Σοφία Βούλτεψη στη «ΒτΚ»: «Η Γαύδος δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε Λαμπεντούζα»

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η αντιπολίτευση θέλει να πάμε σε εκλογές με θεωρίες συνωμοσίας. Έχει, όμως, αποδειχθεί πως τέτοιες θεωρίες δεν αποδίδουν»

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Για το Μεταναστευτικό και τις ροές που αυξάνονται στα νότια της Ευρώπης, για τη σημασία της μίνι Συνόδου της Αιγύπτου και για το έργο που έχει γίνει με την προσπάθεια ενσωμάτωσης των ανήλικων μεταναστών στη χώρα μας, μιλά στη «ΒτΚ» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ρωσία, τονίζει ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για την τελική έκβαση, ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι για άλλη μία φορά θέλει να φτάσουμε στις κάλπες με θεωρίες συνωμοσίας.

Το Μεταναστευτικό έχει έρθει και πάλι στην επικαιρότητα, για δύο λόγους: από τη μία οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, και από την άλλη η ανησυχία για τις αφίξεις στη Γαύδο από τη Βόρεια Αφρική. Κινδυνεύει να γίνει η Λαμπεντούζα της Ελλάδας;

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Το Μεταναστευτικό είναι, δυστυχώς, ένα πρόβλημα διαρκείας. Τρεις ενεργοί πόλεμοι, δεκάδες εμφύλιες συρράξεις, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης που έχει εξελιχθεί σε επισιτιστική, οδηγούν σε εκτοπισμό εκατομμύρια ανθρώπους από την Ουκρανία έως την Αφρική, όπου έχει επικρατήσει ο τζιχαντισμός και έχει αυξήσει την επιρροή της η Ρωσία. Στον Έβρο και στο Αιγαίο η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, αλλά στο μεταξύ άνοιξε το μέτωπο της Αφρικής. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όλους τους δυνατούς τρόπους, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, και η Γαύδος δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε Λαμπεντούζα».

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε μία μίνι Σύνοδο στην Αίγυπτο, και το Μεταναστευτικό απασχόλησε επί μακρόν τους ηγέτες που συμμετείχαν. Πώς θα συμβάλει το Κάιρο στην ανάσχεση των ροών και από την Λιβύη;

«Επρόκειτο για μία εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκαίρως εντοπίσει την αξία της Αιγύπτου για την σταθερότητα στην περιοχή. Είναι σημαντικό ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αίγυπτο είναι συνολική, δεν αφορά μόνο το Μεταναστευτικό, αλλά ενισχύει τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να αναπτυχθεί. Δημιουργείται έτσι μία συνολική στρατηγική σχέση με μεγάλο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Αυτό θα βοηθήσει την Αίγυπτο όχι μόνο να ελέγξει τα σύνορά της, αλλά και να αντιμετωπίσει το βάρος της δικής της προσφυγικής κρίσης, καθώς φιλοξενεί πάνω από 9 εκατ. πρόσφυγες. Μόνο από το Σουδάν έχουν φθάσει εκεί 4 εκατ. άνθρωποι».

Πού βρισκόμαστε στο θέμα της φιλοξενίας αλλά και ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας; Ειδικά με τους ανηλίκους.

«Υπάρχουν 33 Δομές γενικού πληθυσμού και 75 Δομές για ασυνόδευτους ανήλικους. Από το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ έχουν ωφεληθεί από το 2019 πάνω από 45.000 άνθρωποι. Στις Δομές λειτουργούν Γραφεία Ένταξης και πολλοί από τους φιλοξενούμενους εργάζονται. Δίνεται έμφαση στην ελληνομάθεια και στην εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ενώ οι Ημέρες Καριέρας που διοργανώνουμε, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Με άλλα προγράμματα ενισχύουμε τη μετάβαση των ασυνόδευτων από την ανηλικότητα στην ενήλικη ζωή και στην ανεξάρτητη διαβίωση. Με νόμο τούς παρέχουμε δεκαετή άδεια παραμονής εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τρία χρόνια σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό που γενικά κάνουμε είναι η σύνδεση της παραμονής στη χώρα με την Εκπαίδευση και την εργασία, κυρίως στους τομείς της ελληνικής Οικονομίας που έχουν ανάγκη από εργαζομένους».

