Αλόη βέρα και καρκινογόνες ουσίες: Τα στοιχεία και η λίστα ΠΟΥ – Τι εξηγούν ειδικοί

«Η φλούδα του φυτού περιέχει ουσίες που ανήκουν στις πιθανές καρκινογόνες» λέει καθηγήτρια φαρμακολογίας

Στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φαίνεται πως έχει μπει και η αλόη βέρα, μετά την ασπαρτάμη. «Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο, είναι μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται στον φλοιό» τόνισε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη.

«Η αλόη βέρα είναι η ονομασία όλου του φυτού και αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ. Το ζελέ είναι που έχει τις φαρμακευτικές, καλές ιδιότητες, οι οποίες είναι καλλυντικές, επουλωτικές, έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά η φλούδα περιέχει δυστυχώς ανθρακινόνες, ουσίες που ανήκουν στα πιθανά καρκινογόνα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει ούτε να χρησιμοποιείται, ούτε να πολτοποιείται, ούτε να την ακουμπάμε πάνω μας, ούτε να τη βράζουμε για να την πιούμε».

«Αυτό που θα συνιστούσα να αποφύγουν, οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει κάποια επιβάρυνση γενετική για καρκίνο, είναι να χρησιμοποιεί πόσιμη αλόη. Αυτά τα σκευάσματα – συμπληρώματα διατροφής δυστυχώς δεν ελέγχονται όπως τα φάρμακα, οπότε σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε η καθηγήτρια.






Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στην πραγματικότητα η αλόη βέρα δεν θα μπει στη λίστα των πιθανώς καρκινογόνων, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται ανθρακινόνες, που περιέχονται στη φλούδα και είναι ήδη στη σχετική λίστα.

«Να είμαστε προσεκτικοί»

«Για την αλόη έχουμε ακόμα μία μοναδική μελέτη σε ποντίκια, η οποία δεν μπορεί να μας πείσει. Οπότε, πρέπει να περιμένουμε και να είμαστε απλώς προσεκτικοί», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, παθολόγος-διαβητολόγος, μιλώντας στο MEGA.

Από την άλλη, ο Λεωνίδας Ντούντας, ενδοκρινολόγος, τόνισε ότι υπάρχουν 538 μελέτες -οι περισσότερες θετικές- που δείχνουν ότι η αλόη βοηθάει και ότι έχει αντικαρκινική δράση, όχι προκαρκινική.






Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν λείπουν οι παρενέργειες. «Είναι γνωστό ότι η αλόη από το στόμα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, υποκαλιαιμία, έχει αναφερθεί ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά είναι σε μεγάλες δόσεις και συγκεκριμένους ασθενείς», είπε.

Η λίστα του ΠΟΥ

Σύμφωνα με το BBC, ο κατάλογος των «πιθανών καρκινογόνων ουσιών» του ΠΟΥ, που καταρτίζεται από τον διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως οι πιθανοί μηχανισμοί καρκινογένεσης, κατηγοριοποιεί τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες:

Ομάδα 1: καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ομάδα 2Α: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ομάδα 2Β: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Σύντομα θα συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη δίπλα στην αλόη βέρα.

Ομάδα 3: δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά του στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Για την Ομάδα 2Β, είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα», αν και υπάρχουν προειδοποιήσεις. Τα αντικείμενα θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το κάνει αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν