Κορωνοϊός: Συναγερμός για την «Eris»-Η αλλαγή του καιρού θα αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης- Τον Σεπτέμβριο το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Κορωνοϊός: Η νέα υπο-παραλλαγή της «Όμικρον», η «Eris», βρίσκεται στη χώρα μας, αναζωπυρώνοντας τον Covid-19 και προκαλώντας την επαγρύπνηση των επιδημιολόγων.

Στην εύλογη ανησυχία των πολιτών και στα ερωτήματα που ομολογουμένως εκφράζονταιγια την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «Eris», μας δίνει απαντήσεις η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας –Λοιμώξεων και επιστημονική υπεύθυνη Μονάδας Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Στο ερώτημά μας για την επιδημιολογική εικόνα της «Eris» η κ. Πουλάκου μάς τόνισε ότι η EG.5.1 χαρακτηρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις 9/8/2023.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, η «Eris» καταλαμβάνει (EG.5.1) το 11% των κρουσμάτων.

«To επίκεντρο της “Eris” φαίνεται πως είναι η Κρήτη, απ’ όπου έχειταυτοποιηθεί το 92% των κρουσμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει η κ. Πουλάκου, διευκρινίζοντάς μας ότι καταγράφηκε αύξηση της θετικότητας αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Η θετικότητα του SARS-CoV-2 στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=469) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Την ίδια κινητική παρουσιάζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», μας εξηγεί η κ. Πουλάκου.

Στο ερώτημα για το τι θα συμβεί με την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές στα αστικά κέντρα αλλά και του ανοίγματος των σχολείων, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας διευκρινίζει:

«Το γεγονός που θα αλλάξει σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι η αλλαγή του καιρού με το τέλος του καλοκαιριού, που θα αυξήσει το συγχρωτισμό στο σπίτι και κατά δεύτερο λόγο η επιστροφή στα σχολεία.

Γι’ αυτό σε χώρες όπως η Βρετανία, όπου ο καιρός είναι πιο ψυχρός, το κύμα εξάπλωσης της “Eris” είναι πιο ζωηρό και φθάνει το 40% των ταυτοποιημένων στελεχών (είναι δηλαδή η δεύτερη επικρατούσα παραλλαγή μετά τον «Αρκτούρο»).

Ήδη οι διαγνώσεις με COVID-19 τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σχέση με τις προβλεπόμενες.

Ο δεύτερος παράγοντας που συντελεί σε αυτό φαίνεται να είναι η μεγάλη χρονική απόσταση από την τελευταία δόση εμβολίου.

Άρα και στη δική μας πραγματικότητα αναμένεται αύξηση των διαγνώσεων, η οποία φαίνεται ήδη στα επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ (σε όλο τον πληθυσμό), και αύξηση των νοσηλειών (που θα αφορούν κυρίως ευπαθείς ομάδες).

Για την αποφυγή σοβαρής νόσου, αύξησης αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ και επιπλοκών η κυριότερη στρατηγική είναι να προφυλαχθούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Αύξηση κρουσμάτων Covid-19 – Μολύνσεις και νοσηλείες λόγω της παραλλαγής «Eris»”,”description”:”Αύξηση κρουσμάτων Covid-19 – Μολύνσεις και νοσηλείες λόγω της παραλλαγής «Eris»”,”thumbnailUrl”:”https://i2thumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMy8wOC8xOS8xMS8wNl80NV82NGUwYTI0NTVhMGM3LmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M53S”,”uploadDate”:”2023-08-19T11:07:47.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cuwgfniyx855″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η κ. Πουλάκου μάς εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της «Eris» αλλά και τους τρόπους προφύλαξης, κυρίως των ευπαθών ομάδων.

«Η παραλλαγή “Eris” ή EG.5.1,έχει τα ίδια συμπτώματα με τις προηγούμενες παραλλαγές της “Όμικρον”. Ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτάρνισμα, πονόλαιμος, είναι τα πιο συχνά συμπτώματα, με τον πυρετό να μην είναι συνήθης ή να κρατάει 1 με 2 ημέρες».

Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας μάς τονίζει ότι οι νέοι και υγιείςθα εκδηλώσουν ήπια συμπτώματα, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, ενώ τα άτομα μεγάλης ηλικίας και πάσχοντες από σοβαρά άλλα νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο με ανάγκη νοσηλείας.

«Οι νέοι που θα προσβληθούν από κορωνοϊό θα τον περάσουν σαν απλό κρυολόγημα, ωστόσο θα χρειαστούν ανάπαυση, αποφυγή άσκησης και έκθεσης στον ήλιο, και ήπια αναλγητικά-αντιπυρετικά», δηλώνει η κ. Πουλάκου, δίνοντας έμφαση στη χρήση μάσκας.

«Η χρήση μάσκας σε άτομα που νοσούν επιβάλλεται για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου σε άλλους, και κυρίως σε ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός τους.

Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες και θετικοποιούνται στον ιό SARS-CoV-2 (υπερήλικες, με καρδιαγγειακά-μεταβολικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή πάσης φύσεως), πρέπει να απευθυνθούν γρήγορα στον ιατρό τους ώστε να λάβουν αντι-ιική θεραπεία που θα τους προφυλάξει από την εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή».

Η κα Πουλάκου ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια:

«Σε χώρες με μεγαλύτερη επικράτηση της “Eris”, όπως η Βρετανία, συζητείται η επαναφορά της μάσκας, χωρίς όμως να υπάρχει για την ώρα επίσημη σύσταση.

Η κοινή λογική συνιστά χρήση μάσκας στους επιστρέφοντες από διακοπές με συμπτώματα, και διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19.

Η εθελοντική καραντίναγια 3-5 ημέρες είναι επίσης μία πράξη ευθύνης, εφόσον πρόκειται να συναντηθούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μέχρι ολοκληρώσεως διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19.

Επίσης με την κλιμάκωση του κύματος της “Eris”, πολλοί ειδικοί συνηγορούν για τη χρήση μάσκας από άτομα μεγάλης ηλικίας ή/και με παράγοντες κινδύνου, σε κλειστούς χώρους και συνθήκες συγχρωτισμού.

Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για ενδεχόμενες αλλαγές στις υπάρχουσες συστάσεις υπό το βάρος της “Eris”».

Τον Σεπτέμβριο το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Σε ό, τι αφορά στο ρόλο του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής η κ. Πουλάκου μάς είπε ότι τα άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό προστατεύονται από σοβαρή νόσηση. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και για την υπο-παραλλαγή “Eris”.

Ειδικότερα, όπως λέει:

«Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τους ευπαθείς πληθυσμούς, για τους οποίους η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά μία σοβαρή απειλή για τη ζωή τους τόσο από τον ίδιο τον ιό όσο και για την πορεία των υποκείμενων νοσημάτων τους που μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Αναμένεται το Σεπτέμβριο η κυκλοφορία του επικαιροποιημένου εμβολίου έναντι της COVID-19που θα καλύπτει τις κυρίαρχες παραλλαγές της “Όμικρον” (και την “Eris”).

Για την ώρα, κανένας διεθνής Οργανισμός δεν έχει επικαιροποιήσει τις οδηγίες του για εμβολιασμό. Διαφαίνεται όμως ότι η επαναληπτική δόση με το νέο εμβόλιο θα συστήνεται εμφατικά για τα άτομα άνω των 65 ετών και τα άτομα υψηλού κινδύνου, και θα έχει ετήσιο χαρακτήρα».

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Διπλασιάστηκε η ζήτηση self & rapid test – Αυξημένα τα θετικά σε κορονοϊό αποτελέσματα”,”description”:”Διπλασιάστηκε η ζήτηση self και rapid test. Αυξημένα τα θετικά σε κορονοϊό αποτελέσματα. “,”thumbnailUrl”:”https://imageservicethumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMy8wOC8yMC8wOC80NF8wMV82NGUxZDI1MTU3NWMwLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT4M58S”,”uploadDate”:”2023-08-20T08:47:07.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cux8ia9dhapl”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Ίσως σας ενδιαφέρουν