Πάσχα: Τα ωραιότερα έθιμα στην Ελλάδα

Σαϊτοπόλεμοι, πυροτεχνήματα, σπάσιμο κανατιών, αιωρούμενα φαναράκια, τα πασχαλινά έθιμα είναι πολλά και εντυπωσιακά

Πάσχα-Έθιμα

Πρωτότυπα έθιμα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας ζωντανεύουν κάθε Πάσχα, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους οι οποίοι συμμετέχουν με την ψυχή τους.

Σαϊτοπόλεμοι, πυροτεχνήματα, σπάσιμο κανατιών, αιωρούμενα φαναράκια, τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι πολλά και εντυπωσιακά…

Μπότηδες – Κέρκυρα

Το έθιμο αυτό είναι ένας συνδυασμός Ενετικών παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι πετάνε από τα μπαλκόνια τους μπότηδες – τα πήλινα κανάτια με το στενό στόμιο και τα δυο χερούλια στο πλάι – που είναι γεμάτοι νερό. Αν είστε από τις τυχερούς και βρεθείτε στην Κέρκυρα, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο, για να σας φέρει καλή τύχη.

Ρουκετοπόλεμος – Χίος

Ο ρουκετοπόλεμος στο χωριό Βροντάδος στην Χίο είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα και κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες έχοντας ως στόχο το αντίπαλο καμπαναριό.

Τελετή του Νιπτήρος – Πάτμος

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που αναβιώνουν στο νησί το Πάσχα είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν το Μυστικό Δείπνο όπου έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Το ρόλο του Χριστού έχει ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός και τους 12 Αποστόλους υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί. Ο Ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο.

Αερόστατα – Λεωνίδιο

Το έθιμο με τα αερόστατα έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πριν, και οι πέντε ενορίες της κωμόπολης συναγωνίζονται για το ποια θα πετάξει τα περισσότερα αερόστατα κάνοντας τον σκοτεινό ουρανό να λάμπει.

Σαϊτοπόλεμος – Καλαμάτα

Ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα στην Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην πόλη της Καλαμάτας είναι ο σαϊτοπόλεμος. Το έθιμο προέρχεται από την επανάσταση του 1821, όπου σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες με εκρηκτικά για την αναχαίτιση του ιππικού των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους.

Θαλασσινός Επιτάφιος – Ύδρα

Το πιο γραφικό έθιμο του νησιού είναι η περιφορά του Επιταφίου που λαμβάνει χώρα στη συνοικία Καμίνια. Ο Επιτάφιος μπαίνει στο νερό για να το ευλογήσει και να προστατεύσει τους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες, ενώ παράλληλα διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν