Η πνευμονία χτυπά μικρά παιδιά και ηλικιωμένους

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου αποτρέπει την πνευμονία

Η πνευμονία δυστυχώς «αγαπά» τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Παρόλο που στην Ελλάδα η θνητότητα από πνευμονία είναι σε ελεγχόμενα και χαμηλά επίπεδα, την τελευταία 30ετία δεν έχει μειωθεί. Η νόσος θερίζει σε Ευρώπη και παγκόσμια με τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών να είναι θύματα της όπως και οι ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου και με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας ήταν αποκαλυπτικά. Περισσότεροι από 3.370.000 ανθρωποι νόσησαν το 2018 με ποσοστό 20% να αρρωτήσουν βαριά. Η πνευμονία αποτελεί την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως και την 8η σε θνητότητα στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες που θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο για το κοινό ενημερωτική δράση για την πρόληψη της πνευμονίας, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα» -με την ευγενική χορηγία της Pfizer- αναφέρθηκαν στην ανάγκη της πρόληψης της πνευμονίας στέλνοντας πρώτα από όλα το μήνυμα «Ενημερωνόμαστε για μια νόσο, που μας αφορά όλους! Εμβολιαζόμαστε & Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!»

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Στην εκδήλωση παρέστη η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα η οποία στην σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού αντιμετώπισης του υπάρχοντος αντιεμβολιαστικού κινήματος, στην πρόληψη της πνευμονίας μέσω της ενημέρωσης αλλά και την λελογισμένη χρήση των φαρμάκων και κυρίως των αντιβιοτικών.

Η υπεύθυνη Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» κ. Αδαμαντία Λιαπίκου, αναφέροντας στοιχεία για την πνευμονία είπε: «Η πνευμονία αποτελεί μια συχνή νόσο με επίπτωση 1,7-11 ανά 1.000 ασθενείς ανά έτος, με όμως αμετάβλητη θνητότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Μόνο το 2019 καταγράφηκαν 2,5 εκατ. θάνατοι λόγω πνευμονίας, εκ των οποίων οι 672.000 ήταν παιδιά – η πνευμονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών-», σημείωσε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι η πνευμονία προκαλείται κυρίως από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί (π.χ. ιός γρίπης) και σπανιότερα από μύκητες. «Συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, στον οποίο αποδίδεται το φορτίο των 1,5 εκατ. θανάτων παγκοσμίως. Υψηλό κίνδυνο νόσου έχουν οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με συνυπάρχοντα νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι καπνιστές. Ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού με υψηλό πυρετό, βήχα με πτύελα, αθραλγίες-μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων και μερικές φορές θωρακαλγία και δύσπνοια. Η διάγνωση της πνευμονίας στηρίζεται στην κλινική εικόνα και τα ευρήματα της ακτινογραφίας θώρακος. Η βαρύτητά της ποικίλει από ήπια νόσο (80% των περιπτώσεων), που θεραπεύεται στην κοινότητα με τη χορήγηση εμπειρικής αντιβιοτικής αγωγής από τον ειδικό γιατρό και σοβαρή (20%), που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αυξημένη θνητότητα» κατέληξε η κ. Λιαπίκου.

Στην ανάγκη πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, κ. Στυλιανός Λουκίδης, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ.Πέτρος Μπακάκος, καταλόγισε στην νόσο νοσηρότητα και θνητότητα παγκοσμίως, με συχνότερα αίτια μικρόβια και ιούς. «Πρόσφατα, μάλιστα, γίναμε μάρτυρες των εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως, που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 με κύρια αιτία τη βαριά πνευμονία από τον ιό SARS-CoV-2. Ωστόσο, το σημαντικότερο μάθημα για όλους είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τη νόσηση – και κυρίως τη βαριά νόσηση που οδηγεί στη ΜΕΘ και στο θάνατο- μπορεί να προληφθεί με μέτρα, όπως ο εμβολιασμός αλλά και η σωστή και όχι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε περίπτωση νόσησης» τόνισε ο κ. Μπακάκος.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, κ. Π. Κατσαούνου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική και αποτελεσματική είναι η πρόληψη των πνευμονιών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Οι πνευμονίες από γρίπη, κοκκύτη, κορωνοϊό και πνευμονιόκοκκο μπορούν να προληφθούν με τον έγκαιρο εμβολιασμό αλλά και – ακόμη και αν επέλθει λοίμωξη σε εμβολιασμένους – οι επιπτώσεις τους δεν θα είναι σοβαρές. Για παράδειγμα, οι μη διεισδυτικές μορφές πνευμονιοκοκκικής νόσου δεν θα μεταπέσουν σε διεισδυτικές (π.χ. η πνευμονία όταν συνοδεύεται από βακτηριαιμία), μια πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Επιπρόσθετα, με τον εμβολιασμό μπορεί να βελτιωθεί και το δεύτερο σημαντικό αίτιο για πνευμονίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο και θάνατο. Αυτό είναι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Το διάστημα 2000 – 2009 με τη χρήση του 7δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου, εκτιμάται ότι τα παιδιά προστατεύτηκαν από στελέχη, τα οποία αποτελούν πάνω από το 83% των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά περιπτώσεων. Επιπλέον, από το 2010 και μετά, το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο καλύπτει και τον ορότυπο 19Α, που είναι υπεύθυνος για το 30% των ανθεκτικών μικροβίων. Για παράδειγμα, αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae (πνευμονία, μηνιγγίτιδα και μέση ωτίτιδα) θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως. Η αλλαγή νοοτροπίας και η διατήρηση της απρόσκοπτης ροής των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το σημαντικότερο δώρο, που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Στην εκδήλωση παρέστη ο ηθοποιός, κ. Άκης Σακελλαρίου και η γνωστή μαραθωνοδρόμος, κ. Μαρία Πολύζου, η οποία δήλωσε ότι «Με μεγάλη χαρά στηρίζω την ενέργεια της ΕΠΕ καθώς πιστεύω τόσο στην αξία της πρόληψης όσο και στα οφέλη του αθλητισμού σε άτομα κάθε ηλικίας για να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής». Ο κ. Σακελλαρίου, με τη σειρά του, δήλωσε ότι «Η προσωπική μου εμπειρία με την πνευμονία, μου έδωσε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: πρέπει να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, αποδεχόμενοι ότι έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Αμέσως μόλις “ακούσουμε” κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας!»

Ίσως σας ενδιαφέρουν