Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» – Βασίλης Κοντοζαμάνης: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κρούσμα κορωνοϊού

«Αδιαπραγμάτευτος είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του Συστήματος Υγείας και διασφαλίζει την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία»

Της Ειρήνης Μπέλλα

«Αδιαπραγμάτευτο» χαρακτηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας που διασφαλίζει την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση επιμένει στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα εξηγώντας το σχεδιασμό του υπουργείου: «Οι Συμπράξεις αυτές, είναι ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να προσφέρουμε καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες Υγείας. Επιμένουμε, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με το εργαλείο αυτό, θα χτίσουμε ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογραμμίζει ότι «οι δομές Υγείας είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό», και επισημαίνει ότι «στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα κατά την τουριστική περίοδο».

Όσον αφορά μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, δεσμεύεται ότι «το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο Σύστημα Υγείας», ενώ εξετάζονται και άλλες ειδικότητες επικουρικού προσωπικού τις οποίες έχει ανάγκη το Σύστημα και πρέπει να παραμείνουν.

To άνοιγμα του Τουρισμού έχει αρχίσει μερικώς και βρισκόμαστε παραμονές του καθολικού, την 1η Ιουλίου. Είναι έτοιμοι υγειονομικά οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας να υποδεχθούν τουρίστες και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα Covid-19;

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα κατά την τουριστική περίοδο. Οι δομές Υγείας είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό. Επιπλέον, οι δομές έχουν ενισχυθεί τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά και μέσα ατομικής προστασίας. Σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία υλοποιείται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά. Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε».

Η πανδημία ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις στο Σύστημα Υγείας μας, όπως επίσης και τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πώς θα το θωρακίσετε περαιτέρω; Επιμένετε στους σχεδιασμούς για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα;

«Με την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού το Σύστημα Υγείας βρέθηκε με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες κλίνες στις ΜΕΘ, στελεχώσαμε τομείς του Συστήματος με το απαραίτητο προσωπικό, προμηθευτήκαμε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υλικά και μέσα ατομικής προστασίας ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Επιταχύνθηκαν προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η άυλη συνταγογράφηση, οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΕΣΥ, οι προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η σημαντική αύξηση των ΜΕΘ και ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε δημιουργήσει μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο Σύστημα Υγείας. Με άλλα λόγια, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία. Το έργο μας συνεχίζεται και οι προσπάθειές μας εντείνονται. Η πανδημία πράγματι ανέδειξε τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας και διασφαλίζει την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία. Θέλω να είμαι σαφής σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό μας για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Οι Συμπράξεις αυτές, είναι ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να προσφέρουμε καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες Υγείας. Επιμένουμε, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με το εργαλείο αυτό, θα χτίσουμε ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών».

Θα κάνετε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού; Πότε; Θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των ΜΕΘ; Πώς ετοιμάζεστε εν όψει ενός νέου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο;

«Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ ενισχύθηκε σημαντικά την περίοδο της πανδημίας. Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν ήδη ξεπεράσει τις 5.000, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν 2.000 προσλήψεις. Έχουμε δεσμευτεί ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο Σύστημα Υγείας. Εξετάζουμε, επίσης, και άλλες ειδικότητες επικουρικού προσωπικού τις οποίες έχει ανάγκη το Σύστημα και πρέπει να παραμείνουν, ενώ δρομολογούμε τις διαδικασίες προκειμένου να μετατρέψουμε σταδιακά τις θέσεις Επικουρικών Ιατρών σε θέσεις Επιμελητών Β’, ώστε κατόπιν κρίσεων να καλυφθούν οι θέσεις. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας για επιπλέον μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Στην αρχή της κρίσης οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα ήταν 565 και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα για πιθανό περιστατικό Covid-19. Το υπουργείο Υγείας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τη συνεχή αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 1.017, από τις οποίες δεν χρησιμοποιήθηκε για τον κορωνοϊό ούτε το 1/3. Μέσα από αυτή την κρίση μάς δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες ΜΕΘ. Συνεχίζουμε την επέκταση των ΜΕΘ με την ανάπτυξη και λειτουργία νέων κλινών, με στόχο να φτάσει η χώρα τις 1.200 κλίνες, αριθμός που συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ποια μέτρα εξετάζει το υπουργείο Υγείας και ποιο είναι το σχέδιό του για τη φαρμακευτική πολιτική; Τι θα αλλάξετε;

«Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί στη νομοθέτηση σημαντικών μέτρων που αφορούν στη φαρμακευτική φροντίδα. H πλειονότητα των ψηφισμένων μέτρων αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα η παράδοση ογκολογικών φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης σε ιδιωτικές κλινικές για αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και της ασφαλούς διακίνησης των φαρμάκων, και η παράδοση συγκεκριμένων φαρμάκων υψηλού κόστους με χρέωση ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία, με σκοπό την εξυπηρέτηση και τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Προχωράμε στην υλοποίηση περαιτέρω μέτρων που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη φαρμακοθεραπεία στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή διάσταση του φαρμακευτικού τομέα θα δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και για την Έρευνα και Ανάπτυξη».

Ίσως σας ενδιαφέρουν