Τα εμβόλια δεν διχάζουν!

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει για την ανίσχυρη σχέση των αντι-εμβολιαστών με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη

Ο εμβολιασμός και ο…πολιτικαντισμός σε αυτή τη χώρα μπορούν να αποτελούν αντίπαλα στρατόπεδα. Καθώς τη ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να χτιστεί πιο ισχυρό τείχος ανοσίας, υπάρχουν και οι «ψαράδες» των ψήφων που αναζητούν ακροατήριο.

Εάν αυτό το ακροατήριο βρίσκεται στην πλευρά που ζημιώνει υγειονομικά μία χώρα ολόκληρη, προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει. Άλλωστε ο κάθε ένας απευθύνεται στα ακροατήρια με τα οποία έχει τη δυνατότητα (την παιδεία και την αντίληψη) να επικοινωνήσει μαζί τους.

Κανείς δεν λέει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε επικοινωνιακές «γκέλες» στη διαδικασία να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ο εμβολιασμός. Από αυτό το σημείο ωστόσο μέχρι τη στήριξη ορισμένων στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Δεν συμβαίνουν πάντως μόνο στη «γειτονιά» μας. Στη Γερμανία και την Ισπανία εγχώριες πολιτικές δυνάμεις επένδυσαν πολιτικά στις αντιδράσεις κατά των υγειονομικών μέτρων αρχικά και εν συνεχεία των εμβολίων.

Σε κάθε περίπτωση οι φωνές τους έμειναν περιθωριακές και μειοψηφικές. Καμία σοβαρή πολιτική δύναμη στην Ευρώπη δεν συντάχθηκε με εκείνους που παρουσιάζονται ως αντι-εμβολιαστές.

Ρεύμα αντι-εμβολιασμού ασφαλώς υπάρχει παντού, διαμορφώνεται ωστόσο περισσότερο από κοινωνικά και λιγότερο από πολιτικά χαρακτηριστικά. Κι αν στις ΗΠΑ η αντιπαράθεση Μπάιντεν- Τραμπ είναι εξ αρχής σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στα εμβόλια, εκεί επιβεβαιώνεται ότι η πόλωση υπήρχε από πριν και πάτησε στη συγκυρία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία πάντως ανακουφίζουν. Όσο κι αν το φίλτρο της αντιπολίτευσης βασίζεται σε μια δεδομένη αμφισβήτηση, κατά τα άλλα με εξαίρεση μεμονωμένες φωνές πρώην υπουργού, το πολιτικό σύστημα δεν ακολουθεί το δρόμο της αντιπαράθεσης υπερ και κατά των εμβολιασμών. Διαφωνεί ως προς τον τρόπο, τη διαχείριση και τα μέτρα, δεν μάχεται πάντως για την ουσία.

Αυτή μπορεί να είναι επιτέλους μία νίκη της δημοκρατίας μας μετά από πολλά χρόνια, όσο κι αν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή για να την κερδίσουμε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν