Ο κορωνοϊός φεύγει, ο Long Covid μένει

Δύο γιατρίνες πρώτης γραμμής μιλούν στη «ΒτΚ» για τα σοβαρά συμπτώματα από τις παρενέργειες του ιού

Δραματικά αλλάζει η ζωή των ανθρώπων που νόσησαν από κορωνοϊό και παρουσίασαν ύστερα από τρεις μήνες συμπτώματα Long Covid.

Σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα, πολύμηνες δύσπνοιες και κόπωση, καρδιαγγειακά ζητήματα, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Οι δε γυναίκες μέσης ηλικίας είναι αυτές που φαίνεται ότι «προτιμά» περισσότερο ο Long Covid. Δύο γιατρίνες πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός», μας μιλάνε για τους ασθενείς που βίωσαν αυτόν τον Γολγοθά.

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία», μας είπε: «Από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουμε εξετάσει περισσότερους από 500 ασθενείς, με τα δύο τρίτα αυτών τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς οι 300 είχαν Long Covid. Άλλοι 500 ασθενείς της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι είχαν οι μισοί».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Στην ερώτησή μας για τα συμπτώματα που εμφάνισαν, μας είπε: «Τα συμπτώματα αλλάζουν ανάλογα με το είδος του κορωνοϊού, ωστόσο τα βασικότερα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δυσκολία και στην παραμικρή σωματική κίνηση, οι πονοκέφαλοι η δυσκολία στη συγκέντρωση, η αδυναμία εκτέλεσης πνευματικών εργασιών, η δυσκολία στην ιεράρχηση εργασιών, η απώλεια αντικειμένων, η ομίχλη του μυαλού όπως θα λέγαμε. Επίσης, ο βήχας, οι πόνοι στο θώρακα, στις αρθρώσεις, η απώλεια των μαλλιών και τα εξανθήματα, είναι τα συμπτώματα των ανθρώπων που περνούν Long Covid». Όπως μας είπε, αρκετοί που νόσησαν εμφάνισαν και νευρικές διαταραχές, όπως ορθοστατικά σύνδρομα (απότομη πτώση της πίεσης, ξαφνικές ταχυκαρδίες), αλλά και το βασανιστικό για τον άνθρωπο της απώλειας γεύσης και όσφρησης.

Η Π. Kατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στον «Ευαγγελισμό», προσέθεσε από την πλευρά της: «Η προσβολή του νευρικού συστήματος λόγω Covid, δεν ήταν γνωστή. Μας έρχονταν στο iατρείο άνθρωποι που είχαν απότομες πτώσεις της πίεσης, μεγάλες και ξαφνικές ταχυκαρδίες, άτομα που δεν μπορούσαν να σηκωθούν ή να περπατήσουν λόγω κόπωσης, ή είχαν σύγχυση και απώλεια μνήμης. Αυτά τα νευρολογικά συμπτώματα διαγιγνώσκονται με λειτουργικές κινήσεις που τους κάναμε και όχι με ακτινολογικό έλεγχο, διότι τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται κάτι». Ανέφερε, μάλιστα: «Αυτοί οι άνθρωποι αρχικά αντιμετωπίζονταν ως “τρελοί”. Στον “Ευαγγελισμό” έχουμε ξεχωριστό ιατρείο, πλέον, για την αντιμετώπιση της νευρικής συμπτωματολογίας των προσβεβλημένων από Covid. Υπάρχει μία ομάδα γιατρών τεσσάρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εξετάζουν σφαιρικά τους ασθενείς, αλλά και ένας ψυχίατρος, καθώς ύστερα από όσα έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι επηρεάζεται ο ψυχισμός τους».

Η αγωγή στους νευρικά πάσχοντες είναι κατεξοχήν μη φαρμακευτική, με ήπια αποκατάσταση, μας εξηγεί η λοιμωξιολόγος, ενώ σε ό,τι αφορά το χρόνο αποκατάστασης μας αποκάλυψε ότι «υπάρχουν ασθενείς που έχουν νοσήσει από το πρώτο κύμα κορωνοϊού και έχουν ακόμη συμπτώματα, αν και σε πιο ήπια κατάσταση».

Ίσως σας ενδιαφέρουν