Δ. Μιχαηλίδου: «Αν χρειαστεί, πρέπει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να επεκταθεί»

Δείτε επίσης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων εργάζονται σε δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δηλώνει η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Μάλιστα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωράει και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτάσσουν, τότε η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει αναπτύξει έναν ισχυρό προστατευτικό κλοιό, με στόχο την προστασία των δομών που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, έτσι ώστε να μην νοσήσουν από τον κορωνοϊό και φύγουν άδικα από τη ζωή. Ένα από τα τελευταία μέτρα που έλαβε ήταν οι δομές αυτές, να έχουν αναλώσιμα υλικά, όπως μάσκες και γάντια για την προστασία, κάτι που η ίδια επεξεργάζεται να ισχύσει και στις ανοικτές δομές.

Κυρία υφυπουργέ, πρόσφατα, με απόφασή σας δομές όπως μονάδες προστασίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων των κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας προμηθεύτηκαν υγειονομικό υλικό για την προστασία των εργαζομένων. Ανάλογες περιπτώσεις προβλέπονται και για αλλού;

«Μέχρι σήμερα και για όσο ακόμα χρειασθεί, η προστασία της υγείας των ηλικιωμένων που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας είναι προτεραιότητά μας. Και πρέπει να είναι προτεραιότητά μας, διότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν, και μάλιστα βαριά. Για τις δομές αυτές, από την αρχή φτιάξαμε και εφαρμόσαμε τα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα της Ευρώπης. Πήραμε δύσκολα μέτρα, με αποτέλεσμα για πολλές εβδομάδες οι φιλοξενούμενοι στα γηροκομεία δεν μπορούσαν να δουν τους δικούς τους. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε από τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και όταν κρίθηκε αναγκαίο, οι εργαζόμενοι σε αυτές ήταν από τις πρώτες ομάδες συμπολιτών μας για τις οποίες ίσχυσε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Η απόφασή μας για κάλυψη των δομών αυτών με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό –μάσκες και γάντια– πάρθηκε με βάση τις ίδιες προτεραιότητες: να περιορισθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι πιθανότητες βαριάς νόσησης που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδια για την επέκταση του μέτρου και σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία».

Για την προστασία από τον κορωνοϊό εργαζόμενοι στις δομές Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς; Και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν ποια μέτρα λαμβάνονται, έτσι ώστε να μην διασπείρουν τον ιό στον εργασιακό ή συγγενικό τους περίγυρο; 

«Σήμερα, δεν μιλάμε πλέον για προτεραιότητα, αλλά για υποχρεωτικότητα. Για εμάς, η υποχρέωση εμβολιασμού όλων όσοι εργάζονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εργαζόμενοι σε δομές Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κανένας ανεμβολίαστος συμπολίτης μας δεν μπορεί να φροντίζει ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες, ανοσοκατασταλμένους ή άτομα με αναπηρία. Και όταν λέμε υποχρεωτικότητα το εννοούμε – το πράξαμε χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις! Όσοι αρνούνται να εμβολιασθούν, απομακρύνθηκαν από την εργασία τους και μπορούν να επιστρέψουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υγεία είναι πρώτιστο αγαθό και δεν σχετικοποιείται με κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτικούς όρους!».

Κυρία υφυπουργέ, είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την προστασία από τον κορωνοϊό;

«Καταρχάς, δεν πρέπει να συγχέουμε την υποχρεωτικότητα με τον εξαναγκασμό. Κανένας δεν πρόκειται να συρθεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Η καθεμία και ο καθένας μας επιλέγει αν θα εμβολιασθεί ή όχι. Ωστόσο, οι προσωπικές επιλογές μας δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία ή την υγεία των πλέον ευάλωτων. Τα υγειονομικά μέτρα έχουν αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία. Δεν στρέφονται κατά των ανεμβολίαστων· θεσμοθετούνται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας. Και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι η υποχρεωτικότητα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται την υπόθεση της πανδημίας επικοινωνιακά. Τι απαντάτε, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και τόσες χιλιάδες θάνατοι στη χώρα μας;

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεν δίστασε να λάβει δύσκολα μέτρα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόσαμε, σίγουρα, δεν ήταν ευχάριστα. Ήταν, όμως, αποτελεσματικά. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσε το μέτρο της υποχρεωτικότητας και τα μέτρα για τον περιορισμό στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων. Ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που έβαλε στο τραπέζι την ιδέα για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που περιόρισε στο τρίμηνο τη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης. Εκτός αν θεωρούμε επικοινωνιακό τέχνασμα την άψογη λειτουργία του εμβολιαστικού προγράμματος, για το οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός έλαβε τα εύσημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας!

Κανείς, πιστεύω, πολίτης που δεν διακατέχεται από αντιπολιτευτικό ή ιδεοληπτικό μένος δεν θα χαρακτήριζε τις κυβερνητικές πολιτικές επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μάλλον η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που για ακόμη μία φορά δεν τοποθετείται ξεκάθαρα· σε ένα ακόμη κρεσέντο λαϊκισμού διατείνεται ότι είναι υπέρ της αναστολής εργασίας των υγειονομικών, και ταυτόχρονα κατά της απώλειας του μισθού τους». 

Στις δομές Κοινωνικής Πρόνοιας της οποίας είστε υπεύθυνη, πόσα κρούσματα, αν γνωρίζετε να μας πείτε, υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζονται;

«Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι τα μέτρα προστασίας, που έγκαιρα πήραμε, μας προφύλαξαν από τα χειρότερα και από εικόνες άλλων Δυτικών χωρών με πάρα πολλές απώλειες στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Υπήρχαν και υπάρχουν κρούσματα, αρκετές ήπιες ή βαριές νοσηλείες, και, δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας κατέληξαν. Ωστόσο, δεν φτάσαμε να θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς όπως συνέβη σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γαλλία. Και αυτό, γιατί, κύριο μέλημά μας, από την αρχή της πανδημίας, ήταν και παραμένει η προάσπιση της υγείας όλων όσοι εργάζονται και διαβιούν στις δομές.

 Εργαζόμαστε εντατικά για να προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας, ειδικά αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Πείτε μας σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση κακοποίησης παιδιών σε ίδρυμα στην Αττική.

«Ξέρετε κ. Γιακουμή, η χώρα απέκτησε νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών που ζουν σε κλειστές δομές, από περιστατικά κακοποίησης, μόλις το Σεπτέμβριο του 2021. Στο πνεύμα του νόμου μας είναι προφανές ότι κάθε καταγγελία, από όπου και αν προέρχεται, μεταβιβάζεται χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος αναλαμβάνει τη διερεύνησή της. Το έχω πει κι άλλες φορές και το επαναλαμβάνω, πως σε ό,τι αφορά την προστασία των παιδιών είναι προτιμότερο κάποιες καταγγελίες να αποδειχθούν ανυπόστατες παρά να υποτιμηθούν πραγματικά περιστατικά κακοποίησης.

Μέσα σε αυτήν ακριβώς τη λογική, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη της καταγγελίας, καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά και η υπόθεση βρίσκεται, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία έχει, επιπλέον, μεριμνήσει για την ασφάλεια των φερόμενων θυμάτων».

Ίσως σας ενδιαφέρουν