Πλακιωτάκης: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες

«Οι σχεδιασμοί μας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης ενός προσφυγικού ρεύματος προς τη χώρα μας», τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας στη «Βραδυνή της Κυριακής και τον Βαγγέλη Γιακουμή

Έτοιμη για να αντιμετωπίσει πιθανές ροές μεταναστών που θα θελήσουν χωρίς άδεια να περάσουν στη χώρα μας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η Ελλάδα.

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στέκεται ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα νησιά θα συνεχιστούν και αναφέρει ότι οι έλεγχοι που έκανε το Λιμενικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί η επιβίβαση σε πλοία, άνω των 30 χιλιάδων επιβατών που δεν τηρούσαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Κύριε υπουργέ, φέτος το καλοκαίρι, με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν, ταξιδέψαμε με ασφάλεια στα ελληνικά νησιά, ωστόσο, χρειάστηκε να γίνουν έλεγχοι από το Λ.Σ. για να συμβεί αυτό. Θα θέλαμε, επομένως, μία πρώτη αποτίμηση για το τι έγινε το καλοκαίρι, πόσοι έλεγχοι έγιναν, πόσοι δεν πειθάρχησαν και τι ποινές υπήρξαν σε παραβάτες.

«Ορθώς έχετε επισημάνει ότι το φετινό καλοκαίρι ταξιδέψαμε στα νησιά μας με ασφάλεια. Για να συμβεί αυτό, πράγματι χρειάστηκε με απόφασή μου να περάσει ο έλεγχος στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Μία απόφαση που ήταν αναγκαία από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι η ελεγκτική διαδικασία παρουσίαζε κενά. Στόχος μας ήταν η μέγιστη δυνατή ασφάλεια όχι μόνο των επιβατών και πληρωμάτων, αλλά και των κατοίκων των νησιών μας. Και το πετύχαμε. Χρειάστηκε, βεβαίως, δυστυχώς, να απαγορευτεί η επιβίβαση σε πάνω από 30.000 άτομα. Θέλω, για μία ακόμα φορά, να επαινέσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, γιατί, παραλλήλως με τα πολλά και σημαντικά τους καθήκοντα, λειτούργησαν και λειτουργούν αποτελεσματικά και στο θέμα των ελέγχων».

Τα μέτρα στα νησιά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέχρι πότε θα ισχύουν, κ. υπουργέ; Γενικώς στις μετακινήσεις από νησί σε νησί τα μέτρα τηρούνται; Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε;

«Έλεγχοι και μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν. Όπως είναι φυσικό, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα επανεξετάζονται σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και, ασφαλώς, μέτρα και έλεγχοι αφορούν τόσο την επιβίβαση από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά όσο και την επιβίβαση για τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών».

Ταυτόχρονα, κ. υπουργέ, η ευθύνη σας με βάση το χαρτοφυλάκιο σας, έχει να κάνει και με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Σας απασχολεί το ενδεχόμενο αύξησης προσφυγικών ροών εξαιτίας των εξελίξεων στο Αφγανιστάν;

«Προφανώς μας απασχολεί. Όπως, άλλωστε, γνωρίζετε, το ΚΥΣΕΑ έχει ήδη συνεδριάσει για το θέμα αυτό, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνησή μας είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και τα προστατεύει αποτελεσματικά. Το έχουμε αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια, με τη συστηματική ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υπερ-προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του Σώματος, οδήγησε στην εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών. Από τις 67.000 παράνομες αφίξεις στη χώρα μας το 2019, είχαμε μόνο 9.900 το 2020, και μέχρι σήμερα, το 2021, τις έχουμε περιορίσει σε 2.100».

Υπάρχουν επιπλέον μέτρα λόγω αυτού του γεγονότος στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, αλλά και σε άλλα σημεία νότια της Ελλάδας;

«Προφανώς υπάρχουν και έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει δημοσίως, μπορώ όμως να αναφέρω ότι ενισχύεται σε μέσα και προσωπικό το Λιμενικό Σώμα στο Αιγαίο».

Πόσο έτοιμοι βρισκόμαστε, κ. υπουργέ, για να τηρήσουμε τους όρους ασφάλειας στη χώρα αν επιχειρηθεί από την Τουρκία να εργαλειοποιήσει ξανά τους πρόσφυγες προωθώντας τους προς τα ελληνικά νησιά;

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και έτοιμοι. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στη φύλαξη των συνόρων μας σε θάλασσα και στεριά. Οι σχεδιασμοί μας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης ενός προσφυγικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο διεθνών επαφών, ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική θέση και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και να μην αφεθεί η Τουρκία να εργαλειοποιήσει και πάλι πρόσφυγες, να μην χρησιμοποιήσει και πάλι απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει γεωστρατηγικές της επιδιώξεις».

Γενικότερα, σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται το Λ.Σ. και με ποιο τρόπο ενισχύεται το αξιόμαχό του;

«Η ετοιμότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος είναι συνεχής και απόλυτη. Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχωρήσαμε αμέσως στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εξοπλιστικού προγράμματος για το Λιμενικό Σώμα, που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά σκάφη που ήδη παραλαμβάνουμε. Αυξήσαμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το Αιγαίο.

Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ο σωστός επιτελικός σχεδιασμός και, βεβαίως, το αίσθημα ευθύνης, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έχουν οδηγήσει στην ιδιαιτέρως αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας. Είναι μάλιστα ακόμα πιο σημαντικό το ότι τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα, συνδυάζονται με την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, με ευαισθησία και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η προσπάθειά μας, συνεχίζεται. Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, με νέα σύγχρονα σκάφη και σύγχρονα συστήματα, το οποίο αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι, επίσης, ο διαγωνισμός για το εθνικής και στρατηγικής σημασίας έργο, το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), που ουσιαστικά θα αποτελέσει τα “μάτια” μας στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Κρήτη και στο Ιόνιο, καθιστώντας πολύ πιο άμεσες και αποτελεσματικές τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν