Κόσμος

Βρετανία: «Έσπασε» κάθε προηγούμενο η θερμοκρασία - Ιστορικός καύσωνας με 40 βαθμούς Κελσίου

Η πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της χώρας

Βρετανία: «Έσπασε» κάθε προηγούμενο η θερμοκρασία - Ιστορικός καύσωνας με 40 βαθμούς Κελσίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Καυτό» το αεροδρόμιο Χίθροου όσο ποτέ στην ιστορία του, καθώς η θερμοκρασία έφθασε την Τρίτη τους 40,2 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών στη Βρετανία.

Σε ανάρτησή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρει ότι στο αεροδρόμιο Χίθροου καταγράφηκε θερμοκρασία 40,2 C στις 12:50 μ.μ., ενώ προσθέτει πως η θερμοκρασίες εξακολουθούν να ανεβαίνουν σε πολλά μέρη.

Νωρίτερα σήμερα, 39,1C καταγράφηκαν στο Τσάρλογουντ του Σάρεϊ – καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου, που είχε σημειωθεί το 2019 στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ.

Ακραία ζέστη: Παραμορφωμένοι αυτοκινητόδρομοι και λιωμένες ράγες…

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, για σήμερα Τρίτη προβλέπονται θερμοκρασίες έως και 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ μεγάλο μέρος της Βρετανίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό σε συναγερμό για τον καιρό.

Το νυχτερινό ρεκόρ καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κένλεϊ του Σάρεϊ σημειώνοντας 25,8 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικές διαταραχές στα ταξίδια έχει ήδη προκαλέσει η αφόρητη ζέστη.

Χαρακτηριστικά το αεροδρόμιο του Λούτον αναγκάστηκε να αναστείλει τις πτήσεις χθες λόγω βλάβης στον διάδρομο προσγείωσης.

Προβλήματά όμως καταγράφονται και στους αυτοκινητοδρόμους, με την αστυνομία να αναφέρει πως ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου στο Κεϊμπριτζσάιρ θύμιζε «πίστα πατινάζ» αφού παραμορφώθηκε από τη ζέστη.

Οι χρήστες των τρένων έχουν προειδοποιηθεί για καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων καθώς η ζέστη έχει λιώσει ακόμη και ράγες.

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Η Βρετανία έχει τεθεί σε καθεστώς «εθνικής έκτακτης κατάστασης» λόγω των πρωτοφανών θερμοκρασιών.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η Βρετανία να αναβαθμίσει πλήρως τις υποδομές της ώστε αυτές να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίας, αφού παρατηρήθηκαν ζημίες σε δύο τουλάχιστον διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών και σε σιδηροδρομικές ράγες.

«Είδαμε αρκετά προβλήματα στις μεταφορές», δήλωσε ο ίδιος στο BBC. «Οι υποδομές, μεγάλος μέρος των οποίων χτίστηκε στη βικτοριανή εποχή, απλά δεν είναι κατασκευασμένες να αντέχουν αυτού του είδους τις θερμοκρασίες», τόνισε.

Η άφιξη του κύματος καύσωνα, που αρχικά προκάλεσε πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη πριν φθάσει στη Βρετανία, έστρεψε την προσοχή στις δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τους υποψήφιους διαδόχους του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Αφού ο Τζόνσον πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για καθαρές μηδενικές εκπομπές, όταν η Βρετανία φιλοξένησε τη σύνοδο του Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 το 2021, κάποιοι από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του εμφανίστηκαν πιο χλιαροί και έθεσαν άλλες προκλήσεις της χώρας ως προτεραιότητά.

Μία υποψήφια, η Κέμι Μπέιντενοκ, δήλωσε ότι πιστεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά δεν θεωρεί ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος της οικονομίας. Ο Εντ Μίλιμπαντ, πρώην ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος που είναι επικεφαλής της στρατηγικής του για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε πως θεωρεί την πολιτική διαμάχη ιδιαίτερα ανησυχητική. «Έχεις υποψηφίους που φαίνεται να συναγωνίζονται μεταξύ τους, όχι να κινούνται προς δεσμεύσεις για μηδενικές καθαρές εκπομπές, αλλά μακριά από αυτές», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC Radio

Δείτε επίσης