«Πάτησε» και στην Ελλάδα: «Γρίφος» η προέλευση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά

Τρία τα επίσημα κρούσματα στη χώρα μας, γονείς και επιστήμονες σε εγρήγορση – Άγνωστη η προέλευση, ποια σενάρια εξετάζονται – Τα συμπτώματα και η μεταμόσχευση

«Πάτησε» και στην Ελλάδα η οξεία ηπατίτιδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει επίσημα τρία κρούσματα σε παιδιά, ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών και 10 ετών, τα οποία και δηλώθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων (ECDC).

Γονείς και γιατροί βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η εμφάνιση περαιτέρω περιστατικών στη χώρα είναι ζήτημα χρόνου.

Τα δύο παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της πανδημίας

Τα ύποπτα συμπτώματα, ο τρόπος μετάδοσης και η μεταμόσχευση εκτός Ελλάδας

«Όλα ξεκίνησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν στις 5 Απριλίου 2022 ανακοίνωσε ότι μια κεραυνοβόλος ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που ξέρουμε ότι κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες του κόσμου καταγράφονται πολλά περιστατικά ηπατίτιδας, από τα οποία το 30% είναι αγνώστου αιτιολογίας, στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ανησυχία διότι για πρώτη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν πολλά ίδια περιστατικά στην Αγγλία. Έχοντας και την εμπειρία με τον κορωνοϊό που ξεκίνησε δειλά δειλά και νομίζαμε ότι ήταν μια “γρίπη” και μετά έγινε πανδημία, τώρα υπάρχει η ανησυχία μήπως και βρεθούμε μπροστά σε μια ανάλογη κατάσταση» αναφέρει στο Vradini.gr ο γνωστός παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Σχετικά με τα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς, ο ίδιος διευκρινίζει: «Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια με μορφή κοινής γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, κόπωση και ίσως κάποιο εξάνθημα και πολύ σπάνια κάποιο πυρετό. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν ούρα με χρώμα σκούρο σαν το κεραμίδι και κόπρανα λευκά σαν στόκο. Το τρίτο και πιο σοβαρό στάδιο είναι όταν εμφανίζεται ο ίκτερος, δηλαδή το χρώμα του δέρματος κιτρινίζει, όπως επίσης και το άσπρο του ματιού μαζί με τον επιπεφυκότα».

«Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 200 περιστατικά σε 15 χώρες. Τα περισσότερα είναι ηλικίας από ενός μήνα έως 6 χρόνων. Αρκετά από 6 έως 10 χρονών και λιγότερα από 10 έως 16 χρονών. Επομένως, βλέπουμε ότι μέχρι τώρα αφορά μόνο τη νηπιακή, παιδική και εφηβική ηλικία» προσθέτει στη συνέχεια.

Πόσο μεταδοτική είναι τελικά η ηπατίτιδα; «Θεωρείται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα με το σάλιο και με ό,τι μολύνεται από αυτό, δηλαδή πιάτα, μαχαιροπήρουνα, βιβλία, μολύβια κλπ. Επίσης, μεταδίδεται με τα ούρα και τα κόπρανα. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι γνωστοί κανόνες προσωπικής υγιεινής και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις τουαλέτες, ιδιαίτερα στις κοινόχρηστες, όπως είναι στα σχολεία, στα γυμναστήρια κλπ».

Αν κάποιο παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας, δεν θα μπορεί να την κάνει στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία ή όπου αλλού υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα μεταμόσχευσης ήπατος για παιδιά.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαζάνης: «Από το 2008 έχουν σταματήσει να γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος για παιδιά στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες είναι πολλές, όπως η ανεύρεση ζωντανού μοσχεύματος, ο συντονισμός πολλών ιατρικών ομάδων κλπ.».

«Σε περίπτωση ανάγκης, το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ιταλία που υπάρχει διακρατική συμφωνία ή όπου αλλού υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα μεταμόσχευσης ήπατος για παιδιά. Αυτές τις μέρες στην Ιταλία έγινε με επιτυχία μεταμόσχευση ήπατος σε ένα αγόρι 11 χρονών από την πόλη Μπέργκαμο» καταλήγει ο κ. Μαζάνης.

Τελικά, συσχετίζεται με τον κορωνοϊό

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, με τον Ηλία Μόσιαλο να δίνει έξι διαφορετικά σενάρια για τις αιτίες της ηπατίτιδας που χτυπάει παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, μιλώντας πρόσφατα στον Ελεύθερο Τύπο.

«Υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για κάποια περιστατικά ηπατίτιδας ύστερα από λοίμωξη με κορωνοϊό στο διάστημα της πανδημίας, σε μικρά παιδιά. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα εικόνα εάν όλα τα παιδιά που εμφάνισαν αυτήν την αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ηπατίτιδα είχαν κολλήσει παλαιότερα κορωνοϊό. Δεδομένου όμως πως κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ιστορικό μόλυνσης με κορωνοϊό και κάποια όταν εισήχθησαν είχαν ενεργή μόλυνση με αδενοϊό 41, εξετάζεται η συσχέτιση των δύο ιών με τα περιστατικά».

«Θα μπορούσε να ευθύνεται η προηγούμενη έκθεση στον κορωνοϊό ή κάποια άλλη λοίμωξη, μια ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού με κορωνοϊό ή και μια νέα παραλλαγή αδενοϊού. Επίσης, εξετάζεται και η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο διαφορετικό παθογόνο, που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη με αδενοϊό ή/και κορωνοϊό, ή ακόμα και μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού».

Ίσως σας ενδιαφέρουν