Η «ΒτΚ» παρουσιάζει τον χάρτη του «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024»

Θεσσαλονίκη-Αθήνα με… ορθοπεταλιά – Η φετινή διοργάνωση διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της χώρας

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Από τις 15 έως τις 19 Μαΐου η καρδιά της αγωνιστικής ποδηλασίας θα χτυπάει στη χώρα μας, καθώς η διοργάνωση «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024» τραβάει τα βλέμματα φίλων του αθλήματος από όλον τον πλανήτη.

Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, καθώς ο φετινός αγώνας συγκεντρώνει ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα του χώρου.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Με την αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ορθοπεταλιά να έχει αρχίσει, η «ΒτΚ» παρουσιάζει το χάρτη του φετινού Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, που φέτος για πρώτη φορά θα διασχίσει τη ραχοκοκαλιά της χώρας και ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα.

Η μέρα της Θεσσαλονίκης

Ο «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024» ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη. Στις 14 Μαΐου, σε μία πανηγυρική ανοιχτή εκδήλωση, θα γίνει η παρουσίαση των ομάδων.

Στις 15 Μαΐου ξεκινάει από την παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η ατομική χρονομέτρηση, μήκους 10 χιλιομέτρων, με τον ταχύτερο ποδηλάτη να παίρνει την πρώτη γαλάζια φανέλα, με τους 120 ποδηλάτες να αγωνίζονται με μοναδικό αντίπαλο το χρόνο.

Εκεί θα δημιουργηθούν οι πρώτες χρονικές διαφορές ανάμεσα στους διεκδικητές της γενικής και θα δοθεί η πρώτη γαλάζια φανέλα στον αθλητή με την καλύτερη επίδοση.

Θα ακολουθήσει το 92,5 χιλιομέτρων δεύτερο σκέλος του πρώτου ετάπ, που θα φέρει τους ποδηλάτες στην παραλία της Κατερίνης, όπου αναμένουμε ένα μαζικό σπριντ.

Πέρασμα στη Θεσσαλία

Την επόμενη μέρα, στο 2ο ετάπ, συνολικού μήκους 174,75 χλμ., οι αθλητές θα εκκινήσουν από την κεντρική πλατεία της Κατερίνης και θα κατευθυνθούν ακόμα πιο νότια, αφήνοντας πίσω τους τη Μακεδονία, για να εισέλθουν στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για ένα ετάπ μέσης δυσκολίας με δύο σπριντ ανάβασης (το 1ης κατηγορίας στο Λιβάδι και το 2ης κατηγορίας στον Τύρναβο), στο πρώτο μισό της διαδρομής, όπου λογικά θα σχηματιστεί το γκρουπ των αποσπασμένων, ενώ πίσω, στο πελοτόν, οι ομάδες των σπρίντερ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη χρονική διαφορά, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ακόμα μαζικό σπριντ στον τερματισμό, που βρίσκεται έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας. Υπάρχουν τέσσερα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας, στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο, τη Λάρισα και τον Παλαμά.

Το «βασιλικό» ΕΤΑΠ

Στις 17/5 θα διεξαχθεί το 3ο ετάπ, το «βασιλικό» της φετινής διοργάνωσης, ένα πραγματικό αγωνιστικό «κόσμημα» για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024. Με 158 χιλιόμετρα μήκος και 4.544 μ. υψομετρικά, η διαδρομή από την Καρδίτσα στο Βελούχι, δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τα αντίστοιχα ετάπ των τριών μεγάλων Γύρων (Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας).

Το πελοτόν θα εκκινήσει από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας, θα περάσει δίπλα από τη Λίμνη Πλαστήρα, θα μπει για λίγο στην Ευρυτανία, θα επιστρέψει στο Νομό Καρδίτσας, για να αφήσει στη συνέχεια πίσω του τη Θεσσαλία και να κινηθεί πλέον στη Στερεά Ελλάδα, για λίγο στη Φθιώτιδα και κατόπιν στο Νομό Ευρυτανίας.

Θα προηγηθεί η 1ης κατηγορίας ανάβαση στην Τσούκα, και στο δεύτερο μισό του ετάπ οι αθλητές θα περάσουν πρώτα από το Λιπούχι και τον Τυμφρηστό (αμφότερα σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας), για να φτάσουν στο Καρπενήσι, από όπου θα ξεκινήσει η πολύ δύσκολη ανηφόρα τερματισμού στο Βελούχι (12 χλμ. με μέση κλίση στο 8,52% και ανώτατη στο 17,3%!).

Εκεί αναμένουμε τη «μητέρα των μαχών» ανάμεσα στους διεκδικητές της γενικής, αλλά και μία παράλληλα μάχη για τη φανέλα των βουνών. Δεν είναι καθόλου απίθανο ο τελικός νικητής του Γύρου να κριθεί σε αυτό το ετάπ.

«Αλωνίζουν» την Στερεά

Το 4ο ετάπ είναι το μεγαλύτερο σε μήκος της φετινής διοργάνωσης (196,88 χλμ.). Οι αθλητές θα ξεκινήσουν από τη Σπερχειάδα και το Νομό Φθιώτιδας, με πορεία προς τα ανατολικά, μέχρι το ενδιάμεσο σπριντ ευθείας στη Λαμία, και από εκεί θα αλλάξουν κατεύθυνση, αυτή τη φορά νότια, για να εισέλθουν στη Βοιωτία, και πλέον να κινηθούν νοτιοανατολικά, περνώντας από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού, τη Λειβαδιά και τη Θήβα, όπου είναι τοποθετημένα ισάριθμα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας.

Μετά τη Θήβα θα έχουμε νέα αλλαγή κατεύθυνσης, βορειοανατολικά αυτή τη φορά, πρώτα στο σπριντ ανάβασης 3ης κατηγορίας του Προφήτη Ηλία και κατόπιν στη Χαλκίδα, με τη γραμμή του τερματισμού να είναι τοποθετημένη στην παλιά γέφυρα της πόλης, δίπλα από τον πορθμό του Ευρίπου.

Ένα ετάπ στο οποίο αναμένουμε την κλασική μάχη ανάμεσα στο γκρουπάκι των αποσπασμένων και τις ομάδες των σπρίντερ, με ένα ακόμα μαζικό σπριντ να είναι η πιθανότερη κατάληξη.

Τερματισμός στο «Καλλιμάρμαρο»

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου με το 5ο ετάπ, μήκους 132,54 χιλιομέτρων, το οποίο θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στην Αττική.

Το πελοτόν θα εκκινήσει κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και μέσω της λεωφόρου Συγγρού θα φτάσει στην παραλιακή, κατευθυνόμενο προς την Αθηναϊκή Ριβιέρα (Παλαιό Φάληρο, Καλαμάκι, Άλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Βάρη και Αγία Μαρίνα). Κάνοντας αναστροφή στην Αγία Μαρίνα, οι αθλητές θα επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, μπαίνοντας στο σιρκουί μήκους 6,42 χλμ., στο οποίο θα πραγματοποιήσουν δέκα στροφές.

Το σιρκουί θα είναι αριστερόστροφο, ξεκινώντας από το Παναθηναϊκό Στάδιο και θα περάσει διαδοχικά από Βασιλέως Κωνσταντίνου, Χίλτον, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Βασιλέως Γεωργίου, Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου και Αρδηττού, για να ολοκληρωθεί μπροστά στο Καλλιμάρμαρο με ένα –λογικά– εντυπωσιακό μαζικό σπριντ και αφού πρώτα η τηλεοπτική εικόνα θα έχει μεταφέρει σε κάθε γωνιά της υφηλίου τα μνημεία, τα αξιοθέατα και τα τοπόσημα της πρωτεύουσας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν