους, παρά να πει πως «τα λεφτά της UEFA είναι αυτά που ήθελα και όλα καλά».

Η UEFA διατήρησε τα κεκτημένα και παραμένει το αφεντικό του παιχνιδιού, αλλά και τα 12 club θα γίνουν πιο πλούσια, αφού τα οικονομικά τους αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Την ίδια ώρα, το οπαδικό κίνημα κατάφερε μία μεγάλη νίκη κόντρα στο οικονομικό κατεστημένο. Είναι, επίσης, προφανές ότι εάν τελικά επικρατούσε το σενάριο της European Super League θα γέμιζαν τα εγχώρια πρωταθλήματα από αδιάφορα ματς. Τα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν θα προσέφεραν κίνητρο στους θεατές και τους χορηγούς, με αποτέλεσμα να λάμβαναν χαρακτήρα βαρετό.

Πάμε στο σήμερα. Μετά το σάλο οι μεγάλοι, που έχουν ανάγκη τα χρήματα, θέλουν το νέο format του Champions League από αυτό ή το επόμενο καλοκαίρι. «Εάν είναι να περιμένουμε έως το 2024, θα είμαστε νεκροί», εξήγησε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ. Το ποδόσφαιρο αλλάζει, και μαζί του αλλάζει και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σε μία εποχή που οι λέξεις «όμιλοι» και «32» δεν θα υπάρχουν πια στο λεξιλόγιο του Champions League. Ας δούμε τι επικύρωσε η UEFA.

Το φορμάτ που προόριζαν οι 12 ιδρυτές-μέλη για τη Super League, έχει αρκετά κοινά σημεία με το νέο Champions League. Βασικότερο όλων η κατάργηση των ομίλων. Από 32, οι ομάδες γίνονται 36 και καθεμία θα δίνει μίνιμουμ 10 αγώνες (5 εντός – 5 εκτός έδρας). Τέσσερις περισσότερους, δηλαδή, σε σχέση με το τρέχον φορμάτ, όπου οι αγώνες είναι έξι, με ματς εντός – εκτός έδρας. Στο νέο Champions League, όμως, τα 10 ματς αντιστοιχούν σε 10 ξεχωριστούς αντιπάλους! Αυτό είναι και το λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο», που υιοθετεί η UEFA. Με δεδομένο ότι οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, κάθε ομάδα θα κοντράρεται με δύο ομάδες από το 1ο, τρεις από το 2ο, τρεις από το 3ο και δύο από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας (2+3+3+2). Έτσι, αντί για δύο ομάδες που προκρίνονταν από κάθε όμιλο, οι 36 θα πλασάρονται σε ενιαία κατάταξη, από την 1η έως την 36η θέση. Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, οι πρώτοι 8 της κατάταξης εξασφαλίζουν το εισιτήριό τους για τους «16».

Η κύρια διαφορά στο νέο φορμάτ έγκειται στο ότι οι υπόλοιπες 8 ομάδες θα προκύπτουν από μία ενδιάμεση φάση play offs. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι ομάδες που τελείωσαν τον πρώτο γύρο από την 9η έως την 24η θέση .Οι ομάδες των θέσεων 9-16 θα τοποθετούνται ως «ισχυροί» στην κλήρωση και θα διασταυρώνονται με τις ομάδες των θέσεων 17-24, έχοντας, δηλαδή, το πλεονέκτημα έδρας στη ρεβάνς. Από κει και πέρα, οι τελευταίες 12 ομάδες της κατάταξης (25-36) θα μένουν οριστικά εκτός Ευρώπης. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει έως τώρα με τις 3ες των ομίλων, δεν θα «υποβιβάζονται» ομάδες στο Europa League.

Από τη φάση των «16» και μετά, η εξέλιξη της διοργάνωσης θα είναι ίδια και απαράλλακτη, όπως ισχύει από τη σεζόν 2003/04. Ουσιαστικά, ο «χαμός» θα γίνεται μέχρι αυτό το στάδιο, εκεί που θα λάβουν χώρα, δηλαδή, οι 100 περισσότεροι αγώνες, με περισσότερες εμβόλιμες αγωνιστικές, σε ένα, αν μη τι άλλο, ασφυκτικό καλεντάρι, αν προσθέσει κανείς και τις εγχώριες διοργανώσεις (Κύπελλα, Λιγκ Καπ).

Άρα, 36 από 32 ομάδες, κατάργηση ομίλων, ενιαία βαθμολογία, 10 ματς μίνιμουμ για κάθε ομάδα, αντί για 6, 10 ξεχωριστοί αντίπαλοι, κατάργηση του εντός – εκτός έδρας στον πρώτο γύρο, Play offs πριν από τους «16» και 100 περισσότερα παιχνίδια. Στην ουσία, αυτή είναι η μεγάλη δομική αλλαγή του Champions League. Με την αύξηση του συνολικού μπάτζετ στα 4,5 έως 7 δισ. ευρώ, η αξία του προϊόντος «Champions League» θα αυξηθεί, το ίδιο και τα τηλεοπτικά συμβόλαια (καθώς οι «μάχες» των κορυφαίων κλαμπ θα είναι περισσότερες).

«Financial Times»: Η στάση του Τζόνσον προστίθεται στη γενικευμένη αντίδραση από κυβερνήσεις όπως και της Ελλάδας

Ίσως σας ενδιαφέρουν