Κ. Πιερρακάκης στη «Βραδυνή»: Στο κινητό μας ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης τον Ιούλιο

«Έρχεται ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη. Ένας προσωπικός αριθμός που θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας και με αυτόν θα εξυπηρετούμαστε σε οποιαδήποτε φυσική ή ψηφιακή υπηρεσία»

Δύο από τα πιο βασικά έγγραφα ταυτοποίησης του πολίτη, η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, μέχρι τέλος Ιουλίου ψηφιοποιούνται, και πλέον θα αποθηκεύονται στο wallet του κινητού.

Στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλύει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και εξηγεί ότι «ο έλεγχος γνησιότητας από τα αρμόδια Όργανα θα γίνεται μέσω κωδικού QR, σύμφωνα με όλες τις ειδικότερες διατάξεις που προβλέπονται».

Τονίζει, ακόμη, ότι ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του κανένα έγγραφο προκειμένου να αποδείξει ποιος είναι. Έρχεται στη ζωή μας ο Προσωπικός Αριθμός που θα μπει σε εφαρμογή, μαζί με τις νέες ταυτότητες, στις οποίες και θα αναγράφεται. Θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν τρία ακόμη ψηφία, και θα απορροφήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό ταυτότητας.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Κύριε υπουργέ, κλείνουν τρία χρόνια που είστε σε αυτόν τον υπουργικό θώκο. Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό επίτευγμά σας;

«Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η οργάνωση του εμβολιασμού. Βρεθήκαμε μπροστά στη δυσκολότερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία άσκηση στην οποία πολλές τεχνολογικά προηγμένες χώρες δυσκολεύτηκαν αρκετά να απαντήσουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Στην Ελλάδα δημιουργήσαμε ένα αμιγώς ψηφιακό σύστημα οργάνωσης του εμβολιασμού, το οποίο λειτούργησε χωρίς αρρυθμίες από την πρώτη μέρα. Παράλληλα, αξιοποιώντας ως φυσικά σημεία επαφής τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ, δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονταν, να εμβολιαστούν άμεσα και εύκολα. Η επιτυχία του συστήματος έχει την υπογραφή όσων εργάστηκαν μέρες και νύχτες, για να είναι όλα στη θέση τους. Και είναι, αν θέλετε, η επιτυχία που αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας να βρίσκεται στην ψηφιακή πρωτοπορία».

Ποιό είναι το επόμενο έργο που έχει το υπουργείο σας στα «σκαριά» και θεωρείτε πολύ σημαντικό;

«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, πρόκειται να ανακοινώσουμε μία σειρά από έργα. Το πιο εμβληματικό για την καθημερινότητα των πολιτών θα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο wallet του κινητού μας. Με τον τρόπο αυτό, ψηφιοποιούμε τα δύο από τα πιο βασικά έγγραφα ταυτοποίησης του πολίτη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κυκλοφορεί χωρίς να χρειάζεται να έχει μαζί του κανένα έγγραφο προκειμένου να αποδείξει ποιος είναι».

Πώς και πότε θα λειτουργήσει;

«Ήδη, κατά την περίοδο της πανδημίας δημιουργήσαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, το οποίο λειτούργησε ως “πιλότος” για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Η διαδικασία αποθήκευσης και επαλήθευσης θα είναι παρεμφερής – δηλαδή ο πολίτης θα μπαίνει στην εφαρμογή με τους κωδικούς του, θα καταχωρίζει για δεύτερο επίπεδο ασφαλείας τον κωδικό που θα αποστέλλεται στο κινητό του, και το έγγραφο θα εμφανίζεται στην οθόνη του. Ο έλεγχος γνησιότητας από τα αρμόδια Όργανα θα γίνεται μέσω κωδικού QR, σύμφωνα με όλες τις ειδικότερες διατάξεις που προβλέπονται».

Πότε θα μπει σε εφαρμογή ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, τον οποίο είχατε αναφέρει από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε την ηγεσία του υπουργείου;

«Ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη –ή Προσωπικός Αριθμός όπως είναι η επίσημη ονομασία του– θα μπει σε εφαρμογή μαζί με τις νέες ταυτότητες, στις οποίες και θα αναγράφεται. Όπως έχουμε ήδη νομοθετήσει, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας συν τρία ακόμη ψηφία και θα έρθει να απορροφήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητάς μας και όσους ακόμα αριθμούς χρησιμοποιούμε για τις αλληλεπιδράσεις μας με μεμονωμένους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό, θα χρειάζεται να θυμόμαστε έναν μόνο αριθμό, σε οποιαδήποτε υπηρεσία –φυσική ή ψηφιακή– θέλουμε να εξυπηρετηθούμε. Ως προς το χρόνο υλοποίησης, αυτός συναρτάται από την αλλαγή που πρέπει να γίνει σε όλα τα συστήματα του Δημοσίου – αν θέλετε, σαν άσκηση μας θυμίζει λίγο τη μετάβαση που έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε όλα τα συστήματα όταν περάσαμε από τη δραχμή στο ευρώ. Είμαστε σε διαδικασία κατάρτισης του σχεδιασμού και σύντομα θα ανακοινώσουμε με κάθε λεπτομέρεια τα σχετικά χρονοδιαγράμματα».

Λειτουργεί η πλατφόρμα Power Pass, θα λειτουργήσει το Fuel Pass 2. Πόσο έχει αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες;

«Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για το 2022 δείχνουν ότι η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο, συνεχίζεται. Μέχρι τον Μάιο, η αύξηση της πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες με διαπιστευτήρια Taxisnet είχε αυξηθεί κατά 142% σε σχέση με το 2021. Και αυτό είναι μία ακόμα ένδειξη ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις προτιμούν έναντι της εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία, και ζητούν ολοένα και περισσότερες ψηφιακές δυνατότητες».

Τί θεωρείτε σημαντικό να υλοποιηθεί στο μέλλον στον τομέα σας;

«Ο μεγάλος στόχος είναι το 2025 η συνεχιζόμενη εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών να συναντήσει την υλοποίηση των μεγάλων έργων Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα έχει καλύψει τις ψηφιακές εκκρεμότητες με το παρελθόν και θα διαθέτει την εμπειρία, το προσωπικό και τις υποδομές, για να συναγωνίζεται σε μόνιμη κλίμακα τις ψηφιακά προηγμένες χώρες».

Υπάρχει ένα παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα, με αντιπολιτευτικές «κορόνες» από το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να πάμε έτσι μέχρι την άνοιξη του 2023 για να γίνουν εκλογές; Μήπως θα πρέπει να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Ως προς την ένταση που αναφέρατε, ο πρωθυπουργός ήταν και πάλι ξεκάθαρος: η συζήτηση για πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Εμείς, από πλευράς μας κρατάμε χαμηλά τους τόνους, αλλά σε αυτό είναι αναγκαίο να ακολουθήσει και η αντιπολίτευση».

Πώς σχολιάζετε την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση;

«Πιστεύω, κ. Μπέλλα, ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιες πολιτικές και ποιες στρατηγικές είναι ωφέλιμες για την Ελλάδα, και με την ψήφο τους έχουν αποδείξει ότι απορρίπτουν λογικές και πρακτικές μηδενισμού. Από εκεί και πέρα, πριν από λίγες ημέρες, το Eurogroup με την απόφασή του έγραψε και τυπικά τον επίλογο της περιόδου των Μνημονίων, μίας περιόδου που ευνόησε το διχασμό – με ολέθρια αποτελέσματα. Η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε στη λογική του “ώριμου φρούτου”, αλλά συνιστά αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο μέτρο σύγκρισης μεταξύ διχαστικών πρακτικών και πολιτικών ενότητας».

«445 εκατ. ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων»

Πώς θα ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

«Τη Δευτέρα πρόκειται να παρουσιάσουμε, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σκυλακάκη, την πλατφόρμα που έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, το digitalsme.gov.gr. Πρόκειται για ένα ακόμα project που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το οποίο πρόκειται να κατευθύνει συνολικά 445 εκατ. ευρώ σε δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαρτίζεται από τρία επιμέρους προγράμματα, και κάθε μικρομεσαία εταιρία θα μπορεί να επιλέγει εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες της ή ακόμη και όλα τα προγράμματα. Το πρώτο αποσκοπεί στην απόκτηση ψηφιακών εργαλείων, το δεύτερο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και, τέλος, το τρίτο ενισχύει τις επιχειρήσεις στον εκσυγχρονισμό των εργαλείων τιμολόγησης που χρησιμοποιούν».

Το Ταμείο Ανάκαμψης τι δυνατότητες δίνει στο έργο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα “Σχέδιο Μάρσαλ” για την εποχή μας, καθώς μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα, αλλά και τα επιθυμητά – το σύνολο, δηλαδή, το σχεδιασμού μας, όπως αυτός αποτυπώνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον κάθε πόρο του Ταμείου Ανάκαμψης και, για το λόγο αυτό, μέχρι το τέλος του 2022 σκοπεύουμε να έχουμε δημοπρατήσει το 90% των ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ιδίως εκείνων που απαιτούν διαγωνιστικές διαδικασίες που ενδέχεται να απαιτήσουν χρόνο ωρίμανσης».

Ο «Μίτος» ξεμπλοκάρει το Δημόσιο

Η πολυδαίδαλη γραφειοκρατία στο Δημόσιο ήταν πάντα ένα μεγάλο αγκάθι. Τι είναι ο «Μίτος» που ετοιμάζετε και πότε μπαίνει σε εφαρμογή;

«Ο “Μίτος” είναι το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σταδιακά, πρόκειται να χαρτογραφήσει το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το Δημόσιο. Τόσο εκείνες που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία όσο και τις ψηφιακές. Εκεί, θα καταγράφονται οι διαδικασίες όχι μόνο ονομαστικά, αλλά βήμα – βήμα, με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση. Έτσι, ο πολίτης θα ξέρει εκ των προτέρων πού πρέπει να απευθυνθεί, τι πρέπει να έχει μαζί του, σε πόσο καιρό θα διεκπεραιωθεί η αίτησή του. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως πλήρης οδικός χάρτης για την απλούστευση διαδικασιών. Λένε ότι αν κάτι δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το μεταρρυθμίσεις. Με τον “Μίτο” το Δημόσιο θα αποκτήσει για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του. Και, βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία, θα μπορούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο αποτελεσματικά τις πολιτικές απλούστευσης των διαδικασιών».

Ίσως σας ενδιαφέρουν