Άδωνις Γεωργιάδης στη «ΒτΚ»: «Στοχεύουμε το 2027 να έχουμε ένα νέο ΕΣΥ»

Τη διαβεβαίωση ότι κανείς ευάλωτος πολίτης δεν θα μείνει εκτός απογευματινών χειρουργείων, δίνει, μιλώντας στη «ΒτΚ», ο υπουργός Υγείας

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τη διαβεβαίωση ότι κανείς ευάλωτος πολίτης δεν θα μείνει εκτός απογευματινών χειρουργείων, δίνει, μιλώντας στη «ΒτΚ», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Προαναγγέλλει, επίσης, ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για συνεργασία με τις πρώτες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και περιγράφει ως κοσμογονία τις αλλαγές που δρομολογούνται για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

Όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων τονίζει ότι η ενιαία σύνδεση των φαρμακαποθηκών με ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί και διευκολύνει την κατάσταση, ενώ ανακοινώνει ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα είναι έτοιμος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Ήσασταν παρών στην πρεμιέρα των πρώτων απογευματινών χειρουργείων. 32 χρόνια αφότου άνοιξε η συζήτηση, γίνεται πραγματικότητα. Πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα πανελλαδικά;

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Ήμουν παρών σε μια πραγματικά “ιστορική στιγμή” για το ΕΣΥ. Και εγώ αλλά και οι υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος βρεθήκαμε στο πρώτο απογευματινό χειρουργείο που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο 67χρονος ασθενής λίγο πριν χειρουργηθεί, φανερά συγκινημένος μάς είπε “σας ευχαριστώ για την επιλογή που μου δίνετε”, τότε αντιληφθήκαμε ότι αυτό που κάνουμε έχει τεράστια επίδραση στις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να χειρουργηθούν. Ύστερα από 32 χρόνια λοιπόν, η μεταρρύθμιση αυτή είναι γεγονός και ήρθε για να μείνει. Κάθε ημέρα που περνάει, προστίθενται νέες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων που συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο, σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία θα υπάρχουν απογευματινά χειρουργεία».

Υπάρχει πρόβλεψη για όσους αντικειμενικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου; Θα υπάρξει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης;

«Κανένας ευάλωτος συμπολίτης μας δεν θα μείνει εκτός. Έχουμε σχεδιάσει και περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές Αρχές την έγκριση ενός γενναίου προγράμματος χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 50.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή. Θεωρώ απαράδεκτο ως υπουργός Υγείας να υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ δύο ή τρία χρόνια. Και επειδή αντιλαμβάνομαι πλήρως, ότι πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, είτε επειδή δεν έχουν είτε επειδή δεν θέλουν, ερχόμαστε εμείς με το Ταμείο Ανάκαμψης να καλύψουμε αυτό το κενό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε πάρει το “πράσινο φως” για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία».

Πού βρίσκονται οι συζητήσεις με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος; Θα υπάρχει συμμετοχή και της ιδιωτικής ασφάλισης στα απογευματινά χειρουργεία;

«Οι συζητήσεις είναι ώριμες, και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για συνεργασία με τις πρώτες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για τα απογευματινά χειρουργεία. Θα ανακοινωθούν όλα στην ώρα τους».

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων λειτουργεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Πώς θα λειτουργεί και σε τι θα βοηθήσει;

«Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων λειτουργεί ήδη και μας δίνει μία πραγματική εικόνα για το πώς πηγαίνουν οι αναμονές σε όλες τις χειρουργικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Υπολογίζω ότι σε ένα δίμηνο από σήμερα, οι πληροφορίες αυτές θα δίνονται δημόσια και θα μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να ελέγχουν πώς πηγαίνει η κάθε κλινική και τι αναμονή έχει».

Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ από την «πίσω πόρτα»;

«Τα ίδια ακριβώς αντεπιχειρήματα έλεγαν πριν από 22 χρόνια, όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος καθιέρωσε τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή. Τελικά, εδώ και 22 χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν κάνει χρήση των απογευματινών ιατρείων και το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά. Μην είμαστε υπερβολικοί. Τα απογευματινά χειρουργεία θα ωφελήσουν όλο τον κόσμο: και όσους έχουν και όσους δεν έχουν».

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ποιο είναι το επόμενο μέτρο που περιμένουμε;

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας στο ΕΣΥ συμβαίνουν τα εξής: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα απογευματινά χειρουργεία ή η παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς. Γιγαντιαίο πρόγραμμα 6.500 προσλήψεων μονίμου προσωπικού το 2024. Ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 85 εκατ. πάλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και πολλά ακόμα που αποδεικνύουν ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ γίνεται με έργα και όχι με λόγια».

Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ωστόσο, παραμένουν. Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Ειδικά στην περιφέρεια το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Θα δώσετε επιπλέον κίνητρα, έτσι ώστε να προτιμήσουν το ΕΣΥ; Πώς θα γίνει ελκυστικότερη η Δημόσια Υγεία;

«Το ΕΣΥ αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται. Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού υλοποιείται στο ακέραιο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες κάνουμε, έχουν ως παρεμπίπτων στόχο να κάνουν πιο ελκυστική τη θέση του λειτουργού του ΕΣΥ, και άρα, μεγαλύτερη την προσέλευση γιατρών και νοσηλευτών».

Η Ε.Ε. συμφωνεί με τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων; Για πόσο διάστημα μπορεί να μπαίνει φρένο στις εξαγωγές και να λειτουργεί αυτό ως αντίδοτο στις ελλείψεις φαρμάκων; Έχετε μελετήσει άλλη λύση;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των προϊόντων της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζω, ιδρύθηκε ως ενιαία αγορά.Το Φάρμακο αποτελεί μία ειδική κατηγορία προφανώς, καθόσον προέχει η Δημόσια Υγεία, αλλά δεν μπορεί να εξαιρείται επ’ άπειρον της ελεύθερης διακίνησης αγαθών. Για αυτό και όποτε έχουμε απαγορεύσεις, πρέπει να τεκμηριώνεται ακριβώς ο λόγος Δημόσιας Υγείας που τις επιβάλλουν. Το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει με την ενιαία σύνδεση των φαρμακαποθηκών με ηλεκτρονική πλατφόρμα, το οποίο είναι πρωτοποριακό και ήδη μελετούν να το αντιγράψουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί, πιστεύω, ένα πολύτιμο εργαλείο για να παρακολουθούμε τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό».

Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πόσο έχει προχωρήσει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, που μετράει ήδη δύο χρόνια; Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η αρχική υποδοχή δεν ήταν και τόσο θερμή.

«Πρόσφατα παρουσιάσαμε σε συνέντευξη Τύπου. με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, όλες τις μεταρρυθμίσεις για την εξέλιξη του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού. Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν καταλάβει τη διαφορά».

Πότε θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και πώς θα λειτουργεί;

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα είναι έτοιμος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Θα έχουμε τα πάντα στο κινητό μας για ό,τι μας αφορά, για όλη μας τη ζωή».

Ο στόλος του ΕΚΑΒ ενισχύεται κυρίως χάρη σε δωρεές Ελλήνων πολιτών. Αρκεί, όμως, μόνο αυτό; Ναι, οι δαπάνες για την Υγεία έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό.

«Όχι, δεν ενισχύεται ο στόλος του ΕΚΑΒ μόνο από ιδιωτικές δωρεές, για τις οποίες είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων. Έχει ανανεωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με αγορές από το κράτος. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε παραλάβει τα περισσότερα νέα ασθενοφόρα σε όλη μας την ιστορία, και συνεχίζουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΚΑΒ σήμερα δεν είναι τα ασθενοφόρα. Είναι το προσωπικό».

Ήσασταν υπουργός Υγείας και το 2014. Δέκα χρόνια μετά, τι έχει αλλάξει στο ΕΣΥ; Ακόμα οι μέσοι όροι μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι πολύ χαμηλοί.

«Δεν έχει καμία σχέση το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα με το 2014. Το 2023 οι δαπάνες συνολικά του ΕΣΥ ήταν πάνω από το 50% απ’ ό,τι το 2014. Το προσωπικό είναι περισσότερο, οι αμοιβές τους καλύτερες και η διαθεσιμότητα υλικών και αγαθών πολύ μεγαλύτερη. Δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, και με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουμε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ένα νέο ΕΣΥ».

Ίσως σας ενδιαφέρουν