Κοντογεώργης: Με Johnson & Johnson θα εμβολιάζονται όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή πάνω από 4 εκατ. πολίτες

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι «δρομολογείται ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από την κυβέρνηση για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα εγχείρημα με πολλές επιχειρησιακές δυσκολίες, και πάσα πιθανότητα ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας αυτής της κατηγορίας θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζει ότι αναμένεται η εκταμίευση της προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού προγράμματος, δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ, μέσα στο καλοκαίρι.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται «να δημιουργήσει μία σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 7% και μία μόνιμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000-200.000 μέχρι το 2026», σημειώνει ο κ. Κοντογεώργης.

Η Βρετανία έχει βάλει τη χώρα μας, μέχρι τέλος Μαΐου τουλάχιστον, στην πορτοκαλί ζώνη, που σημαίνει ότι θα χρειάζονται 10ήμερη καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα. Ανησυχεί την κυβέρνηση αυτό; Είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον Τουρισμό;

«Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας αφορά σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ο κατάλογος αναθεωρείται ανά τρεις εβδομάδες και είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα ενταχθεί στην “πράσινη λίστα”. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού στο Λονδίνο την Τετάρτη, έχει επέλθει σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των ταξιδιών, την οποία προεξοφλούν, πλέον, όλοι οι παράγοντες της αγοράς».

Με ποιο τρόπο σχεδιάζει η κυβέρνηση να δρομολογήσει την έξοδο από την πορτοκαλί ζώνη και την ένταξη στην πράσινη;

«Η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών μας, η ήπια αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η αργή αλλά σταθερή μείωση της επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας προσδιορίζουν μία καλύτερη υγειονομική εικόνα το επόμενο διάστημα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν το επικαιροποιημένο σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των τουριστικών προορισμών, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, οι κανόνες για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά ταξίδια στα νησιά, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου, το ψηφιακό πιστοποιητικό και πολλά άλλα, πολιτικές που εξασφαλίζουν ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός».

Παρατηρούμε από την κυβέρνηση ένα «εμβολιαστικό γκάζι». Μέχρι τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, οπότε μπαίνει για τα καλά η τουριστική σεζόν, σε αυτές τις περίπου 40 ημέρες, θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας; Πόσοι υπολογίζετε να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε και με τις δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο;

«Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει οργανωθεί και υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα έχει αναπτύξει ταχύτητα χάρη στην άριστη οργάνωση και συντονισμό όλων όσων συμμετέχουν και εργάζονται για την επιχείρηση “Ελευθερία”. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση στην Ε.Ε. στον αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών και στην 8η στο ποσοστό πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό. Έως το τέλος Ιουνίου είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή πάνω από 4 εκατ. πολίτες».

Ανακοινώσατε τη «Γαλάζια Ελευθερία», ένα καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε 19 νησιά. Για να επιτευχθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Ιουνίου, πώς θα οργανωθεί η επιχείρηση; Πόσα νέα εμβολιαστικά κέντρα θα συγκροτηθούν;

«Το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού των μονίμων κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά έως τέλος Ιουνίου, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία υπόθεση εθνική και πολυδιάστατη. Για την αποτελεσματική και τάχιστη υλοποίηση του προγράμματος δρομολογείται η δημιουργία νέων εμβολιαστικών κέντρων από τις δυνάμεις του ΕΣΥ, οι οποίες θα επικουρηθούν από κινητά συνεργεία εμβολιασμού και εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός την 23η Μαΐου».

Υπάρχουν άτομα κατάκοιτα ή με προβλήματα που δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικά κέντρα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό; Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει;

«Δρομολογείται ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από την κυβέρνηση, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με πολλές επιχειρησιακές δυσκολίες. Κατά πάσα πιθανότητα, ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας αυτής της κατηγορίας θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Πότε θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι άνω των 18 ετών σε όλη τη χώρα;

«Βάσει του σχεδιασμού, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των επόμενων ηλικιακών ομάδων προγραμματίζεται να γίνει εντός του Ιουνίου. Επίσης, υπενθυμίζω ότι από τέλος του μήνα, θα ανοίξουν τα ραντεβού για τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, πάλι ανά πενταετία, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός τον Ιούνιο».

Ποια επίδραση είχε στον εγχώριο προγραμματισμό εμβολιασμού η απόφαση της Ε.Ε. για το ΑstraΖeneca;

«Οι δεύτερες δόσεις των συμπολιτών μας που εμβολιάζονται είναι όλες εξασφαλισμένες, όπως και όσα ραντεβού (1η και 2η δόση) που προγραμματίζονται τώρα. Καμία επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν ασκεί η απόφαση».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Το στοίχημα είναι, όμως, η αποτελεσματική απορρόφηση. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να το κερδίσει;

«Η σκληρή και ουσιαστική δουλειά που έχει γίνει για την προετοιμασία του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι μία πρώτη εγγύηση για την επιτυχία του όλου προγράμματος. Επιχειρησιακά, έχει ήδη δημιουργηθεί και εφαρμόζεται ένα πλαίσιο διακυβέρνησης με στόχο να εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και την απορρόφηση των πόρων, διπλάσιων σε σχέση με αυτά που απορροφούσαμε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απορρόφηση, στα κίνητρα, στα πληροφοριακά συστήματα, σημαίνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να επενδύσουν, και τις οποίες έχουμε ήδη συμπεριλάβει στο σχέδιό μας».

Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πότε προβλέπεται η επίδραση στην πραγματική Οικονομία;

«Η Ελλάδα ήταν η 2η χώρα μετά την Πορτογαλία που κατέθεσε το Σχέδιό της, το “Ελλάδα 2.0”. Για την υλοποίηση του Σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει και επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά την επίσημη έγκριση του Σχεδίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται η εκταμίευση της προχρηματοδότησης, που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού προγράμματος, δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ, μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, το Σχέδιο προβλέπεται να δημιουργήσει μία σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 7% και μία μόνιμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000-200.000 μέχρι το 2026».

Ποιο είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα;

«Υγειονομική ασφάλεια και οικονομική ανάκαμψη με επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων. Πέραν όσων αναφέρθηκαν για το υγειονομικό πεδίο, η κυβέρνηση προωθεί το επόμενο διάστημα σημαντικές παρεμβάσεις. Το εργασιακό νομοσχέδιο και λίγο αργότερα ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική, το πλαίσιο 2ης ευκαιρίας και η απλούστευση άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, η κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, οι αλλαγές στην οργανωτική λειτουργία της Δικαιοσύνης και στους κώδικες κ.ά., συνθέτουν ένα συνολικό πλέγμα άμεσων μεταρρυθμίσεων, που σε συνδυασμό με τον συνεχή ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στη γρήγορη ανάκαμψη».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν