Είσαι υπνοβάτης; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις… βραδινές βόλτες μέσα στο σπίτι

Η υπνοβασία ανήκει στις Διαταραχές του Ύπνου και κατά τη διάρκειά της το άτομo αποκτά κινητική δραστηριότητα, ενώ βρίσκεται ακόμα στη φάση του βαθύ ύπνου.

Ο υπνοβάτης φαίνεται σα να είναι ξύπνιος, έχει ανοιχτά ή μισάνοιχτα μάτια, αλλά ανέκφραστο πρόσωπο και την επόμενη μέρα δεν μπορεί να θυμηθεί το περιστατικό της υπνοβασίας του.

Είναι πολύ συχνή στα παιδιά, περίπου το 10-30% των παιδιών έχουν ένα επεισόδιο υπνοβασίας. Η έναρξή της διαταραχής γίνεται περίπου στα 4 έως τα 8 έτη και, συνήθως, υποχωρεί στα 15 χρόνια. Πρόκειται για μια κατάσταση που συνήθως κληρονομείται.

Το άτομο με προδιάθεση για υπνοβασία, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να έρθει σε πλήρη κατάσταση εγρήγορσης όταν για κάποιο λόγο ξυπνήσει την ώρα που βρίσκονται σε βαθύ ύπνο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η υπνοβασία δεν είναι τόσο συχνή στους ενήλικες και αν υπάρχει, συχνά, συνδυάζεται και με άλλες διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα στο Hernews.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν