Γιάννης Οικονόμου: Πετύχαμε 19 δισ. στη νέα ΚΑΠ για τους αγρότες

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου περιγράφει στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή τη νέα πολιτική κατεύθυνση και τα σημαντικά εργαλεία που έχουν οι αγρότες

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου περιγράφει στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή τη νέα πολιτική κατεύθυνση και τα σημαντικά εργαλεία που έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους οι Έλληνες αγρότες καθώς στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. συμφώνησαν 19 δισ. ευρώ για τους αγρότες στο πλαίσιο αναμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Κύριε υφυπουργέ, η αγροτική πολιτική χρειάζεται αναδιαμόρφωση στόχων, έτσι ώστε το όφελος των αγροτών να είναι ποιοτικά πιο ανταγωνίσιμο στην Ευρώπη;

«Τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Υπουργών, καταφέραμε να “κλείσουμε”» τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, μετά από τρία έτη διαβούλευσης.

Η νέα ΚΑΠ είναι η πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τον πρωτογενή τομέα τα τελευταία 30 χρόνια. Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση ενισχύσεων και επενδύσεων 19 δισ. ευρώ για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο. 19 δισ. ευρώ για το μετασχηματισμό και την επαναστοχοθέτηση, ώστε ο Έλληνας αγρότης να γίνει ένας βιώσιμος, ανταγωνιστικός και ανθεκτικός επαγγελματίας.

Η νέα ΚΑΠ είναι μία συμφωνία που καθιστά τους αγρότες μας πρωταγωνιστές στην επίτευξη περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων της νέας εποχής. Μία συμφωνία που προωθεί την ηλικιακή αναδιάρθρωση ενισχύοντας στοχευμένα τους νέους. Στηρίζει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ενισχύει δράσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος. Παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και αναδεικνύει τη συμβολή του στην προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Ποια είναι τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο στους νέους; Με ποια «εργαλεία» μπορούν να καλλιεργήσουν προϊόντα με χαμηλό κόστος αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά;

«Η λύση του ζητήματος του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού είναι να “σπρώξουμε” νέο κόσμο στον πρωτογενή τομέα. “Σπρώχνω κόσμο” δεν σημαίνει σου λέω “γίνε αγρότης”. Σημαίνει ότι προσφέρω κίνητρα και δίνω εχέγγυα, που διασφαλίζουν ότι η επιλογή σου θα έχει θετική έκβαση. Θα μπορείς να είσαι ένας νέος σύγχρονος αγρότης με αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που σου επιτρέπει να έχεις φιλοδοξίες.

Οι νέοι αγρότες αποτελούν την προοπτική του γεωργικού κόσμου. Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε το χειμώνα στην προδημοσίευση του σχετικού προγράμματος ύψους περίπου 350 εκατ. Ενός μέτρου, που αυτή τη φορά, με τις αλλαγές που εντάξαμε, καθιστά δικαιούχους όσους θέλουν να συνδέσουν τη ζωή τους με τη γη. Προφανώς, το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι, όμως, ο πρώτος σπόρος, και εν όψει της νέας ΚΑΠ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Ποια είναι τα βήματα εκείνα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους συνεταιρισμούς και τους ανθρώπους του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο, φαντάζομαι, θα χρειάζεται αναμόρφωση στη νέα εποχή που βρισκόμαστε;

«Στο κατώφλι της νέας εποχής, αν κάτι μπορεί να καταστήσει τους αγρότες ανταγωνιστικούς και να αυξήσει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα είναι η οργάνωσή τους σε ομάδες, που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται ένα κρίσιμο μέγεθος αγροτικής εκμετάλλευσης. Η συνεργατική νοοτροπία δεν είναι η ανακάλυψη της πυρίτιδας. Οι πιο πετυχημένες αγροτικές οικονομίες λειτουργούν στη βάση της οργάνωσης σχημάτων. Τι καταφέρνουν; Να παράγουν με μικρότερο κόστος και να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα. Επομένως, στο τέλος της ημέρας οι συνεταιρισμένοι αγρότες κερδίζουν περισσότερα χρήματα και το αγαθό τους φιγουράρει στα ράφια των μεγαλύτερων αγορών. Ειδικά για τα δεδομένα της Ελλάδας, όπου ο κατακερματισμένος κλήρος κυριαρχεί, ο συνεργατισμός θα έπρεπε να ήταν νόρμα. Είναι προτεραιότητά μας να ενθαρρύνουμε το συνεταιρίζεσθαι μέσω θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και μέσω φορολογικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν να δούμε την ιδέα μέρος των συνδεδεμένων ενισχύσεων να κινηθούν σε παραγωγούς που είναι ενεργά μέλη ομάδων και υγιών συνεταιρισμών».

Υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιριών να επενδύσουν στην ελληνική γη;

«Οι επενδύσεις είναι βασικός μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ελληνικός αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν επενδυτικό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυναμικής. Η ελληνική γη είναι γόνιμη, τα προϊόντα μας εκλεκτά και το κλίμα μας ιδανικό.

Η κυβέρνηση “επενδύει” στις επενδύσεις. Έχουμε αλλάξει σελίδα. Δεν φοράμε παρωπίδες και δε δαιμονοποιούμε την ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις εταιριών, όπως η Microsoft, ρίχνουν τους προβολείς του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον σήμερα έχει αναζωπυρωθεί και εντείνεται. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι πρωταγωνιστής, όπως ακριβώς μπορεί να είναι πρωταθλητής και στην προσέλκυση επενδυτών. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε τη συμβολή των startup του αγροδιατροφικού τομέα, που δεν είναι διεθνές fund, αλλά συνήθως ανοίγουν το δρόμο προς τη Γεωργία Ακριβείας και δείχνουν, ότι δεν είναι κάτι το άπιαστο, αλλά κάτι το ρεαλιστικό».

Με ποιο τρόπο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις υπηρεσίες του, κάνει ελέγχους για μη νόθευση ελληνικών προϊόντων που ανταγωνίζονται άλλα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά;

«Τα ελληνικά προϊόντα έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνθέτουν τη μοναδικότητά τους και οφείλουμε να μην επιτρέψουμε το σφετερισμό και την καπήλευσή τους.

Η προστασία των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών είναι στόχος του ΥΠΑΑΤ. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Επίσης, απασχολεί και επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία. Η νόθευση δεν έχει αποκλειστικά οικονομικές προεκτάσεις, αλλά ενέχει κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Παρότι τον όρο ελληνοποιήσεις τον κουβεντιάζουμε χρόνια, επισημάνθηκε ως παράνομη και αθέμιτη εμπορική πρακτική από την κυβέρνησή μας. Ο μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση εντατικοποιώντας τις προσπάθειες προστασίας. Κατά το περασμένο έτος θεσπίστηκαν προγράμματα έκτακτων ελέγχων, και στο ίδιο μοτίβο κινούμαστε και φέτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος του Πάσχα, όπου πραγματοποιήθηκαν 6.673 έλεγχοι, ενώ το 2019 με την Οικονομία σε απόλυτη λειτουργία, μόλις 500».

Η υπόθεση με την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης σε ποιο σημείο βρίσκεται από άποψης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος;

«Η αγορά της φαρµακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται µε ταχύτατους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η Βουλή ψήφισε τη δημιουργία καθετοποιημένων µονάδων καλλιέργειας θεραπευτικής κάνναβης, μπαίνοντας ταχέως στην αναπτυσσόμενη αγορά της εγκατάστασης µονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η χώρα µας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, λόγω των κλιµατολογικών συνθηκών της. Από όσο γνωρίζω, τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν πάρει άδεια είναι περίπου 100. Αν προχωρήσουν και ξεκινήσουν να παράγουν και να εξάγουν, αυτό σημαίνει ένα συνολικό όφελος για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια που ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ».

Χρειάζεται η κυβέρνηση να αποκτήσει αναβαθμισμένη και νέα λαϊκή εντολή, έτσι ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει με άνεση τη νέα εποχή μετά την πανδημία;

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κατορθώσει να αναπτύξει μία δυναμική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τη μεθοδικότητα και την οργάνωση που τον χαρακτηρίζει, χαίρει της εκτίμησης όχι μόνο της παραδοσιακής βάσης της Ν.Δ., αλλά και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.

Αυτό δεν συμβαίνει στην τύχη. Έγινε γιατί οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνησή μας κράτησε τη χώρα όρθια απέναντι σε πολλαπλές και σοβαρές κρίσεις την τελευταία διετία, με κορυφαία, φυσικά, αυτήν της πανδημίας. Και την ίδια στιγμή, μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα ανοίγοντας για τη χώρα και τους ανθρώπους της ορίζοντες ανάπτυξης και προκοπής. Αυτή είναι η δουλειά μας για τη συνέχεια και σε αυτήν είμαστε προσηλωμένοι».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν