Τα μυστικά της “Χρυσής Μπάλας”

Γράφει για το Vradini.gr ο ανταποκριτής του France Football Μάνος Σταραμόπουλος

Η τελετή για την απονομή της «Χρυσής Μπάλας» που έχω την μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα (ως ανταποκριτής της) τα τελευταία 31 χρόνια,(μετά την αποχώρηση του σπουδαίου Γιάννη Διακογιάννη) στο ετήσιο δημοψήφισμα του κορυφαίου και έγκριτου γαλλικού αθλητικού περιοδικού «France Football», είναι η κορυφαία του είδους της. Ξεκίνησε τη σεζόν 1955-56 μαζί με το κύπελλο Πρωταθλητριών (τη μετεξέλιξή του σήμερα σε Champions League). Ήταν ιδέα κι αυτό Γάλλου και δη δημοσιογράφου, του αρχισυντάκτη του εν λόγω περιοδικού Ζακ Φεράν (το Πρωταθλητριών ήταν του άλλου αρχισυντάκτη της Equipe, Γκαμπριέλ Ανό) ο οποίος έκρινε – και σωστά- αφού το τρόπαιο θα το παίρνει η ομάδα που θα κατακτά την κορυφή και θα το τοποθετεί στην συλλογή της, γιατί κι ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής (Ευρωπαίος τότε, καθώς δεν υπήρχε ούτε ΕΕ, ούτε παγκοσμιοποίηση) να μην λαμβάνει ένα άλλο τρόπαιο που να έχει το δικαίωμα να το κρατά στο σπίτι του και να θυμάται τις ωραίες στιγμές της καριέρας του.

Έτσι θεσπίσθηκε η «Χρυσή Μπάλα» το σπουδαιότερο και πλέον ευγενές βραβείο σε ατομικό επίπεδο. Αρχικά δινόταν στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή με πρώτο νικητή τον Άγγλο, Σερ Στάνλευ Μάθιους τον αποκαλούμενο και «μάγο της ντρίμπλας». Τα χρόνια περνούσαν ο θεσμός αλλά και το ποδόσφαιρο γιγαντώνονταν. Φτάσαμε λοιπόν στο 1995 όπου η περίφημη «Υπόθεση Μποσμάν» άλλαξε πάρα πολλά πράγματα. Έτσι το βραβείο δινόταν πλέον στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Ευρωπαικών γηπέδων με πρώτο νικητή τότε, τον Λιβεριανό φορ της Παρί Σεν Ζερμέν και μετέπειτα της Μίλαν, Ζόρζ Γουεά, σημερινό Πρόεδρο της χώρας του!

Από κει φτάσαμε στην παγκοσμιοποίηση, οπότε η διοίκηση του περιοδικού ο Οίκος Αμαουρί, το επέκτεινε σε όλο τον κόσμο, αφού πάμπολλοι ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική αλλά και όλες τις χώρες πέραν της Ευρώπης, ερχόντουσαν να αγωνισθούν και να εξοικονομήσουν περισσότερα λεφτά στην «γηραιά ήπειρο».Το 2007 λοιπόν είχαμε τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό της Μίλαν, Κακά…

Το 2010 ο τότε πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ μία πραγματική «αλεπού» του παραγοντισμού, αντελήφθη ότι το δικό του βραβείο που είχε θεσπίσει το 1991 δεν είχε την αρχοντιά και τη δυναμική της «Χρυσής Μπάλας». Ηρθε έτσι σε συμφωνία με την διοίκηση Αμαουρί και το έπαθλο εντάχθηκε υπο την αιγίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, οπότε στο παιχνίδι πέραν των δημοσιογράφων, εισήλθαν και οι ομοσπονδιακοί προπονητές αλλά και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων. Τότε πρέπει να παραδεχθούμε ότι αδικήθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές (ανάμεσά τους οι Τσάβι, Ινιέστα, Κασίγιας, Ριμπερί, Νόυερ) καθώς υπερίσχυσε το σόου και τα γκολ που προσφέρουν οι επιθετικοί και μεσοεπιθετικοί όπως ο Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το 2016 με νέο πρόεδρο η ΦΙΦΑ δεν τα βρήκε με τους Αμαουρί για επέκταση της συνεργασίας τους και η «Χρυσή Μπάλα» επέστρεψε στο…σπίτι της όπως είπαν αρκετοί.

Η παγκοσμιοποίηση όμως παραμένει, κι έτσι είδαμε φέτος τον Λιονέλ Μέσι ο οποίος νωρίτερα είχε πάρει και το «Χρυσό Παπούτσι» ως πρώτος σκόρερ όλων των Ευρωπαικών πρωταθλημάτων με 36 γκολ (52 βαθμούς, συντελεστής δυσκολίας 2) να κατακτά το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου στο πανέμορφο θέατρο Σατελέ με οικοδεσπότη τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και τον διευθυντή του “France Football”Πασκάλ Φερέ την «Χρυσή Μπάλα» που είναι η 6η στην τεράστια σταδιοδρομία του. Μάλιστα πρώτευσε ο Αργεντινός σούπερ σταρ με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία, μόλις επτά πόντους ή 0,3% των ψήφων, από τον Ολλανδός στόπερ της Λίβερπουλ, Φίρχιλ φαν Ντάικ. Η ψηφοφορία στην Ευρώπη και στην Ασία έφερε πρώτο τον Φαν Ντάικ, ενώ στις υπόλοιπες Ηπείρους πρώτος αναδείχθηκε ο Μέσι.

Γι αυτό άλλωστε όπως είπε και ο Σαμ Ετό η μεγάλη αυτή δόξα του Αφρικανικού ποδοσφαίρου για τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους : «Είμαστε οι πρώτοι που αγανακτούν, αλλά όταν ενεργούν για να ψηφίσουν είναι κάτι άλλο. Εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα αδρεναλίνης..”

Το “France Football” πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ και χρόνια έχει κριτήρια: Ψηφίζουμε για ατομικές και συλλογικές επιδόσεις μέσα στο 2019. 2) Δεξιότητες και fair-play, 3). Καριέρα ποδοσφαιριστή..

Οπότε διαπιστώνουμε όντως δεν ακολούθησαν όλοι τα κριτήρια…

Για την ιστορία ψήφισα κατά σειρά :1) Φαν Ντάικ, 2) Μανέ, 3)Κ.Ρονάλντο, 4) Μέσι, 5)Σον…

Ένα κερδοφόρο γεγονός

Παράλληλα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι η τελετή αυτή με την «Χρυσή Μπάλα» ε΄χιε μεγάλη απήχηση παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτη του Nielsen Sports 823 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει το της σπουδαίας γιορτής ή πληροφορίες της μέσω των κοινωνικών δικτύων ανά τον κόσμο από Twitter, Facebook, Instagram ή YouTube.

Μάλιστα ο επικεφαλής κοινωνικών δικτύων του καναλιού της “L’Equipe”,Μικαέλ Μπουσόν είπε ότι αυτή η επιτυχία είχε ξαναγίνει μόνο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών που έγινε τον Μάιο στη Λιόν . Η μεγάλη γιορτή μεταδόθηκε σε περισσότερες από 120 χώρες ! Ενώ ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για την ιστοσελίδα του “France Football”, η οποία αντίκρυσε , τη Δευτέρα, 11 εκατομμύρια κτυπήματα .

Και όπως πρόσθεσε ο Νικολά Μανισέ διευθυντής οικονομικών του Οίκου Αμαουρί : “Αυτό αντιπροσωπεύει μια επένδυση ενός εκατομμυρίου ευρώ και είμαστε κερδοφόροι μέσω της πώλησης δικαιωμάτων εκπομπής και χορηγίας. Βλέπουμε την τελετή Ballon d’Or ως μια δική της επιχείρηση που προορίζεται να αναπτυχθεί. ” Κι έχει απόλυτο δίκηο…

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Ίσως σας ενδιαφέρουν