Γιώργος Γεωργαντάς:«Τέλος το χαρτομάνι με τα e-ΚΕΠ»

«Με το νέο έτος αρχίζει η ψηφιακή διάθεση της φορολογικής ενημερότητας σε όλους τους φορείς του Δημοσίου», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών δεν μπορεί να συνεχιστεί, δηλώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, μέσα από τη «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρει τον τρόπο που η κυβέρνηση θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και τονίζει πως αναβαθμίζονται ψηφιακά τα ΚΕΠ.

Ακόμη, με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς θεωρεί ότι οι ελληνικές Ε.Δ. πρέπει να ενισχυθούν και πως η Ελλάδα έχει τη βούληση να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία.

Κύριε υφυπουργέ, έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα γενιές και γενιές με τη γραφειοκρατία και το αντιαναπτυξιακό κράτος. Έως πότε αυτό θα συμβαίνει από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για να περιοριστεί η γραφειοκρατία;

«Η γραφειοκρατία είναι όντως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το κράτος. Κάνουμε ήδη σημαντικές κινήσεις χτυπώντας το απευθείας στον πυρήνα του. Η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου για τη Γραφειοκρατία είναι μια τέτοια κίνηση. To Παρατηρητήριο θα διενεργεί κυλιόμενες μετρήσεις και τακτική αποτύπωση των διοικητικών βαρών, τα οποία δημιουργούνται από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα παίξει δηλαδή κομβικό ρόλο στην απομείωση των διοικητικών βαρών. Οι εκθέσεις του θα γίνονται σε συνεργασία με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και θα είναι δημοσιεύσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα θέτει σε δημόσια αξιολόγηση την πορεία του έργου της. Στόχος είναι η ραγδαία μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία απορροφά το 6,8% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σε συνεχή διαβούλευση με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που απαιτείται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μνημόνιο με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις».

Είστε αρμόδιος για την απλούστευση των διαδικασιών. Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ποια είναι τα επόμενα βήματα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

«Η πολιτική μας εγγυάται τη δημιουργία ενός απλού και φιλικού στον πολίτη κράτους. Έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα. Έχει ξεκινήσει η διάθεση των βασικών στοιχείων του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και 50 μητρώα του Δημοσίου διασυνδέονται, πια, μεταξύ τους. Από την πρώτη Δεκεμβρίου έχει αρχίσει η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Μητρώο Πολιτών και τη ΓΓΠΣΔΔ, μέτρο το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι πια υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στις εφορίες σειρά πιστοποιητικών και εγγράφων, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου, γέννησης και θανάτου ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Με το νέο έτος θα αρχίσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημόσιου, κάτι που σημαίνει ότι κάθε δημόσια υπηρεσία θα πρέπει, πλέον, να είναι σε θέση να την αντλεί ψηφιακά, γεγονός που θα απαλλάξει πολίτες και επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις που τους ταλαιπωρούσαν διαχρονικά. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η προσπάθεια λειτουργικής αναβάθμισης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ, που ξεκινά το επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη δημιουργία ψηφιακών κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (e-KEP) και την εισαγωγή βιομετρικής ηλεκτρονικής υπογραφής ως μέσο ταυτοποίησης του πολίτη. Με αυτή την πρωτοβουλία, ουσιαστικά θα τερματιστεί η έγχαρτη διακίνηση εγγράφων στο δίκτυο των ΚΕΠ».

Κατάγεστε και εκλέγεστε από ένα Νομό, το Κιλκίς, που έχετε βιώσει πολύ καλά το Μεταναστευτικό. Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έξαρση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος και να περιοριστούν οι ροές;

«Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση κάνει μια τόσο συντονισμένη προσπάθεια, τόσο ως προς την εσωτερική του διαχείριση όσο και ως προς τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Προτεραιότητά μας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, οι αυξημένες επιστροφές μεταναστών και η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αποθαρρύνοντας όσους επιθυμούν να έρθουν στη χώρα και να πράττουν ό,τι θέλουν, ενώ δεν το δικαιούνται, μην έχοντας χαρακτηριστικά του πρόσφυγα. Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών στη χώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στρατηγική μας επιλογή είναι, επίσης, η ενίσχυση της διαφύλαξης των συνόρων. Όπως πρόσφατα προανήγγειλε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, στον Έβρο θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες και οι θερμικές κάμερες, αλλά και η από αέρος επιτήρηση της περιοχής. Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι στοχευμένη και οι προτεραιότητές μας αδιαπραγμάτευτες. Οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται και η χώρα αποκτά εσωτερική τάξη».

Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης και κρίσης, οι Ε.Δ. χρειάζεται να ενισχυθούν μέσα από προγράμματα αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων;

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Μετά και το προκλητικό και παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, είναι φανερό ότι υπάρχουν πλευρές που επιδιώκουν να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει και τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η βασική εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας που έχει ανάγκη η χώρα για κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Για αυτό και πρέπει να ενισχυθούν με περαιτέρω κονδύλια, με βάση το σχεδιασμό και την ιεράρχηση που γίνεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κύριε υφυπουργέ, μεγάλη συζήτηση γίνεται και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι το πρόσωπο που θα προταθεί πρέπει να είναι πολιτικό;

«Όπως γνωρίζετε, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Έχω εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε, με την πορεία του στη διακυβέρνηση του τόπου και τις πολιτικές του επιλογές συνολικά, έχει αποδείξει ότι θα πράξει το καλύτερο για τη χώρα».

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν