Κόσμος

Τι βρήκε το FBI στο σπίτι του Τραμπ

Για κατασκοπεία ερευνάται ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος

Τι βρήκε το FBI στο σπίτι του Τραμπ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο στόχαστρο του FBI και με βάση το νόμο περί κατασκοπείας ερευνάται ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα κατασχέθηκαν από το σπίτι του στο Μαρ α Λάγκο, 11 σετ απορρήτων εγγράφων, μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «άκρως απόρρητα», σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαψεύσει σχετικό δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο πράκτορες του FBI επιδίωξαν να ανακτήσουν έγγραφα τα οποία συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα όταν διεξήγαγαν έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», είπε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες, Πέμπτη, από έναν δικαστή να δημοσιοποιήσει το ένταλμα που επέτρεψε την έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, αφού ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ τη χαρακτήρισε πολιτικά αντίποινα.

Σήμερα το πρωί, την Παρασκευή, (τοπική ώρα) ο Τραμπ ανέφερε στη νεοφυή πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, το Truth Social, πως «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», εξισώνοντάς το με τις αντιπαραθέσεις που ενέπλεκαν τη Ρωσία, με μια έρευνα από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και τις δύο παραπομπές του σε δίκη. «Κάποιοι άθλιοι άνθρωποι εμπλέκονται», είπε.

Η έρευνα στην κατοικία του ήταν μέρος μιας έρευνας που διεξάγεται για το εάν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα αρχεία από τον Λευκό Οίκο όταν αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2021, μερικά από τα οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει πως είναι απόρρητα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μερκ Γκάρλαντ, ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος επιβολής του νόμου ο οποίος διορίστηκε από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου πως ενέκρινε προσωπικά την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει επίσης να δημοσιοποιήσει μια απόδειξη των αντικειμένων που κατασχέθηκαν.

«Το υπουργείο δεν παίρνει μια τέτοια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Όπου είναι δυνατό, είναι συνήθης πρακτική να επιδιώκονται λιγότερο αδιάκριτα μέσα ως εναλλακτική σε μια έρευνα και να εξετάζεται στενά οποιαδήποτε έρευνα αναλαμβάνεται», είπε ο Γκάρλαντ.

Δείτε επίσης