Άγγελος Συρίγος: «Ζούμε το τέλος της εποχής Ερντογάν»

«Νέος νόμος-πλαίσιο για να απελευθερωθούν τα πανεπιστήμια από τα γραφειοκρατικά δεσμά», επισημαίνει ο Άγγελος Συρίγος στη «Βραδυνή»

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ένας νέος νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβαθμία Εκπαίδευση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, με στόχο να απελευθερωθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια από τα γραφειοκρατικά δεσμά, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα διακρίνει μετά τη ρωσική εισβολή την αλλαγή ρητορικής της Τουρκίας, και για το εσωτερικό της προβλέπει το τέλος εποχής Ερντογάν. Όσο για την επόμενη μέρα για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβλέπει την είσοδό της σε οικονομική στενωπό και εστιάζει στον κίνδυνο η Ρωσία να στραφεί προς την Κίνα ως ο ελάσσων εταίρος της.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ετοιμάζονται αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και προχθές πραγματοποιήθηκε Σύνοδος των Πρυτάνεων για αυτό το λόγο. Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία προσανατολίζεστε;

«Υπήρξε μία εκτενή συζήτηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του νέου νόμου-πλαισίου, που θα έρθει. Δεν είναι από αυτά που γράφουν μεγάλους τίτλους στις ειδήσεις. Είναι, όμως, πάρα πολλά πρακτικά θέματα, τα οποία έχουν σκοπό να απελευθερώσουν το πανεπιστήμιο από τα γραφειοκρατικά δεσμά και από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας και να δώσουν τη δυνατότητα σε όλα τα ΑΕΙ να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν σε ένα πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Οι άξονες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο είναι θέματα γραφειοκρατίας, θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια στις εκλογές μελών ΔΕΠ, με τη λειτουργία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Είναι ζητήματα που ταλαιπωρούν τα πανεπιστήμια και τα κρατάνε πίσω σε μία άλλη εποχή. Να φανταστείτε ότι για μία μικρή παράταση δύο ή τριών μηνών κάποιου εργολάβου στα πανεπιστήμια, πρέπει να ψηφίσουν οι 300 βουλευτές στη Βουλή. Αυτά είναι οπισθοδρομικά και πρέπει να τα ξεπεράσουμε».

Υπάρχουν αντιδράσεις για τις αλλαγές από τους πρυτάνεις;

«Όχι. Είναι κάτι που όλοι οι πρυτάνεις ζητούν. Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να γίνει ένας διάλογος τις αμέσως επόμενες ημέρες, πριν κατατεθεί στη διαβούλευση ως σχέδιο νόμου».

Πότε θα κατατεθεί;

«Εκτιμώ τον Απρίλιο μήνα».

Στις αλλαγές θα συμπεριλάβετε και μάνατζερ στα πανεπιστήμια;»

«Είναι από τα πράγματα τα οποία θα δούμε. Δεν μπήκαμε, όμως, αυτή τη στιγμή σε αυτή τη συζήτηση. Θα υπάρχουν, όμως, Συμβούλια Ιδρύματος, όπως θα υπάρχουν μάνατζερ, οικονομικοί διευθυντές».

Θα απελευθερώσετε τα δίδακτρα των διδάκτρων;

«Ήδη υπάρχουν πολλά μεταπτυχιακά που έχουν δίδακτρα. Εκείνο το οποίο θα ρυθμίσουμε, είναι όπου υπάρχουν δίδακτρα να υπάρχουν και υποτροφίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους ακαδημαϊκά κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο κ. Ακάρ, μίλησε για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Πώς το εκλαμβάνετε αυτό;

«Από το 1976 οι Τούρκοι μιλούν για συνεκμετάλλευση. Η συνεκμετάλλευση, όπως επίσης λέμε εμείς από το 1976, αφορά για παράδειγμα σε θέματα υδρογονανθράκων: εάν βρεθεί κοινό κοίτασμα σε κάποια περιοχή, που προϋποθέτει οριοθέτηση. Δηλαδή να έχεις πρώτα οριοθετήσει, να κάνεις έρευνες και να βρεθεί ένα κοίτασμα το οποίο βρίσκεται και στις δύο περιοχές. Τότε θα έχεις συνεκμετάλλευση. Συνεκμετάλλευση δεν έχεις υπό άλλους όρους. Και αυτό είναι γνωστό στους Τούρκους από το 1976».

Μίλησε, επίσης, και για συνεργασία στον Τουρισμό και την Αλιεία.

«Προγράμματα στα οποία οι τουρίστες μπορεί να επισκέπτονται και το ένα κράτος και το άλλο κράτος έχουν κατά καιρούς συζητηθεί, όπως επίσης η ύπαρξη ενός ειδικού καθεστώτος για τη βίζα. Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι κάτι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή, καθώς τουρκικά αλιευτικά, που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαρώνουν το βυθό της θάλασσας πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Θα μπορούσε να μπουν σε αυτό το ζήτημα κάποιες υποχρεώσεις. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ένα άλλο επίπεδο σχέσεων, από το οποίο απέχουμε. Μακάρι να το φτάσουμε κάποια στιγμή».

Μετά το γεύμα του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν διακρίνατε κάποια αλλαγή στην ρητορική της Τουρκίας; Πώς αποτιμάτε την κατάσταση;

«Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Τούρκοι έχουν αλλάξει πλήρως τη ρητορική τους. Έχουν σταματήσει να μιλάνε για την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα του σοκ που προκάλεσε η ρωσική εισβολή αλλά και του σοκ που προκάλεσε η σθεναρή αντίδραση των κρατών στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό πέρασε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου αντιμετωπίζονται ακόμη και με ένα οικονομικό πόλεμο, όπως γίνεται στην περίπτωση της Ρωσίας τώρα».

Βλέπουμε ότι ο Ερντογάν κάνει επιθέσεις φιλίας προς το Ισραήλ και να εστιάζει στο ότι η Τουρκία είναι ένας ενεργειακός κόμβος. Θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία της χώρας μας με την Τουρκία στα ενεργειακά;

«Θεωρητικώς και τώρα υπάρχουν κάποιες συνεργασίες. Ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ελλάδα και Ιταλία, περνά μέσω Τουρκίας. Και ένα τμήμα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία, περνά επίσης μέσω Τουρκίας. Άρα, ήδη υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κάτι άλλο, όμως, θέλει πολλή προσοχή και θέλει να δούμε από την άλλη πλευρά απτά βήματα προόδου στις μεταξύ μας σχέσεις».

Πώς βλέπετε την κατάσταση να εξελίσσεται στην Τουρκία από εδώ και στο εξής; Ο Ερντογάν πνέει προς το τέλος;

«Θεωρώ ότι ζούμε το τέλος της εποχής Ερντογάν. Τώρα, αν αυτό θα έρθει σε πέντε μήνες ή σε ένα χρόνο, μένει να το δούμε».

Και η διάδοχη κατάσταση;

«Άγνωστη. Ο διάδοχός του θα είναι ο αντι-Ερντογάν. Δεν έχει όνομα. Δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί μία προσωπικότητα τόσο ισχυρή που να μαζέψει γύρω της όλους αυτούς που αντιτίθενται στον Ερντογάν».

Η αγωνία όλου του κόσμου χτυπά στην Ουκρανία. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση;

«Όλα εξαρτώνται από έναν άνθρωπο. Τον Πούτιν. Αυτός θα αποφασίσει αν το συνεχίσει ή αν θα το σταματήσει».

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για την Ευρώπη;

«Θεωρώ ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και όλος ο κόσμος. Θα μπούμε σε οικονομική στενωπό. Και επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Ευρώπη σε σχέση και με την ευρύτερη πορεία της Ρωσίας, γιατί αυτή τη στιγμή η τάση που υπάρχει είναι η Ρωσία να στραφεί προς την Κίνα ως ο ελάσσων εταίρος της Κίνας. Κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης».

Ίσως σας ενδιαφέρουν