Μ. Βορίδης: Τα τρόφιμα είναι απολύτως ασφαλή από τον κορωνοϊό

«Δεν μας αρέσουν τα κλειστά μαγαζιά, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία»

Τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται η ασφάλεια στα τρόφιμα και η μη μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο ή και αντίστροφα, εξηγεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βιορίδης.

Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος μετάδοσης του κορονοϊού στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, καθώς διεξάγονται υπεύθυνοι έλεγχοι από την Πολιτεία. Σε ό,τι αφορά τα ζώα, στην πλειονότητά τους φαίνεται ότι μπορούν να νοσήσουν, κολλώντας από τον άνθρωπο την ασθένεια, ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί ότι ζώα που έχουν προσβληθεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό ειδών, όπως είναι τα μινκ, στα οποία έχει διαπιστωθεί αμφίδρομη μετάδοση.

Κύριε υπουργέ, στην αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα μέσα, ωστόσο, η αντιπολίτευση την κατηγορεί για ελλείψεις, λάθη και ολιγωρίες. Πιστεύετε ότι όλα έχουν γίνει σωστά; Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ειδικές προϋποθέσεις;

«Ως κυβέρνηση λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε την Οικονομία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ορθώς το πράξαμε; Ορθώς, απαντώ. Το στοίχημα ήταν να διαχειριστούμε την πανδημία με ανοιχτή Οικονομία, γεγονός που συνιστά μία τεράστια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, και στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης εστιάσαμε όλες μας τις δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το άνοιγμα του Τουρισμού που αναφέρετε συγκεκριμένα, η χώρα μας εφάρμοσε αυξημένα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου, τα οποία βασίστηκαν σε ένα συγκροτημένο σχέδιο που κατάρτισε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την αρμόδια Επιτροπή. Η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να μας κατατάσσει τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των χωρών που έχουν την πιο επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη συγκεκριμένη ιδιαίτερη συγκυρία, ωστόσο με δεδομένη την τεράστια δυσκολία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, η επιλογή δεν είναι παραγωγική πολιτικά».

Τώρα τις γιορτές, η αγορά αντέχει δίχως να ανοίξουν καταστήματα εστίασης, και ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες αν συμβεί κάτι τέτοιο;

«Στη διαχείριση της πανδημίας, υπάρχουν πάντα δύο μεγέθη: Η Οικονομία και η Δημόσια Υγεία. Τα μεγέθη είναι αντιστρόφως ανάλογα. Όσο πιο πολύ περιορίζεις την κυκλοφορία των ανθρώπων, άρα επιβαρύνεις την Οικονομία, τόσο πιο πολύ περιορίζεις τη διάδοση του ιού, άρα προστατεύεις την υγεία. Και αντιστρόφως, όσο πιο ανοικτή είναι η Οικονομία, τόσο αυξάνεις τον κίνδυνο διαδόσεως του ιού, άρα επιβαρύνεις τη Δημόσια Υγεία.

Κοιτώντας, λοιπόν, τα επιδημιολογικά δεδομένα η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις. Προφανώς δεν μας αρέσουν τα κλειστά μαγαζιά, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία.

Είναι μία εξαιρετικά σύνθετη άσκηση πολιτικής, αλλά η αλήθεια είναι ότι προσεκτικά και στοχευμένα έχουμε στηρίξει και θα στηρίξουμε όλους τους πληττόμενους κλάδους».

Κύριε υπουργέ, πόση ασφάλεια υπάρχει στα τρόφιμα ή τα ζώα που εκτρέφουν παραγωγοί μας, ότι δεν υπάρχει μεταδοτικότητα του ιού μέσω αυτών στους ανθρώπους;

«Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλή, καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, γνωρίζουμε ότι δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό, και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί στενά και επί καθημερινής βάσεως το ζήτημα μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού μας, του ΕΦΕΤ, στο γενικότερο πλαίσιο διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Σε ό,τι αφορά τα ζώα, στην πλειονότητά τους φαίνεται ότι μπορούν να νοσήσουν, κολλώντας από τον άνθρωπο την ασθένεια, ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί ότι ζώα που έχουν προσβληθεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό ειδών, όπως είναι τα μινκ, στα οποία έχει διαπιστωθεί αμφίδρομη μετάδοση. Πάντως, μετά τις εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων της χώρας μας, δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού, ενώ έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε αυτές αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και η κατάσταση είναι υπό στενή καθημερινή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας και των Περιφερειών».

Η οικονομική ζημία της χώρας αναμφίβολα είναι τεράστια. Μέχρι πού μπορεί να αντέξουμε για να μην φτάσουμε στην καταστροφή, με άλλα λόγια λεφτά υπάρχουν, κ. υπουργέ;

«Χειριζόμαστε τα οικονομικά μας προσεκτικά και στηρίζουμε στοχευμένα τους πληττόμενους κλάδους. Προφανώς τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα, ωστόσο η κρίση της πανδημίας αφορά τον κόσμο όλο και όχι μόνο την Ελλάδα.

Έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία».

Πότε αναμένεται το εμβόλιο στην Ελλάδα; Πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους;

«Για το πόσο ακριβώς, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη, δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σας απαντήσει με ακρίβεια, ωστόσο φαίνεται ότι βρισκόμαστε, πλέον, αρκετά κοντά, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δε θα είναι υποχρεωτικός, ωστόσο είναι σημαντικό να επισημάνει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος την αναγκαιότητα θωράκισης των πολιτών από τον κορωνοϊό με το εμβόλιο».

Υπάρχει περίπτωση, κ. υπουργέ, αν δεν αλλάξει η εικόνα με την πανδημία, η κυβέρνηση να στραφεί σε άλλου είδους λύσεις για την αντιμετώπισή της, όπως για παράδειγμα μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με συνεργασία και άλλων κομμάτων ή μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την αξιωματική αντιπολίτευση του “επί δύο”; Προσλάβαμε 7.000 υγειονομικούς, “να προσλάβετε 15.000”. Αυξήσαμε κατά 1 δισ. ευρώ τις δαπάνες στην Υγεία, “να δώσετε 2 δισ. ευρώ”. Υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, “να τις τετραπλασιάσετε”. Δίνουμε 150 εκατ. ευρώ στους αγρότες, “να δώσετε 300 εκατ. ευρώ”. Δίνουμε 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες, “να δώσετε 600 εκατ. ευρώ”.

Σε τι θα συνεισφέρουν οι “επί δύο”; Στο να ξεμείνουμε από χρήματα προ του τέλους της πανδημίας; Ή θα συμβάλουν σε υπαρξιακές αναζητήσεις για τον ιδιωτικό ή δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας; Ή ίσως στο να οργανώνουμε μαζί διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας;

Εξάλλου, η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης. Το λαό χρειαζόμαστε κοντά μας, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε αφοσιωμένα για να νικήσουμε την πανδημία, και αυτό θα κάνουμε».

Στα εθνικά θέματα συνεχίζει η Τουρκία να προκαλεί και η Ευρώπη να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει. Τα μέτρα κύρωσης πόσο κοντά βρίσκονται;

«Η Ευρώπη και βλέπει και ακούει. Είναι πολλά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συντάσσονται, πια, με τις ελληνικές θέσεις. Ακόμη και αυτά που δεν συντάσσονται με την πολιτική των κυρώσεων, δεν το κάνουν αρνούμενα ότι η Τουρκία αποτελεί, πια, έναν ταραξία για τη διεθνή κοινότητα, αλλά μάλλον γιατί προκρίνουν έναν άλλο τρόπο χειρισμού. Ωστόσο, η πολιτική κατευνασμού δεν δουλεύει, και αυτό γίνεται κατανοητό από άλλες χώρες. Κατά τη γνώμη μου, το βήμα που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε στοχευμένες κυρώσεις σε πρώτη φάση, και τελικά θα πρέπει να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία και αποφασιστικότητα αποτροπής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν