Χατζηβασιλείου: Η απειλή κυρώσεων άλλαξε την στάση της Τουρκίας

«Από την Άγκυρα εξαρτάται, πλέον, η βελτίωση ή η επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ευρώπη δεν δίνει “λευκή επιταγή” στην Τουρκία», επισημαίνει ο βουλευτής στον Βαγγέλη Γιακουμή

«Η Ευρώπη δεν έδωσε “λευκή επιταγή” στη Τουρκία», δηλώνει ο βουλευτής της Ν.Δ. και διεθνολόγος, απόλυτα γνώστης των εξωτερικών θεμάτων, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ως συνομιλητής του πρωθυπουργού με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς και διπλωματικές σχέσεις, σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και τα συμπεράσματά της για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας αναφέρει ότι «τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., παραμένουν στο τραπέζι. Θα ενεργοποιηθούν αν η Τουρκία επιδείξει παραβατική συμπεριφορά που θίγει τα συμφέροντα των κρατών-μελών. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο», τονίζει.

Ο ίδιος ερωτάται και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την πανδημία και αν η διαχείρισή της πρέπει να υποστεί αλλαγές. Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολουθεί μονίμως την τακτική της άρνησης.

Κύριε Χατζηβασιλείου, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ενώ γνωρίζατε ως κυβέρνηση το ύψος και την έκταση της πανδημίας, αποφασίσατε στο και πέντε να κάνετε πολιτική επιστράτευση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Τι απαντάτε;

«Δυστυχώς, η αντιπολίτευση ακολουθεί την τακτική της άρνησης σε κάθε επιλογή της κυβέρνησης. Θέλω να σας θυμίσω ότι η αντιπολίτευση, πέρσι την άνοιξη, ζητούσε να δώσουμε πολύ περισσότερα χρήματα στην αγορά αγνοώντας τι θα είχαμε μπροστά μας. Φανταστείτε η κυβέρνηση να τους είχε ακούσει. Στη συνέχεια, ζήτησαν το φθινόπωρο να επιτάξουμε το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα αδιαφορώντας για το κόστος που θα επωμίζονταν οι πολίτες. Η πραγματικότητα είναι ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσαρμόζει διαρκώς τις κινήσεις της ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Η μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, επέβαλε την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανάγκη και όλοι οφείλουμε να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη».

Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, δείχνει ότι η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει αφενός τα οικονομικά, αφού συνεχώς στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊο, και αφετέρου τα πολιτικά. Χρειάζεται, επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «μηδενίσει το κοντέρ» ζητώντας εκ νέου πολιτική νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, αφού, έτσι κι αλλιώς, το αρχικό πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε πρωθυπουργός έχει μεταβληθεί;

«Διανύουμε το τελευταίο κρίσιμο μίλι μίας πανδημίας που έχει ανατρέψει τις ζωές μας περισσότερο από 1 χρόνο τώρα. Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις επιχειρήσεις, ειδικά στο χώρο της Εστίασης και του Τουρισμού. Θέλουμε να επαναλειτουργήσουν όσο περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, και ταυτόχρονα να στηρίξουμε εργαζόμενους και νοικοκυριά. Θα ήταν επιπόλαιο να συζητάμε για εκλογές αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι δεν είναι στις προθέσεις του η προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση έχει έργο να υλοποιήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ηγέτης που τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Πώς αποτιμάτε, με ένα πρώτο σχόλιο, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά την Τουρκία;

«Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Οι εταίροι υιοθέτησαν τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας, την οποία επιδιώξαμε εξαρχής. Δηλαδή, στο τραπέζι υπάρχουν θετικά μέτρα, υπό προϋποθέσεις, και περιοριστικά μέτρα, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών. Οι εταίροι έλαβαν σοβαρά υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες. Έτσι, η κοινή δήλωση ακολουθεί το πνεύμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Μπορέλ, καθώς και των αποφάσεων των προηγούμενων Συνόδων. Πάντως, είχαμε σημαντικές θετικές προσθήκες στο αρχικό κείμενο, ακριβώς χάρη στις διαδοχικές διαπραγματεύσεις και την επιμονή του πρωθυπουργού».

Τώρα, μετά και τα συμπεράσματα της Συνόδου για το θέμα της Τουρκίας, πού βρισκόμαστε σήμερα, τι έχουμε μπροστά μας, και, κυρίως, τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα, με όπλο τη διπλωματία μας.

«Συνεχίζεται η περίοδος εποπτείας της Τουρκίας, μέσω μίας διαδικασίας με όρους και προϋποθέσεις. Από την Άγκυρα εξαρτάται, πλέον, η βελτίωση ή η επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ευρώπη δεν δίνει “λευκή επιταγή” στην Τουρκία. Η θετική ατζέντα θα απελευθερώνεται υπό αυστηρούς όρους, με τρόπο σταδιακό και, κυρίως, αναστρέψιμο. Δηλαδή, τα όποια θετικά μέτρα που τυχόν εγκρίνονται, θα μπορούν να αναστραφούν άμεσα, αν η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Η επιτυχία συνίσταται στο ότι η Ελλάδα κατάφερε να είναι απολύτως συνδεδεμένα τα Ελληνοτουρκικά με τα Ευρωτουρκικά. Επίσης, η πορεία των διερευνητικών επαφών θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας. Πάντως, η Άγκυρα θα βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” έως τη Σύνοδο του Ιουνίου».

Η Ε.Ε. έχει πειστεί πως η Τουρκία μετά από τις παλινωδίες της έχει αλλάξει δρόμο και δεν οδεύει στον αναθεωρητισμό;

«Κανείς στην Ευρώπη δεν είναι αφελής. Ακόμα και εκείνες οι χώρες που δείχνουν ανοχή στην Τουρκία, το πράττουν λόγω της έκθεσής τους στην τουρκική Οικονομία. Υπάρχει, όμως, μία γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στη γειτονική μας χώρα, και αυτό αποτυπώνεται πράγματι στο κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών. Για παράδειγμα, στο Μεταναστευτικό υπάρχει σαφής αναφορά ότι η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών, όπως η ίδια συμφώνησε με την Ε.Ε. Και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Επίσης, η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις, ακόμη και σε αυτούς που ήταν πιο ελαστικοί στην κριτική τους προς την Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στην παύση των παλινωδιών και στην πραγματική δέσμευση της Τουρκίας στο δυτικό προσανατολισμό της».

Οι κυρώσεις παραμένουν θεωρητικά στο τραπέζι;

«Ήδη, η απειλή των κυρώσεων είχε θετικό αποτέλεσμα στην αλλαγή στάσης της Άγκυρας. Θέλω να σας θυμίσω ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, η στάση της Τουρκίας, και γενικότερα η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν πολύ χειρότερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να συνετιστεί η γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., παραμένουν στο τραπέζι. Θα ενεργοποιηθούν αν η Τουρκία επιδείξει παραβατική συμπεριφορά που θίγει τα συμφέροντα των κρατών-μελών. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν