Χαρείτε τον ήλιο με ασφάλεια

Η διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Βασιλική Χασάπη, αναλύει πώς να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τον ήλιο χωρίς να υποστούμε τους κινδύνους που κρύβει η υπέρμετρη και χωρίς προφύλαξη έκθεση σε αυτόν

Το καλοκαίρι αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία την πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους Έλληνες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, ο έντονος ήλιος και οι γεμάτες παραλίες είναι μερικές μόνο εικόνες που σκέφτονται όλοι στο άκουσμά του, καθώς αποτελούν τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει προκειμένου να απολαύσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των θερινών τους διακοπών, κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα.

Η πίεση της δουλειάς ξεχνιέται για μερικές ημέρες και τη θέση της παίρνουν ωραίες στιγμές με φίλους ή την οικογένεια σε μια όμορφη παραλία, φορτίζοντας τις αδειασμένες μπαταρίες με αξέχαστες εμπειρίες.

Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο χρειάζεται προσοχή, κυρίως σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα, καθώς προκαλεί πολλά προβλήματα στο δέρμα, από τα οποία κάποια γίνονται αμέσως φανερά και είναι βλαβερά (π.χ. ένα ηλιακό έγκαυμα), ενώ κάποια άλλα εμφανίζονται πολύ αργότερα και μπορεί να είναι επικίνδυνα (π.χ. καρκίνος του δέρματος).

Ο ήλιος τα τελευταία χρόνια θεωρείται πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι άλλοτε, αφού η μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα προκαλεί μείωση του φιλτραρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπολογίζεται ότι κάθε 10 χρόνια το όζον μειώνεται κατά 5% (επομένως 0,5% κάθε χρόνο). Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε σήμερα είναι περισσότερη σε σχέση με παλαιότερα.

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Βραδυνή της Κυριακής», η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής ΕΣΥ του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κα Βασιλική Χασάπη, μας αναλύει πώς να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τον ήλιο, εξηγώντας τους κινδύνους που διατρέχουμε από την υπέρμετρη και χωρίς προφύλαξη έκθεση σε αυτόν.

Βασιλική Χασάπη

Πόσο επικίνδυνος μπορεί να αποδειχθεί ο ήλιος για το δέρμα;

«Ο ήλιος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος εάν δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν πάρα πολύ καλό ‘φίλο’ για τον άνθρωπο και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις για το δέρμα».

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

«Δύο είναι οι κύριοι τρόποι προστασίας από τον ήλιο. Ο ένας είναι η χρήση αντιηλιακών και ο άλλος είναι η προστατευτική ένδυση, στην οποία περιλαμβάνεται η χρήση του καπέλου. Επίσης , δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11:00 μέχρι τις 16:00, καθώς εκείνες τις ώρες ‘καίει’ περισσότερο».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το δέρμα;

«Η άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, το πρώτο που μπορεί να προκαλέσει είναι το ηλιακό έγκαυμα. Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, εκτός από αυτό, υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, οι οποίες είναι η ανοσοκαταστολή, η φωτογήρανση (γήρανση του δέρματος ύστερα από μακροχρόνια έκθεσή του στον ήλιο) και η καρκινογένεση. Σχετικά με την τελευταία, δεν πρόκειται μόνο για το μελάνωμα, καθώς υπάρχουν και άλλοι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος, όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Επομένως, δεν είναι μόνο το μελάνωμα που πρέπει να φοβόμαστε, άλλα και άλλους καρκίνους, οι οποίοι έχουν σχέση με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως επίσης και τις προκαρκινικές βλάβες (δερματικές βλάβες που προδιαθέτουν σε καρκίνο ), οι οποίες μπορεί να δημιουργηθούν, όπως για παράδειγμα οι ακτινικές υπερκερατώσεις».

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στον ήλιο;

«Καταρχήν τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το πάχος του δέρματός τους είναι μικρότερο και επίσης αν εκτίθενται πάρα πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία στην παιδική ηλικία και πάθουν ηλιακά εγκαύματα, αυτά προδιαθέτουν για την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος, και κυρίως μελανώματος. Μια άλλη κατηγορία ασθενών, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι εκείνοι οι οποίοι πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο, όπως για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος. Επομένως, αυτά τα άτομα πρέπει να προφυλάσσονται περισσότερο. Τέλος, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα, διότι ορισμένα από αυτά που λαμβάνονται από το στόμα φαίνεται να είναι φωτοευαισθητοποιές ουσίες και να προκαλούν εξανθήματα στο δέρμα. Υπάρχουν πολλά τέτοιου είδους φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν φωτοαλλεργίες, χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής που τα λαμβάνει. Στα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα αντιβιοτικά, καρδιολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα, οπότε πρέπει και οι ασθενείς οι οποίοι τα παίρνουν να προσέχουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν