Ελλείψεις φαρμάκων: Δεν υπάρχουν ούτε αντιπυρετικά

Δραματική η κατάσταση με τα φάρμακα

Ο νέος χρόνος μπήκε με τις ελλείψεις των φαρμάκων να διογκώνονται και όχι να μειώνονται.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική και πρωτόγνωρη από τους φαρμακοποιούς που βλέπουν τα ράφια των φαρμακείων τους να αδειάζουν και να μην έχουν να δώσουν ούτε ένα απλό αντιπυρετικό.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου υγείας μέσω του ΕΟΦ, με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φαρμακαποθήκες των εταιρειών, την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, σχεδόν 500 φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν από την ελληνική αγορά την στιγμή μάλιστα που οι ιώσεις και κυρίως η γρίπη έχει αποδεκατίσει τον μισό ελληνικό πληθυσμό.

Δυστυχώς οι πολίτες επιδίδονται σε σαφάρι για να βρουν απλά φάρμακα για τα παιδιά τους που εμφανίζουν τεράστιες ελλείψεις.

Αντιβιώσεις, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα σπρέι, αντισταμινικά και κορτιζόνες είναι τα φάρμακα πρώτης γραμμής που ζητούν οι γονείς για τα παιδιά τους και για τα οποία τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να τα βρουν.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις ελλείψεις των φαρμάκων σε δηλώσεις του στο OPEN.

«Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας. Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση. Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως πρώτων υλών, με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις» πρόσθεσε ο Θανάσης Παπαθανάσης.

Για το θέμα πιθανής αύξησης στις τιμές των φαρμάκων μόλις περιοριστούν οι ελλείψεις, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν» σημείωσε.

Όπως είπε κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια άλλη γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία. O Θανάσης Παπαθανάσης συνέστησε τέλος στους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.






Ίσως σας ενδιαφέρουν