Αυτά είναι τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης COVID-19 στην Κίνα

Μάσκα, επίδειξη αρνητικού τεστ μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, γνωστοποιεί τα νέα μέτρα που λαμβάνονται από την χώρα μας για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοιού στην Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έρχονται μετά την κοινή απόφαση που έλαβε χθες σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαική Ένωση (Επιτροπή Κρίσεων), αφορούν μεταξύ άλλων το τεστ κοβιντ που θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι εισέρχονται στην Ευρώπη επομένως και στην Ελλάδα (τουλάχιστον 48 ώρες πριν) από την Κίνα, καθώς και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.
  • Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών
  • Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες.
  • Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

O σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανθρώπινης υγείας από μεταδοτικά νοσήματα μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, προτείνονται τα ανωτέρω μέτρα, για τα οποία θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση και θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα

Ίσως σας ενδιαφέρουν