Νικήτας Κακλαμάνης:«Το Προσφυγικό μπορεί να μας οδηγήσει στη Χάγη»

Γιατί πάνω από Οικόπεδο όπου έχει εγκατασταθεί η αμερικανική ExxonMobil δεν πλησιάζουν όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά ούτε… γλάρος;»

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν κρύβει την ανησυχία του για το Προσφυγικό, που παίρνει εθνικές διαστάσεις, και μέσω της «Βραδυνής της Κυριακής ζητά την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ που, κατά τη γνώμη του, ευθύνεται για τη δημιουργία του μείζονος αυτού θέματος στη χώρο.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης προχωρά ένα βήμα περισσότερο και επισημαίνει κάτι που θα προκαλέσει συζητήσεις αφού ο ίδιος δεν φείδεται των απόψεών του. Αναφέρει ότι… «αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν αμείωτα και η Ε.Ε. δεν βάλει “το μαχαίρι στο κόκκαλο”, τότε πιθανότατα ο στόχος είναι η Ελλάδα να συρθεί στο τραπέζι διαπραγματεύσεων της Χάγης…».

Παράλληλα αναρωτιέται: «Μήπως, θέλουν οι ισχυροί της Ευρώπης να τους αφήνουμε και εμείς να περνούν ελεύθερα και να φτάνουν ανεμπόδιστα ώς εκεί;», ενώ παραδέχεται κυβερνητικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης σας ικανοποιούν;

«Κύριε Γιακουμή, το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ήταν, είναι και θα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Το φωνάζω εδώ και χρόνια, από τότε που κάποιοι με αποκαλούσαν “Λεπέν της Ελλάδας”. Λοιπόν, ξεκάθαρα πράγματα: Δεν δικαιούται, αυτή η “γηραιά κυρία”, που ονομάζεται Ευρώπη, να θυμάται “α λα καρτ” την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο όταν περιορίζονται εντός Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα πολλές χώρες-μέλη που έχουν κλείσει τα σύνορα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται “κανονικά και με το νόμο”.

Μήπως, θέλουν οι ισχυροί της Ευρώπης να τους αφήνουμε και εμείς να περνούν ελεύθερα και να φτάνουν ανεμπόδιστα ώς εκεί; Δυστυχώς, η Συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ, που υπογράφηκε, για να μην ξεχνάμε, από τον κ. Σημίτη, εξελίχθηκε σε βρόγχο για την πατρίδα μας. Επιβάλλεται να αλλάξει… χθες. Παράλληλα, να υπάρξει τροποποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας.

Πρέπει να τα απαιτήσουμε όλοι μαζί, με πρώτο απ’ όλους τον πρωθυπουργό, γιατί βλέπω ό,τι έρχονται τα χειρότερα. Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι πλέον εθνικό θέμα. Οι τελευταίοι κυβερνητικοί χειρισμοί προσπαθούν να βάλουν σε κάποια τάξη το πρόβλημα, ενδεχομένως ναι, με κάποια καθυστέρηση. Είναι κάτι, άλλωστε, που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχθηκε. Γι’ αυτό και προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης. Πιθανόν να μην είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια είχε ως “σημαία” την πολιτική των “ορθάνοιχτων συνόρων”…».

Κύριε Κακλαμάνη, υπάρχει θέμα στο οποίο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές; Το Μεταναστευτικό αποτελεί ένα τέτοιο θέμα;

«Δεν μπορώ, να πιστέψω ότι μιλάμε για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ έχουν περάσει μόλις 7 μήνες που η Ν.Δ. βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σίγουρα, το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι ένα μεγάλο “αγκάθι”, αλλά από τη στιγμή που εφαρμοστεί το σχέδιο με τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, την ταχύτερη εξέταση των αιτούντων άσυλο και την επιστροφή στην Τουρκία των λαθρομεταναστών, τότε η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει.

Οι δήμαρχοι στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια. Αναμφισβήτητα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού η κατάσταση ξέφυγε πέρα από κάθε όριο. Τώρα, αργά αλλά σταθερά, θα αρχίσει να μπαίνει τάξη. Πάντα πίστευα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν το συνταγματικό τους χρόνο, και με χαρά ακούω και τον πρωθυπουργό να λέει το ίδιο».

Ως «συνέχεια» του Προσφυγικού είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τα εθνικά θέματα. Η Τουρκία συνεχώς απειλεί. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο με τους γείτονές μας;

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε, γιατί η επιθετικότητα του Ερντογάν δεν γίνεται χωρίς πλάτες. Για αναρωτηθείτε: γιατί πάνω από Οικόπεδο όπου έχει εγκατασταθεί η αμερικανική ExxonMobil δεν πλησιάζουν όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά ούτε… γλάρος; Με φοβίζει, λοιπόν, ότι αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν αμείωτα και η Ε.Ε. δεν βάλει “το μαχαίρι στο κόκκαλο”, τότε πιθανότατα ο στόχος είναι η Ελλάδα να συρθεί στο τραπέζι διαπραγματεύσεων της Χάγης. Και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε άκρως επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα. Για μένα μία γραμμή υπάρχει, και είναι… κατακόκκινη. Χαράχθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υιοθετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ώς σήμερα. Αν πάμε στην Χάγη, θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Για τίποτα άλλο. Ρητά και κατηγορηματικά, χωρίς “ήξεις αφήξεις”».

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση τι θα λέγατε ότι παρέλειψε να κάνει μέχρι σήμερα, με συνέπεια να υπάρχει κριτική από τους ψηφοφόρους σας σε σχέση με εκείνα που δεσμεύτηκε προεκλογικά;

«Η κυβέρνηση εκλέχθηκε για τέσσερα χρόνια, όχι για επτά μήνες. Δικαιολογημένα, ο κόσμος περιμένει να γίνουν πολλά και γρήγορα, αφού για 4,5 χρόνια βίωσε τι εστί “πρώτη φορά Αριστερά”. Ήδη κάποια πράγματα έχουν γίνει παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν. Π.χ. Στο θέμα της ασφάλειας: το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, έλαβε τέλος. Το άβατο των Εξαρχείων αντιμετωπίζεται καθημερινά, με περιπολίες από αστυνομικούς. Επίσης, απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Βλέπετε ότι γίνεται προσπάθεια για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών (μείωση φορολογίας, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.ά.). Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Ζητάμε λίγη υπομονή…».

Στο τομέα του ποδοσφαίρου υπάρχει, επίσης, μεγάλη συζήτηση κ. αντιπρόεδρε με αφορμή τις αλλαγές που φέρνετε στη Βουλή προς ψήφιση μετά τις αντιδράσεις ορισμένων ΠΑΕ.

«Θεωρώ, ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να μπλεχθεί στα “γρανάζια” του ποδοσφαίρου. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω ποια πλευρά έχει δίκιο. Υπάρχουν αθλητικοί νόμοι, που έχουν ψηφιστεί χρόνια τώρα, και η αθλητική Δικαιοσύνη καθορίζει τις ποινές, οι οποίες επιβάλλονται σε όποιον, αποδεδειγμένα, παραβατεί. Θα γινόταν η εφαρμογή τους και θα τελείωνε εκεί η υπόθεση… Ακραίες δηλώσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, εκπροσωπούν τους οπαδούς κι όχι τους φιλάθλους».

Για την κυβέρνηση το μεγάλο της «ατού» είναι η Οικονομία, οι δείκτες της οποίας αποτυπώνουν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, κ. Κακλαμάνη, η αποτύπωση αυτή δεν διαφαίνεται στις τσέπες του μέσου Έλληνα πολίτη. Πότε, έστω και αμυδρά, θα διαπιστώσουμε αλλαγή των οικονομικών μας;

«Ότι μειώθηκε άμεσα ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% και ετοιμάζεται και άλλη (μείωση), κατά 8%, είναι λίγο; Ότι θα συρρικνωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι σημαντικό; Νομίζω ότι η γενική εικόνα της κυβέρνησης είναι καλή έξω στην κοινωνία. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε την επισήμανσή σας και δεσμεύθηκε ότι το 2020 και, κυρίως, το 2021, με τη μείωση των πλεονασμάτων, το καλό οικονομικό κλίμα θα βρει αντίκρισμα και στην τσέπη των Ελλήνων».

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν