Ν. Ηλιόπουλος: Μας ενώνουν πολλά με τον Νίκο Κοτζιά και μπορούμε στο άμεσο μέλλον να συνεργαστούμε

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξηγεί ποια είναι η προσέγγιση του κόμματος στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της προοπτικής για προσφυγή στη Χάγη

Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την εξωτερική πολιτική και την προοπτική για προσφυγή στη Χάγη μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος εξηγεί ποια είναι η προσέγγιση του κόμματος στα ζητήματα αυτά και απαντά για το ενδεχόμενο μίας νέας συνεργασίας με την κίνηση «Πράττ» του Νίκου Κοτζιά. Ακόμη, μιλά για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», για τους Ποινικούς Κώδικες που υπερψηφίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση Κοντονή που οδήγησε, εν τέλει, στη διαγραφή του πρώην υπουργού.

Κατά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τα Ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε μονόδρομο την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 μίλια. Στα πεντέμιση χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έγινε καμία κίνηση ως προς αυτό, καθώς και στο καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο;

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έσπασε τη χρόνια αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία, που αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, διπλωματική ήττα της πολιτικής Ερντογάν. Θα ήθελα εδώ να θέσω σε όλους όσοι είχαν καλοπροαίρετες ενστάσεις και αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη κίνηση το απλό ερώτημα: είναι καλύτερα σήμερα, τη στιγμή της ελληνοτουρκικής κρίσης, να έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μία σύμμαχη χώρα ο στρατός της οποίας συνεργάζεται με τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις ή προτιμούσαμε μια χώρα στην επιρροή της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού;

Σχετικά με το ερώτημα για τη χρονική στιγμή που ειπώθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέψτε μου να σας πω ότι δεν είχαμε ζήσει το προηγούμενο διάστημα επιχειρήσεις τουρκικού ερευνητικού 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Επίσης, όπως γνωρίζετε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Μια προοπτική που αντιμετωπίστηκε προσχηματικά με απόλυτη εχθρότητα από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας. Λέω προσχηματικά, γιατί αυτό που ήταν καταστροφή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ξαφνικά μεγάλη διπλωματική κίνηση με κυβέρνηση Ν.Δ. Με μία φράση σήμερα ζούμε την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του “προβλέψιμου σύμμαχου” και της “περικεφαλαίας” που είχε επιλέξει το προηγούμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιτίθεται στην προσφυγή στη Χάγη, ωστόσο λέει πως θα έπρεπε να γίνει υπό προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;

«Επιμένουμε σταθερά στην ανάγκη διαλόγου και αποκλιμάκωσης. Ποτέ δεν παίξαμε το χαρτί της όξυνσης και της πατριδοκαπηλίας, αυτά είναι εργαλεία της Ν.Δ. Στρατηγική για διάλογο σημαίνει θετική ευρωτουρκική ατζέντα αλλά και την ταυτόχρονη απειλή κυρώσεων.

Δυστυχώς, η Ν.Δ. επέλεξε να πάει πίσω από αυτή την στρατηγική και την απόφαση που εμείς είχαμε πετύχει για κυρώσεις. Πανηγύριζε για απόφαση Συνόδου Κορυφής η οποία δεν περιελάμβανε ούτε κυρώσεις ούτε μηχανισμό κυρώσεων. Το αποτέλεσμα, ήταν η νέα επιχείρηση στο Καστελόριζο.

Το πραγματικό ερώτημα για την προσφυγή στη Χάγη είναι αν μπορεί να το αντέξει η Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν φέρνει καν προς ψήφιση τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, χαρακτηριστική ένδειξη αδυναμίας. Η χώρα όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές αντιφάσεις της Ν.Δ.».

Πρόσφατα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε ενστάσεις για την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορώντας σας για «στροφή στο νεοσημιτισμό» και εγκατάλειψη των αρχών της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμοζόταν το διάστημα 2015-2018, καθώς και για εξάλειψη του όρου «πατριωτισμός». Τι σας χωρίζει, τελικά, με τον Νίκο Κοτζιά και υπάρχει περίπτωση αναθέρμανσης μίας συνεργασίας με την κίνηση «Πράττω»;

«Τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει τη μεγάλη συνεισφορά του κ. Κοτζιά στην εξωτερική πολιτική της χώρας και ειδικά στην Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε που ο κ. Κοτζιάς δεχόταν απειλές για τη ζωή του, που αντιμετωπίζονταν ως αστείες από προβεβλημένους μακεδονομάχους δημοσιογράφους. Τότε που η Ν.Δ. υποστήριζε τη συνωμοσιολογία περί ανταλλαγής των συντάξεων με τη Μακεδονία και συμπορευόταν με τους νεοναζί στα συλλαλητήρια.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συγκροτούν ένα πλαίσιο υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και προσήλωσης στην ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Κοτζιά είναι πολλά και μπορούμε στο άμεσο μέλλον να συνεργαστούμε για την ανατροπή της σημερινής αυταρχικής πολιτικής που διαλύει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ώστε η Χ.Α. να «πέσει στα μαλακά». Από την πλευρά σας επιχειρήσατε να αναδείξετε σχέσεις συνεργασίας της Ν.Δ. με τη Χ.Α. – με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Μήπως, τελικά, το λεγόμενο «μέτωπο του δημοκρατικού τόξου» δεν είναι ακριβώς ενιαίο και τι μήνυμα περνάει στον πολίτη στο τέλος της ημέρας;

«Η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί αποτελεί τεράστια δημοκρατική νίκη. Πρώτα από όλα των ανθρώπων που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της δίκης, των οικογενειών των θυμάτων, των συνηγόρων και όσων κινητοποιηθήκαν για να συμβάλουν στην ανάδειξη της εγκληματικής δραστηριότητας των νεοναζί. Η Ν.Δ., ήδη λίγες ώρες πριν από την απόφαση, επέλεξε μικροπολιτικά να εξαπολύσει μία σειρά από ψέματα και να επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων, που αντικειμενικά ξεπλένει τους νεοναζί. Ψέματα που κορυφώθηκαν με τη λάσπη για τον Ποινικό Κώδικα. Ότι ευνοϊκό υπάρχει για τους νεοναζί βρίσκεται στον παλαιό και όχι στο νέο Ποινικό Κώδικα. Η τραγωδία, βέβαια, για τη Ν.Δ. είναι ότι, ειδικά για τον Ποινικό Κώδικα, της έχει απαντήσει μέχρι και ο κ. Βενιζέλος.

Σέβομαι τον περιορισμένο χώρο και δεν επεκτείνομαι περισσότερο σε αυτό. Το ερώτημα, όμως, είναι για ποιο λόγο η Ν.Δ. αισθάνθηκε την ανάγκη να εξαπολύσει αυτή την εκστρατεία λάσπης; Γιατί προσπάθησε να ακυρώσει το αίσθημα χαράς για τη καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης είτε με τη διάλυση της συγκέντρωσης είτε με τα ψέματα για τον Ποινικό Κώδικα;

Η απάντηση είναι απλή: Δεν επιθυμεί να συζητήσουμε για όλα αυτά που έδωσαν χώρο και νομιμοποίηση σε μία σειρά από ιδέες της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ανοχή της κυβέρνησης Σαμαρά με τον κ. Μπαλτάκο να συνομιλεί με τους νεοναζί ή το μπλοκάρισμα του αντιρατσιστικού νόμου. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, εν μέσω της δίκης, ότι η βία της Χρυσής Αυγής “είναι σαν να μην υπάρχει”».

Το ζήτημα με τον Ποινικό Κώδικα προκάλεσε την παρέμβαση Κοντονή, που τελικά οδήγησε στη διαγραφή του. Καθώς πρόκειται για την πρώτη διαγραφή υπό την ηγεσία Τσίπρα, να υποθέσουμε ότι το κόμμα έχει αποφασίσει να βάλει οριστικά τέλος, με «σταλινικό» τρόπο όπως σας κατηγόρησε ο κ. Κοντονής, σε φαινόμενα πολυγλωσσίας;«Στο ψέμα για τον Ποινικό Κώδικα έχει απαντήσει ο ίδιος βουλευτής με την τοποθέτησή του στη σχετική ψηφοφορία. Η διαφορετική άποψη είναι και παραμένει κατοχυρωμένη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί στοιχείο ζωντάνιας και δύναμης ενός σύγχρονου δημοκρατικού και αριστερού κόμματος. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι στα μεγάλα και πρωτότυπα ερωτήματα της εποχής μας έχει όλες τις απαντήσεις; Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι προστατεύεται η αντισυντροφική συμπεριφορά, το ψέμα και η προσβολή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που με ανιδιοτέλεια αγωνίζονται καθημερινά για μία καλύτερη κοινωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καταστατικό δίνει το πλαίσιο απάντησης που οφείλει να έχει κάθε οργανωμένος πολιτικός φορέας. Αυτό το πλαίσιο ακολουθήσαμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν