Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το Πράσινο Πιστοποιητικό

Για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στη χώρα, αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρώπης μιλά ο Μανόλης Κεφαλογιάννης στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή

Για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στη χώρα, αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρώπης μιλά ο Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού και επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Κύριε Κεφαλογιάννη, πόσο αισιόδοξος είστε ότι η Ευρώπη αλλά και η χώρα μας τελειώνει με τον εφιάλτη του κορωνοϊού;

«Κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του “αόρατου εχθρού”, που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην ανθρωπότητα, η ελπίδα όλων μας ήταν τα εμβόλια που θα συνέδραμαν αποφασιστικά ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού. Τα εμβόλια σήμερα είναι εδώ, τα εμβολιαστικά προγράμματα τρέχουν σε όλη την Ευρώπη, και αυτό μας καθιστά αισιόδοξους ότι η πανδημία σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει, ασφαλώς, χαλάρωση των μέτρων που πρέπει να τηρεί ο καθένας από εμάς. Επιτρέψτε μου, επίσης, εδώ να σημειώσω και την προσωπική μου εμπειρία για την άρτια διαδικασία σε όλα τα στάδια του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, κάτι για το οποίο έχουμε επαινεθεί από πάρα πολλούς στο εξωτερικό».

Στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας κρίνεται θετική;

«Η πανδημία, μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, δεν θα έπρεπε να συνιστά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κομματικών σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας, και έχουμε κακές και οδυνηρές αναμνήσεις από την περίοδο 2012-2015, η αξιωματική αντιπολίτευση “επενδύει”» και πάλι στην καταστροφή. Αλλάζει θέσεις, σας θυμίζω τη θέση της για το άνοιγμα της Εστίασης, για το οποίο μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών πήρε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, προσδοκώντας σε μικροκομματικά οφέλη. Και απλά θα ήθελα να θυμίσω δύο πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πρώτον, ότι στην περίοδο της πανδημίας, στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση σε καιρό ειρήνης, σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη χώρα μας. Και, δεύτερον, ότι στην Ελλάδα δεν κατέρρευσε το Σύστημα Υγείας, κάτι που, δυστυχώς, συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οικονομικά πολύ πιο ισχυρές».

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε και επίσημα. Υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε νέο κύμα κορωνοϊού λόγω του ανοίγματος; Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τώρ, θεωρεί ότι στο περσινό άνοιγμα οφείλεται το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Και στο θέμα του Τουρισμού το κόμμα της αξιωμ”» στην καταστροφή. Και το 2020 και φέτος, έχουμε ακούσει από πλευράς της τα πάντα. Γιατί αργεί να ανοίξει ο Τουρισμός, γιατί άνοιξε; Μόνη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μη θέση. Ο αντιφατικός λόγος. Αρκεί να τους θυμίσουμε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήρθε στη χώρα μας πέρσι το Νοέμβριο, ότι δεν ήρθε μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη λίγο πριν ή λίγο μετά.

Τα πρώτα σημάδια για τον ελληνικό Τουρισμό φέτος είναι ενθαρρυντικά. Και τα καθιστά περισσότερο ενθαρρυντικά η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πρότασης του πρωθυπουργού για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό».

Στην άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά υποστήριξε τη λύση της δημιουργίας δύο κρατών. Πώς κρίνετε τη στάση της;

«Σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά προσήλθαν στις συζητήσεις προτείνοντας τη λύση της δημιουργίας δύο κρατών, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη διχοτόμηση και όχι την επανένωση της Κύπρου.

Μία λύση που είναι αντίθετη όχι μόνο στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε., προσήλθαν με απόλυτα εποικοδομητική στάση, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ήτοι της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και που στηρίζει. Ένα πλαίσιο που στηρίζει σθεναρά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία παραμένει, πράγματι, ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία υπό ένταξη χώρα. Συνορεύει με την Ευρώπη, αλλά, δυστυχώς, για την τουρκική κοινωνία, με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας δεν “συνορεύει” με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Παραμένει μία χώρα με σαφές έλλειμμα δημοκρατίας. Μία χώρα που δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες».

Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν προσφύγει στη Χάγη για το ζήτημα της χάραξης της μεταξύ τους ΑΟΖ. Μπορεί η κίνηση αυτή να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί σε σχέση με άλλες χώρες;

«Η Τουρκία με τις προκλητικές, μονομερείς και επιθετικές της ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να κινείται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Το Νοέμβριο του 2019 προχώρησε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με το οποίο οριοθέτησε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ένα παράνομο και άκυρο μνημόνιο που δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη, απεμπολεί στην κυριολεξία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κρήτης, του Καστελόριζου και των Δωδεκανήσων. Το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μία σύμβαση που έχει υπογραφεί από πάνω από 135 κράτη και έχει καταστεί, πλέον, εθιμικό Δίκαιο ορίζει σαφώς ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το παράνομο και άκυρο αυτό μνημόνιο συνεργασίας και δήλωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Η χώρα μας τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε τρεις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με τρία κυρίαρχα κράτη. Συμφωνίες που εδράζονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με την Ιταλία, σε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, και σε συμφωνία με την Αλβανία για χάραξη ΑΟΖ και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν επιτευχθεί η οριοθέτηση μέσω των διαπραγματεύσεων. Μία ηχηρή απάντηση προς αυτούς που στέκονται απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και επιχειρούν να διαταράξουν τη διεθνή νομιμότητα με μονομερείς προκλητικές ενέργειες και υπογραφές παράνομων και άκυρων μνημονίων. Η Ελλάδα λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία παραμένει υπόλογη και απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και απέναντι στη διεθνή κοινότητα».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν