Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη γλώσσα του μίσους

«Οι σοβαρές χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους και δεν γίνονται κέντρο διερχομένων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα και θα συνεχίσει να το κάνει»

Σκληρές εκφράσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» η κ. Σοφία Βούλτεψη.

Απαντώντας στις κατηγορίες για μη σωστή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ως αξιωματική αντιπολίτευση «χρησιμοποιεί τη γλώσσα του μίσους».

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό εξηγεί ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή, ενώ επισημαίνει ότι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει αποσυμφόρηση, καθώς εκεί τον Ιανουάριο του 2020 ζούσαν 41.816 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, και έναν χρόνο μετά, ο αριθμός έπεσε στους 16.231.

Τέλος, καταλήγει ότι το κλειδί της λύσης στο προσφυγικό πρόβλημα αποτελούν «η φύλαξη των συνόρων και η σοβαρή πολιτική ένταξης για όσους βρίσκονται στη χώρα μας».

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει σωστή διαχείριση της πανδημίας. Τι απαντάτε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ευρώπη και στον κόσμο που συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του μίσους. Είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτε. Είναι το μόνο κόμμα –αν εξαιρέσουμε τους αρνητές, τους ακροδεξιούς και τους ακροαριστερούς– που υποκινεί τις διαδηλώσεις και τις δικαιολογεί. Μπορεί, μήπως, να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια χώρα θέλει να μιμηθούμε; Μπορεί να μας πει για ποιον λόγο βρίσκονται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία; Δεν είχε η Ελβετία χρήματα να φτιάξει ΜΕΘ και να προσλάβει κόσμο; Σε ποιον να μοιάσουμε; Στο Μεξικό του “συντρόφου” ΑΜΛΟ ή στον Ισημερινό του επίσης “συντρόφου” Λένιν Μορένο που θρηνούν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα; Η αλήθεια είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία πανδημία που έχει σκοτώσει πάνω από τρία εκατ. ανθρώπους στον πλανήτη και με έναν ιό που μεταλλάσσεται και ανθίσταται».

Ποια είναι η μέχρι τώρα κατάσταση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία; Σας ανησυχεί ότι ο καιρός καλυτερεύει και ότι μπορεί να υπάρξει αυξητική τάση; Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για περαιτέρω φύλαξη των θαλασσίων συνόρων;

«Οι σοβαρές χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους και δεν γίνονται κέντρο διερχομένων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι ροές έχουν μειωθεί, αλλά η επαγρύπνηση δεν σταματά, καθώς η τακτική της Τουρκίας είναι γνωστή».

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε το περιστατικό όπου λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. Θεωρείτε ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο που μπορεί να σηματοδοτεί την επιδίωξη από την πλευρά της Τουρκίας κλιμάκωσης με την Ελλάδα;

«Προφανώς. Και αυτό το έχουμε καταγγείλει σε όλα τα fora. Το είδαν οι εταίροι μας με τα ίδια τους τα μάτια στον Έβρο. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή. Θα το επαναλάβω: Η Τουρκία δεν είναι θύμα του πολέμου στη Συρία, όπως ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί κατά την επίσκεψή του εκεί, τον Νοέμβριο του 2015. Η Τουρκία επιχειρεί στη Συρία από την πρώτη στιγμή και “παράγει” προσφυγιά».

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο “Σταρ”, οι άνθρωποι αυτοί δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Αλλά η Άγκυρα δεν εφαρμόζει ούτε τις διμερείς συμφωνίες, ούτε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Τώρα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία».

Ποια είναι η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Υπάρχει αποσυμφόρηση; Πόσοι μετανάστες διαβιούν εκεί;

«Ασφαλώς και υπάρχει αποσυμφόρηση που έχει μειώσει την ένταση, σε συνδυασμό με τη μείωση των ροών. Τον Ιανουάριο του 2020, στα νησιά του Αιγαίου ζούσαν 41.816 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, και έναν χρόνο μετά, ο αριθμός έπεσε στους 16.231».

Ποια είναι τα «αγκάθια» που θέλει να αλλάξει η ελληνική πλευρά στο προσχέδιο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που έχει κατατεθεί;

«Με το νέο Σύμφωνο η Ευρώπη επιθυμεί να αλλάξει το τοπίο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, με αύξηση των επιστροφών, στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και στην αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, στην πράξη, εξακολουθεί να υπάρχει η “εθελοντική βάση” στο θέμα της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος και οι συνοριακές διαδικασίες δεν μπορούν να υπερτερούν της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον, η Ελλάδα επιδιώκει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών».

Αρμοδιότητά σας είναι η ένταξη. Τι μπορεί να γίνει σ’ αυτόν τον τομέα και για τι ακριβώς πρόκειται;

«Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο αφίξεις. Περιλαμβάνει επιστροφές και απελάσεις από τη μία πλευρά, και ένταξη από την άλλη. Η ένταξη αφορά εκείνους στους οποίους η χώρα προσφέρει τη διεθνή προστασία. Όλοι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να φύγουν. Όσοι, όμως, λαμβάνουν τη διεθνή προστασία έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, που η Ελλάδα κύρωσε το 1959, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το άσυλο δεν δίνεται εφάπαξ, αλλά επανεξετάζεται με βάση τις εξελίξεις στις χώρες προέλευσης. Για όσο διάστημα αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη διεθνή προστασία της χώρας μας –και έως ότου αλλάξουν οι συνθήκες στις χώρες προέλευσης– πρέπει να λαμβάνουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να διαβιώνουν αξιοπρεπώς. Η εκπαίδευσή τους, που θα περιλαμβάνει και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα διευκολύνει τη μετεγκατάστασή τους και σε άλλες χώρες. Αλλά θα τους χρησιμεύσουν και κατά την επιστροφή στις πατρίδες τους. Παράλληλα, θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες. Η φύλαξη των συνόρων και η σοβαρή πολιτική ένταξης για όσους βρίσκονται στη χώρα μας, αποτελούν το κλειδί της λύσης».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν