Σπυράκη: Στις 17 Μαρτίου η πρόταση της Ε.Ε. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Να εξετάσουμε αν η Τουρκία συνεχίζει να είναι χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε.» τονίζει στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή

Στα προτερήματα από το πιστοποιητικό εμβολίου στην ελευθερία και τις μετακινήσεις των πολιτών αναφέρεται η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

Το «ψηφιακό πάσο», όπως αποκαλείται το πιστοποιητικό, θα ανακοινωθεί στις 17 Μαρτίου, καθώς έγινε αποδεκτό από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση σε εκείνους που δεν εμβολιάζονται, αλλά όσοι δεν το έχουν θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θέλουν να ταξιδέψουν.

Σε ό,τι αφορά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κ. Σπυράκη τονίζει ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τον «ελέφαντα» στο δωμάτιο, και γι’ αυτό θα πρέπει να καθορίσουμε την σχέση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κυρία Σπυράκη, είστε ευρωβουλευτής με μεγάλη εμπειρία, πολιτική και τεχνοκρατική, με το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα, τη Ν.Δ., και αυτή την ώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται έντονα το πιστοποιητικό εμβολίου. Πείτε μας, σας παρακαλούμε πολύ, σε τι επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις και αν πράγματι υπάρχει πιθανότητα ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

«Η πρόταση για τη μορφή που θα πάρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έρθει από την Κομισιόν στις 17 Μαρτίου. Η σχετική ανακοίνωση για το “πράσινο ψηφιακό πάσο” έγινε από την πρόεδρο Φον ντερ Λάινεν, η οποία από την αρχή της διαδρομής στήριξε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βασικό στοιχείο της πρότασης είναι να υπάρχει, κατ’ αρχήν, διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού που έχουν αρχίσει ήδη να παρέχουν ορισμένα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που προχώρησε πολύ γρήγορα στο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό. Είναι απαραίτητο να εναρμονίσουμε τα βήματά μας, ως χώρες-μέλη της Ε.Ε., αποκαθιστώντας και μία “γρήγορη γραμμή” για ταξίδια. Η πανδημία έφερε αναστολή μίας από τις βασικές ελευθερίες, την ελευθερία των μετακινήσεων, και ο ενιαίος χώρος Schengen ανεστάλη στην πράξη. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και το πιστοποιητικό μπορεί να συμβάλει να πάρουμε πίσω τα ταξίδια μας για δουλειές, σπουδές, αναψυχή».

Το πιστοποιητικό αυτό το εισηγήθηκε πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το ενστερνίστηκαν σιγά-σιγά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Τώρα βλέπουμε ότι το συζητάει και η κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηγεσία της, και θα ήθελα να σας ρωτήσω σε τι θα συμβάλει η ύπαρξη ενός τέτοιου πιστοποιητικού εμβολιασμών, καθώς, όπως λένε ορισμένοι, αυτό θα δημιουργήσει διαχωριστικές γραμμές».

«Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι πως στο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταγράφονται τα ελάχιστα δυνατά προσωπικα δεδομένα για κάθε πολίτη που θα το λαμβάνει. Αυτό το κρίσιμο στοιχείο υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έγινε το πρώτο βήμα. Η ανησυχία ορισμένων είναι εύλογη, αλλά η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις και οι πολιτικοί να θεσπίσουμε εγγυήσεις ότι δεν θα παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα. Χρειάζεται, όμως, εντατική δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεργασία από τις εθνικές κυβερνήσεις γι’ αυτό».

Θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμών απαραίτητο για τις μετακινήσεις μας αεροπορικώς εντός και εκτός Ελλάδας; Θα πρέπει να το έχουν στη διάθεσή τους όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι; Θα συμβάλει, μήπως, στην ένταση ανάμεσα στους εμβολιασμένους και εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν; Δεν θα αποκλειστούν από τις μετακινήσεις τους όσοι δεν διαθέτουν το ανάλογο πιστοποιητικό;

«Δίνουμε συντονισμένα εθνική μάχη, ώστε το πιστοποιητικό να διευκολύνει τα ταξίδια. Όπως εξηγούσα, πρόσφατα, στο δελτίο ειδήσεων της Deutche Welle, το βέβαιο είναι ότι δεν θα παρεμποδίζει όσους δεν εμβολιάστηκαν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν και αποφασίζουν να ταξιδέψουν. Εκείνοι θα ακολουθούν τους κανόνες των χωρών αναχώρησης και υποδοχής με τεστ, καραντίνα, και πάλι τεστ. Η πρόκληση είναι όσοι εμβολιάστηκαν, να μην χρειάζεται να επιβαρύνονται με τεστ και καραντίνα. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, μία fast lane ασφαλούς κινητικότητας στην Ευρώπη, εν όψει του καλοκαιριού. Μία τέτοια εξέλιξη, μαζί με τον εμβολιασμό των κατοίκων των Δυτικών Βαλκανίων θα συμβάλει στην αύξηση του Τουρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020».

Ας έρθουμε, τώρ,α στην ένταση που δημιουργεί η Τουρκία. Έχουμε μπροστά μας, κ. Σπυράκη, την έναρξη του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, και βλέπουμε ότι η Άγκυρα κωλυσιεργεί. Πού αποσκοπεί, κατά τη γνώμη σας, αυτή η τακτική που χρησιμοποιεί;

«Η Τουρκία του Ερντογάν είναι αναξιόπιστη και σε καμία περίπτωση, ακόμη και όταν κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου, δεν παραιτείται από τα αναθεωρητικά της σχέδια. Ως Έλληνες προτάσσοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συμβάσεις και προσδιορίζοντας απολύτως τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα, καταφέραμε να ανοίξουμε στην Ε.Ε. αλλά και το ΝΑΤΟ το κεφάλαιο της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και στον Καύκασο, ενώ, παράλληλα, με τις συμμαχίες και την αποτρεπτική μας ικανότητα αναστείλαμε στην πράξη την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Τουρκία είναι γείτονας για πάντα. Συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο να έλαβε μηνύματα που της υπενθυμίζουν τις πραγματικές διαστάσεις των δυνατοτήτων της.

Ως Ευρωπαίοι εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποδυόμαστε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Η επικαιροποίηση της σχέσης Ε.Ε. -Τουρκίας είναι, πλέον, αναπόφευκτη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις αμοιβαίες υποχρεώσεις σε αυτή τη σχέση».

Η αποχώρηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν από το ΕΛΚ θεωρείται προεξοφλημένη μετά την αποχώρηση των ευρωβουλευτών του από την Κ.Ο. του κόμματος. Έχουμε διάσπαση της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη;

«Χωρίς τον Όρμπαν, που ενσαρκώνει τις διαρκείς παραβιάσεις του κράτους Δικαίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να ξανακερδίσει το Κέντρο και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών στην Ευρώπη. Η μάχη δίνεται στο Κέντρο, με σεβασμό στα γεγονότα και την Επιστήμη, το Περιβάλλον και τις αρχές του κράτους Δικαίου. Αυτή είναι η συνταγή Μητσοτάκη που κάνει τη Ν.Δ. πολιτικά και με όρους εκλογικής επιρροής το ισχυρότερο κόμμα στο ΕΛΚ, και που πλέον μπορεί να υιοθετήσει και το ΕΛΚ χωρίς αναστολές και βαρίδια».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν