Κόσμος

Ιράν: Ο σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί θα εκτίσει ποινή 6 ετών

Ο 62χρονος, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2015, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα

Ιράν:  Ο σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί  θα εκτίσει ποινή 6 ετών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ποινή 6 ετών θα εκτίσει στις ιρανικές φυλακές ο σκηνοθέτης από το Ιράν και αντιφρονών, Τζαφάρ Παναχί , ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη οι δικαστικές αρχές.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής Δικαιοσύνης, Μασούντ Σεταγεσί, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε πως ο 62χρονος πολυβραβευμένος σκηνοθέτης: «είχε καταδικασθεί το 2010 σε ποινή φυλάκισης έξι ετών (...) και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Εβίν της ιρανικής πρωτεύουσας για να εκτίσει την ποινή του»

Ο Τζαφάρ Παναχί βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα το 2000 στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Ο Κύκλος» και το βραβείο Σεναρίου στην Κάννες το 2018 με την ταινία «Τρία Πρόσωπα», τρία χρόνια μετά την Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο για το «Ταξί στην Τεχεράνη».

Είχε συλληφθεί το 2010 και στην συνέχεια καταδικάσθηκε σε 6ετή φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση να κάνει ταινίες ή να γράφει, να ταξιδεύει, ακόμη και να εκφράζεται στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στο Ιράν.

Καταδικάσθηκε για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος», αφού υποστήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας που ακολούθησε την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κρατήθηκε για δύο μήνες το 2010 και έκτοτε ζούσε σε συνθήκες υπό όρους ελευθερίας, καθεστώς που θα μπορούσε να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.

Στις 11 Ιουλίου, ο Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη κατά την άφιξή του στην εισαγγελία της Τεχεράνης για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, άλλου βραβευμένου Ιρανού σκηνοθέτη, ο οποίος κρατείται από τις 8 Ιουλίου με τον συνάδελφό του Μοστάφα Αχεαχμάντ.

Οι κινηματογραφιστές είχαν καταγγείλει στα μέσα του Μαΐου, σε ανοικτή επιστολή, την σύλληψη πολλών συναδέλφων τους από τις ιρανικές αρχές και την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Το τελευταίο διάστημα, οι ιρανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις αντιφρονούντων, ανάμεσά τους και της προσωπικότητας του μεταρρυθμιστικού κινήματος Μοστάφα Ταϊζαντέχ, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για «ενέργειες κατά της κρατικής ασφάλειας».

Δείτε επίσης