Aνησυχία στους ειδικούς προκαλεί το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δημιουργούν κορωνοϊός και γρίπη

Όπως ισχύει για τον κορωνοϊό, έτσι και για τη γρίπη ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες

Την έντονη ανησυχία των ειδικών για τον φετινό χειμώνα προκαλεί μία πιθανή αναζωπύρωση της νόσου COVID-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό Sars-CoV-2, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση άλλων αναπνευστικών παθήσεων, και ιδιαίτερα της γρίπης. Φέτος, ο γενικός πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος στην τελευταία, η οποία πέρσι ήταν σχεδόν εξαφανισμένη, γεγονός που δημιουργεί φόβους για ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», ικανό να δημιουργήσει έμφραγμα στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης εξηγεί: «Η γρίπη μάς είχε “ξεχάσει” πέρσι, γιατί είχαμε πολλά περιοριστικά μέτρα και μεγάλη συμμόρφωση του πληθυσμού σε ό,τι αφορούσε τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, αποφυγή συνωστισμών σε κλειστούς χώρους, πλύσιμο χεριών), με αποτέλεσμα μηδενικά αναφερόμενα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από γρίπη στην Ελλάδα πέρσι. Ο ιός της γρίπης, όμως, όλο αυτό το διάστημα κυκλοφορεί σε τροπικές χώρες, και είναι μάλλον γνωστά τα στελέχη που θα επικρατήσουν φέτος: Η1Ν1 και Η3Ν2». Στη συνέχεια, προσθέτει: «Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη της επίπτωσης της γρίπης φέτος στη χώρα μας, οπωσδήποτε όμως θα εμφανιστούν κρούσματα όπως ήδη καταγράφηκαν σε γειτονικές χώρες, άρα η γρίπη παραμονεύει και οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας έναντι αυτής».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Γεώργιος Παπαζήσης

Η περίοδος της γρίπης πλησιάζει, ενώ ο κορωνοϊός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Διπλό εμβόλιο

Μπορούν, όμως, τα εμβόλια κατά των δύο αυτών ιών να γίνουν ταυτόχρονα; Σύμφωνα με τον κ. Παπαζήση: «Τα διαθέσιμα εμβόλια δρουν με διαφορετικό μηχανισμό. Της γρίπης παρασκευάζονται με τον ίδιο σχεδόν παραδοσιακό τρόπο εδώ και δεκαετίες: αδρανοποιημένος ιός που έχει καλλιεργηθεί σε αυγά. Το εμβόλιο της γρίπης που είναι τετραδύναμο περιλαμβάνει τα δύο στελέχη Η1Ν1 και Η3Ν2, καθώς και τα δύο στελέχη Β που κυκλοφορούν. Τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας έναντι του κορωνοϊού χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες από αυτήν της γρίπης, είτε mRNA (Pfizer/BioNTech,Μoderna) είτε τεχνολογία βέκτορα (AstraZeneca, Janssen). Συνεπώς, τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού διαφέρουν στο μηχανισμό δράσης και ουσιαστικά μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, ένα μεσοδιάστημα δύο εβδομάδων κρίνεται ως ασφαλές μεταξύ των δύο εμβολίων και ίσως είναι το φρονιμότερο να ακολουθηθεί».

Σχετικά με τα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά των δύο αυτών ιών, ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ τονίζει: «Τα οφέλη είναι ξεχωριστά, το καθένα μάς προφυλάσσει από έναν διαφορετικό τύπο ιού. Και επειδή δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες τι επιπτώσεις έχει σε ένα άτομο η ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό και ιό γρίπης, πρέπει να αποφύγουμε, ιδίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, την πιθανότητα ταυτόχρονης λοίμωξης. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η συν-λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%».

Θα μπορούσε το εμβόλιο της γρίπης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και αντίστροφα; Ο κ. Παπαζήσης είναι ξεκάθαρος: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα. Το καθένα στοχεύει σε διαφορετικό τύπο ιού, άρα και η άμυνα του οργανισμού στρέφεται έναντι αυτού. Υπάρχει, όμως, μία έμμεση προστασία. Ένας εμβολιασμένος για τον κορωνοϊό, έστω και αν τον κολλήσει, θα νοσήσει πολύ ελαφρύτερα από έναν ανεμβολίαστο, άρα σε ενδεχόμενη λοίμωξη από ιό της γρίπης ο οργανισμός του θα είναι λιγότερο εξασθενημένος και λιγότερο ευάλωτος σε σοβαρή νόσηση».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως ισχύει για τον κορωνοϊό, έτσι και για τη γρίπη ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες. Κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον έναν ιό ή ακόμα και σε περίπτωση κοινής λοίμωξης.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαζήσης: «Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη είναι οι ίδιες ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από κορωνοϊό. Άτομα με καρδιολογικά, αναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (είτε από χρόνια νόσο είτε που λαμβάνουν χρονίως κορτιζόνη ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και οι έγκυες γυναίκες. Όλοι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε και για γρίπη και για κορωνοϊό».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Για τη γρίπη πρέπει να εμβολιστούν οπωσδήποτε οι άνω των 60, οι ευπαθείς ομάδες που αναφέρθηκαν, όσοι φροντίζουν ευπαθείς ή βρέφη κάτω των 6 μηνών, και συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, κυρίως οι υγειονομικοί. Για τον κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, συμπεριλαμβανομένου και των νεαρότερων ηλικιών άνω των 12 ετών, για τις οποίες έχουν πλέον εγκριθεί τα εμβόλια των Pfizer και Moderna με την αποδεδειγμένη, πλέον, υψηλή αποτελεσματικότητά τους».

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα για τον εμβολιασμό ο κ. Παπαζήσης υπογραμμίζει: «Ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δύσκολος και οφείλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα για να τον αντιμετωπίσουμε. Ο εμβολιασμός παραμένει το αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης και για τους δύο ιούς».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν