Ν. Παπαθανάσης: «Νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας»

«Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε δημιουργώντας τις συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους, αλλά και αντιστρέφοντας το brain drain που τραυμάτισε τη χώρα μας στη δεκαετή οικονομική κρίση», δηλώνειΗ κυβέρνηση θα συνεχίσει να στη

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις όσο διαρκούν η επιδημιολογική και η ενεργειακή κρίση, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Παράλληλα, μιλάει και για τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τον οποίο θεωρεί έναν από τους πιο μεταρρυθμιστικούς νόμους, στηρίζοντας ενεργά τη συμμετοχή της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Κύριε υπουργέ, αυτές τις ημέρες ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος βρέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Σε συνεντεύξεις και άρθρα σας τον χαρακτηρίζετε ως μία από τις κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες σας και ως μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί τη συνέχεια της εθνικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Αξιοποιεί το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ‘22-’27 και εναρμονίζεται με τους εθνικούς μας στόχους για το ΕΣΠΑ 21-27 και την ενεργή συμμετοχή της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Προωθούνται 13 θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Βάσει αυτών των καθεστώτων, η Πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει τους δυναμικούς κλάδους της Οικονομίας και η επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες σε σύγχρονους τομείς, όπως η Πράσινη Μετάβαση, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η Έρευνα και η Καινοτομία, η Αγροδιατροφή και η Αλιεία. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι το πιο σύγχρονο εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας μας να περάσει στην επόμενη εποχή των επενδύσεων καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρείν. Σκοπός και αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής, καθώς και η συνολική ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής Οικονομίας».

Με ποιο δίκαιο τρόπο θα μπορεί η χώρα να περάσει στην απολιγνιτοποιημένη εποχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας;

«Πρόκειται, ίσως, για έναν από τους σημαντικότερους στόχους μας. Η χώρα μας πρέπει να έχει σταματήσει την παραγωγή λιγνίτη μέχρι το αργότερο το 2028, και είναι σαφές, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, ότι η Ελλάδα μεταμορφώνεται σταθερά σε περιφερειακό κόμβο Πράσινης Ενέργειας. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις που είχε λάβει η κυβέρνησή μας, ήδη από το 2019. Επίσης, η πατρίδα μας θα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά και θα ολοκληρώσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Θα πρέπει, βέβαια, να γνωρίζουμε ότι η παραγωγή λιγνίτη, ήδη από το 2011 είχε μειωθεί κατά 62,2%. Το συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο της μονοκαλλιέργειας λιγνίτη έπρεπε να αλλάξει και να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύγχρονο, βιώσιμο και πράσινο. Η επιτυχία του σχεδίου στις περιοχές μετάβασης θα δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας σε νέες και νέους, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που οι περιοχές αυτές είχαν σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ο συνδυασμός του νόμου για την απολιγνιτοποίηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα οδηγήσουν σε πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων. Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Η απολιγνιτοποίηση θα επηρεάσει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας. Με την υλοποίηση του σχεδίου θα επιτευχθεί η επαναδημιουργία τους, αλλά και η υπερκάλυψη αυτού του αριθμού».

Η ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά μέχρι πότε θα υφίσταται; Βλέπετε, λόγω της πανδημίας, το κύμα ακρίβειας να συνεχίζεται; Εξετάζει η κυβέρνηση τη λήψη κάποιων επιπλέον μέτρων;

«Αυτό που κάνει η κυβέρνησή μας είναι να συνεχίζει τη στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την Οικονομία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας η αγορά και η Οικονομία στηρίχθηκαν συνολικά με 43 δισ. ευρώ, και λόγω αυτού είμαστε ελλειμματικοί, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουμε να δανειζόμαστε. Το γεγονός ότι μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια οφείλεται στο ότι η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την παρούσα κυβέρνηση γίνεται με σύνεση και λογική, και ως εκ τούτου εξασφαλίζεται η καλή δημοσιονομική εικόνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση η εικόνα αυτή δεν θα υπήρχε και τα προβλήματα στο δανεισμό θα ήταν απρόβλεπτα, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Προς το παρόν, και λόγω της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Παρ’ όλα αυτά, μειώσαμε φόρους, αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα και επιδείξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, με σκοπό να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης. Μόνο μέσα στον Ιανουάριο τα μέτρα στήριξης έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τη στήριξη, όμως, οφείλουμε να κρατάμε δυνάμεις, καθώς τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί στο διεθνές περιβάλλον και στις αιτίες της ενεργειακής κρίσης».

Στην περίπτωση που η πανδημία στη χώρα δεν εξελιχθεί όπως ακριβώς θα θέλαμε, η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να στηρίξει εκ νέου τα ευάλωτα τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις;

«Οι συνθήκες της πανδημίας είναι δυναμικές. Η κυβέρνηση, όπως σας είπα, θα συνεχίσει να στηρίζει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών ορίων, και ταυτόχρονα θα διατηρεί δυνάμεις λόγω των αβέβαιων εξελίξεων. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν ούτε η ενεργειακή κρίση ούτε και η πανδημική. Από την πλευρά μας, ως κυβέρνηση θωρακίζουμε ολοένα και περισσότερο την ελληνική Οικονομία, δημιουργώντας με όλες μας τις μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες το πιο ισχυρό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που είχε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, αποβλέποντας στην ανάπτυξη και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ήδη οι αριθμοί δικαιώνουν τις επιλογές μας και καθημερινά, παρά τα αντικειμενικά προβλήματα, δημιουργούνται συνεχώς νέες προοπτικές, η χώρα μας αναβαθμίζεται διαρκώς στο διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέους τομείς δραστηριοτήτων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια ξένων επιχειρηματικών κολοσσών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και τα οποία προοιωνίζονται την αναπτυξιακή συνέχεια.

Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε δημιουργώντας τις συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους, αλλά και αντιστρέφοντας το brain drain που τραυμάτισε τη χώρα μας στη δεκαετή οικονομική κρίση».

Ίσως σας ενδιαφέρουν