Πόσο σας απασχολεί η παράταση της παραμονής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία μετά τις εκλογές που του έδωσαν ποσοστό, τολμώ να πω, εποχής Τσαουσέσκου; Τι συνέπειες θα έχει για την Ευρώπη; Πρέπει να ενισχυθούμε αμυντικά;

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών. Δυστυχώς, η Ρωσία του Πούτιν είναι μία εθνικιστική αναθεωρητική δύναμη που παραβιάζει προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο. Ασφαλώς η Ευρώπη πρέπει να ενισχύεται συνεχώς».

Πάμε στα πιο πολιτικά. Το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα και θέλουμε άλλους δύο γεμάτους μήνες έως τις Ευρωεκλογές. Η υπόθεση Ασημακοπούλου θα κοστίσει στη Ν.Δ.;

«Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και ουδεμία σχέση έχει με την επιστολική ψήφο. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η αντιπολίτευση θέλει να πάμε σε εκλογές με θεωρίες συνωμοσίας. Έχει, όμως, αποδειχθεί πως τέτοιες θεωρίες δεν αποδίδουν στην κάλπη».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., ωστόσο υπάρχουν διαρροές προς τα δεξιά σας. Πώς θα ανασχεθούν; Μήπως ρίξατε πολύ βάρος στο Κέντρο;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, πιστή στα δημοκρατικά ιδεώδη, στο Κράτος Δικαίου, στη μετριοπάθεια. Εργαζόμαστε για όλους τους πολίτες, χωρίς ακρότητες. Πιστεύουμε στην ενότητα, στον ορθό λόγο, στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Το έχουμε αποδείξει και στο Μεταναστευτικό και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Στο χέρι μας είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ότι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός είναι εχθροί της Δημοκρατίας. Και σίγουρα δεν είναι η λύση, όπως έχει αποδειχθεί παντού στην Ευρώπη, όπου έχουν επικρατήσει τα άκρα».

Θέλω να σας ρωτήσω και για την υπόθεση των Τεμπών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βλέπουμε πολλές επικρίσεις για τους χειρισμούς της χώρας μας σε αυτή την τραγωδία. Έγιναν λάθη; Υπήρξε συγκάλυψη; Και αν ναι, πώς θα διορθωθούν;

«Το δυστύχημα στα Τέμπη υπήρξε μια εθνική τραγωδία και άφησε βαθύ τραύμα σε όλους, σε όλη την κοινωνία, που δύσκολα επουλώνεται. Όλοι θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι. Οι μόνοι που έχουν κάθε δικαίωμα σε οποιαδήποτε αντίδραση είναι οι γονείς, οι συγγενείς και οι επιζήσαντες. Στην Εξεταστική Επιτροπή όλοι σχεδόν οι μάρτυρες είχαν προταθεί από την αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Η θεωρία περί συγκάλυψης είναι άλλη μία θεωρία συνωμοσίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ή όχι; Και επιτέλους, αν κάποιος θέλει, μπορεί να καταθέσει πρόταση για προκαταρκτική. Φυσικά, σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Ουδείς εξαιρείται του νόμου. Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα, με θεσμούς και διάκριση των εξουσιών. Ουδείς έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει – και μάλιστα υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του. Δυστυχώς, Έλληνες ευρωβουλευτές καταγγέλλουν συστηματικά την ίδια τους τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που το κόμμα τους έχει ήδη καταδικασμένους δύο υπουργούς του για παράβαση καθήκοντος. Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ η σκευωρία της Νοβάρτις και η απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης ήταν απλά… “ατυχείς χειρισμοί”! Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι δεν έχουν προτάσεις για την χώρα και επιμένουν σε μία αποτυχημένη προπαγάνδα».

Ίσως σας ενδιαφέρουν