Βικτώρια Καρέλια: Η αρχόντισσα της Καλαμάτας

«Τα όνειρα είναι εφικτά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το να μην ονειρεύεσαι είναι το ανέφικτο»

Κυρία Καρέλια, ανήκετε σε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες, όμως επιλέγετε χαμηλό προφίλ, αν και οι φιλανθρωπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σας δράσεις είναι σημαντικές. Προάγοντας τον πολιτισμό της πόλης σας, δημιουργήσατε έναν αξιόλογο εκθεσιακό χώρο που στεγάζει σήμερα τη μουσειακή συλλογή σας από ελληνικές φορεσιές και κοσμήματα στο Λύκειο Ελληνίδων, που αποτελεί Μουσείο-Κόσμημα. Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο αντικείμενο και η σκέψη να δημιουργήσετε αυτό το χώρο;

«Το ενδιαφέρον μου για το αντικείμενο γεννήθηκε μέσω της ενασχόλησής μου με το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, του οποίου υπήρξα ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ., ιδιαίτερα, δε, μέσω της ενασχόλησής μου με την οργάνωση της ιματιοθήκης, η οποία ξεκινούσε τότε, το 1967, από τα σπάργανα. Αναζητώντας αυθεντικές ενδυμασίες προκειμένου ο σύλλογος να δημιουργήσει ποιοτικά αντίγραφα για τις ανάγκες της χορευτικής του ομάδας, γοητεύθηκα από την αισθητική της φορεσιάς και μπήκε μέσα μου το μικρόβιο του συλλέκτη. Όταν η συλλογή μεγάλωσε αρκετά και συνειδητοποίησα την αξία της, θεώρησα ότι αυτές οι φορεσιές έπρεπε να επιστρέψουν, κατά κάποιο τρόπο, στο λαό που τις γέννησε. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε, μετά από χρόνια, ο μουσειακός χώρος που βλέπετε σήμερα».

Μιλήστε μας για τη Συλλογή «Ήρωες από μέταλλο» του διεθνώς καταξιωμένου Νίκου Φλώρου, που εκτίθεται τώρα στο Μουσείο, έως 31/10…

«Πρόκειται για μία σειρά επετειακών έργων που δημιουργήθηκαν από τον γλύπτη Νίκο Φλώρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και εμπνέονται από προσωπικότητες και σύμβολα του 1821. Είναι κατασκευασμένα από ίνες ανακυκλωμένου αλουμινίου, με μία τεχνική που ο καλλιτέχνης έχει κατοχυρώσει διεθνώς. Γνωρίζαμε ήδη το έργο του, αφού στο παρελθόν έχει δημιουργήσει και εκθέσει σε σημαντικά μουσεία του κόσμου, γλυπτά κοστούμια αφιερωμένα σε μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Μαρία Κάλλας, οι Ρομανόφ, η Γκρέις Κέλι κ.ά. Θελήσαμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε το δικό μας αντικείμενο, που είναι η ελληνική ενδυμασία, με μία σειρά έργων που πραγματεύονται το θέμα μέσα από την ιδιαίτερη εικαστική ματιά του καλλιτέχνη».

Ο σύζυγός σας, εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας, υπήρξε βαθειά φιλότεχνος, ακόμη ζωγράφος, ενώ μεγάλη αγάπη είχε για τα Βιβλία και την Ιστορία. Επίσης, δεν έχανε ευκαιρία να στηρίζει κάθε ποιοτική προσπάθεια εκπαιδευτικής, επιμορφωτικής και οικονομικής αναβάθμισης της Mεσσηνίας, όπου και έζησε έως το θάνατό του, το 2000. Την ίδια οδό ακολουθείτε και εσείς. Το 1993 ιδρύσατε μαζί το σπουδαίο «Ίδρυμα Γεωργίου και Bικτωρίας Kαρέλια», του οποίου και είστε πρόεδρος. Πείτε μας γι’ αυτό.

«Το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, παραμένοντας πιστό στο όραμα του συζύγου μου, Γεωργίου Καρέλια, επιτελεί ένα σημαντικό υποστηρικτικό έργο στους τομείς της Οικονομίας, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης. Το 2014 πήρα την πρωτοβουλία για τη διεύρυνση των σκοπών του, προκειμένου να συμπεριλάβουν τους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των τΤχνών, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς, αλλά και του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου. Έτσι, σήμερα το Ίδρυμα έχει μία πολύπλευρη δράση, που εκτείνεται σε όλο σχεδόν το φάσμα του οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού βίου. Κάθε χρόνο, επιχορηγεί μελέτες και έρευνες, χορηγεί υποτροφίες, ενισχύει πολιτιστικούς φορείς και δράσεις, βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πάντοτε με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια».

Ίσως σας ενδιαφέρουν