Νέα λίστα με ελλειπτικά φάρμακα έβγαλε ο ΕΟΦ

Κάποια από αυτά δεν υπάρχουν από τον Μάρτιο του 2021- Σε ποια σκευάσματα εντοπίζονται οι περισσότερες ελλείψεις

Μία ημέρα μετά την έκτακτη συνέντευξη τύπου του υπουργείου υγείας για τις ελλείψεις των φαρμάκων και για τα μέτρα που αποφασίστηκαν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε νέα λίστα σήμερα με τα ελλειπτικά σκευάσματα.

Από την λίστα αυτή γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν σκευάσματα τα οποία είναι σε έλλειψη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ από το σύνολο των φαρμάκων που βρίσκονται στο νέο κατάλογο φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Η σημερινή λίστα κάνει λόγο για 162 σκευάσματα που είναι σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη, όταν χθες σε ανακοίνωση του ο ΕΟΦ είχε σημειώσει λιγότερα φάρμακα σε έλλειψη (156).

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο κατάλογο οι ελλείψεις εντοπίζονται σε 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Οι αρμόδιοι παράγοντες του ΕΟΦ, αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε αποκατάσταση για τέσσερα σκευάσματα από τα παραπάνω προϊόντα.

Για 5 από τα φαρμακευτικά σκευάσματα οι υπεύθυνοι του Οργανισμού υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στο ΙΦΕΤ να εντοπίσει και να εισάγει από το εξωτερικό τα 7 από τα 20 νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν. Πρόκειται για σκευάσματα για τα οποία υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και σε συνδυασμό με τις ιώσεις και την γρίπη που σαρώνουν αναμένεται να γίνει τραγική η κατάσταση αν δεν τεθούν σε εφαρμογή άμεσα τα μέτρα του υπουργείου υγείας όπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την χορήγηση γενόσημων σκευασμάτων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, των εταιρειών και των φαρμακαποθηκών υποστηρίζουν ότι το θέμα με τις ελλείψεις διαπιστώνεται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα.

Βέβαια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, την μειωμένης παραγωγής σκευασμάτων από την Κίνα και την Ινδία, αλλά και το γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες που παράγεται παραπάνω από το 70% των φαρμάκων τα κρατούν για λογαριασμό τους, έχει προκαλέσει μια εκρηκτική κατάσταση παγκοσμίως.

Ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνδέονται με την αυξημένη ζήτηση, αλλά και σε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά έχει επιδεινωθεί με την πανδημία.

“Η κατάσταση ήταν πολύ κακή όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις χώρες και επηρεάζει όλους τους τύπους φαρμάκων”, δήλωσε πρόσφατα στο Euronews η Ilaria Passarani, γενική γραμματέας του Φαρμακευτικού Ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) που εκπροσωπεί τους φαρμακοποιούς.

Ίσως σας ενδιαφέρουν