Κόσμος

Καζακστάν: Ο πρόεδρος Τοκάγεφ αναζητεί εναλλακτικές οδούς για το πετρέλαιο της χώρας μετά την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να αναστείλει τις δραστηριότητες του αγωγού CPC

Παράλληλα ο πρόεδρος του Καζακστάν επισήμανε ότι η βελτίωση των υποδομών των λιμανιών στην Κασπία είναι «στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα

Καζακστάν: Ο πρόεδρος Τοκάγεφ αναζητεί εναλλακτικές οδούς για το πετρέλαιο της χώρας μετά την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να αναστείλει τις δραστηριότητες του αγωγού CPC
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Αγωγός της Κασπίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς παγκοσμίως και διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αναστολή των δραστηριοτήτων της θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειες μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο τη δεκαετία του 1970.

Ο Τοκάγεφ, ο οποίος έχει προσπαθήσει να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, τη Δύση και την Κίνα, ζήτησε να ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού κατά μήκος της Κασπίας θάλασσας, ένα έργο που έχει προταθεί και στο παρελθόν και το οποίο θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Καζακστάν επισήμανε ότι η βελτίωση των υποδομών των λιμανιών στην Κασπία είναι «στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα.

Το Καζακστάν, που εξαρτάται κατά πολύ από τα ορυκτά καύσιμα, βασίζεται στους ρωσικούς αγωγούς για τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη.

Χθες, Τετάρτη, ρωσικό δικαστήριο της πόλης Νοβοροσίσκ ζήτησε την αναστολή των δραστηριοτήτων του αγωγού CPC, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, επικαλούμενο προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης