Συρεγγέλα: Άδεια πατρότητας με αποδοχές και γονική άδεια σε όσους φροντίζουν παιδί

«Το θέμα της ισότητας των φύλων είναι ψηλά στην ατζέντα μας και κάνουμε σταθερά βήματα προόδου στον τομέα αυτό», τονίζει η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Αλλαγές θα φέρει για τους γονείς ο νέος εργασιακός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής», προαναγγέλλει ότι από τα πρώτα μέτρα του νέου εργασιακού νόμου είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Επίσης, θα θεσμοθετηθεί η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Τι έχετε να πείτε για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης; Καταδικάζετε την αστυνομική βία;

«Οι εικόνες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες στη Ν. Σμύρνη, μας στενοχωρούν και μας θλίβουν. Πρέπει όλες και όλοι να δείξουμε ψυχραιμία, γιατί η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά. Σίγουρα καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Άλλωστε, και η επιτροπή του καθηγητή Αλιβιζάτου μελετά τέτοια περιστατικά, αλλά η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού που δέχθηκε επίθεση πρέπει να μας αφυπνίσει. Η χώρα, αυτή τη στιγμή, προσπαθεί να ξεπεράσει την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσει τώρα το μίσος και ο διχασμός, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κρύβεται πίσω από περιστατικά όξυνσης σε δρόμους και πλατείες;

«Όλοι οι Έλληνες ζούμε δύσκολες στιγμές λόγω της πανδημίας, τα νοσοκομεία υφίστανται μεγάλη πίεση, ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό, αυξάνεται. Η αντιπολίτευση από τη μία φωνάζει ότι “η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο”, και από την άλλη καλεί τους πολίτες σε διαδηλώσεις, επενδύοντας στην ένταση και όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, είναι εδώ για την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διχάσει τον ελληνικό πληθυσμό».

Στις 8 Μαρτίου ήταν η Ημέρα της Γυναίκας. Παρ’ όλο που τα δικαιώματα των γυναικών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, ωστόσο, όπως έδειξαν και στη χώρα μας οι πρόσφατες αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, υπάρχει ένα βαθύ απόστημα. Πώς η Πολιτεία μπορεί να προστατέψει αυτές τις γυναίκες-θύματα και από μελλοντικά παρόμοια περιστατικά;

«Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει όλες τις γυναίκες-θύματα βίας και τις ενθαρρύνει να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης που έχουν βιώσει. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, πρόσφατα, σειρά πρωτοβουλιών για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και να αποτραπούν άλλα εγκλήματα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη. Παράλληλα, στο πλευρό των γυναικών είναι όλο το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το οποίο είναι πάντα σε ετοιμότητα. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, να ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς των 43 Συμβουλευτικών Κέντρων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, και, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να φιλοξενηθούν σ’ έναν από τους 20 ξενώνες του Δικτύου, για να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας».

Στο νέο εργασιακό νόμο που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας τι θα προβλέπεται ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι γονείς και να μπορούν να διασφαλίζουν τη θέση εργασίας τους μετά τη γέννηση των παιδιών τους και την απουσία για την ανατροφή τους;

«Τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους».

Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προωθήσετε ώστε να ενισχυθεί στην πράξη η ισότητα των φύλων;

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας. Σύντομα, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ εγκαινιάστηκε ήδη η διαδικτυακή πύλη https://metoogreece.gr, όπου συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα.

Επιπλέον, προγραμματίζουμε δράσεις για τη στήριξη της γυναικείας εργασίας. Θέλουμε οι γυναίκες να αποκτήσουν την οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία που δικαιούνται. Στόχος είναι οι γυναίκες να μην μπαίνουν στο δίλημμα “εργασία ή οικογένεια”, αλλά να μπορούν να τα συνδυάσουν, εφόσον έτσι θέλουν. Η εργασία οπλίζει τις γυναίκες με ανεξαρτησία, με δύναμη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τις περιορίζουν, που τις κρατούν μακριά από την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων τους».

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που ετοιμάζετε;

«Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα και προκρίνει ιδιαίτερα την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ισότητα των φύλων. Οι τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι:

  • Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας.
  • Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους.
  • Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
  • Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Ίσως σας ενδιαφέρουν