Κόσμος

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βόρεια Ευρώπη

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η επέλαση του χιονιά σε Μεγάλη Βρετανία και Πολωνία

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βόρεια Ευρώπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι κακοκαιρία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μετακινήσεις. Τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αναβάλλουν δεκάδες πτήσεις, ενώ το αεροδρόμιο του Στάνστεντ ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της Κυριακής για να καθαριστεί ο διάδρομος από το χιόνι.

Αποτέλεσμα ήταν το βράδυ της Κυριακής ο μόνος διάδρομός του να μείνει κλειστός για να γίνει η εκκαθάριση του χιονιού λόγω καιρικών συνθηκών και όλες οι πτήσεις ανεστάλησαν.

Περισσότερες από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν στο Χίθροου την Κυριακή, αφού η παγωμένη ομίχλη είχε ως αποτέλεσμα ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας να περιορίσει τον αριθμό των αεροσκαφών που μπορούσαν να προσγειωθούν και να αναχωρήσουν ανά ώρα.

Στη Σκανδιναβία, οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους -23 βαθμούς Κελσίου μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Όλα δείχνουν ότι ο κρύος καιρός θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες» δήλωσε ο Ματίας Λιντ, μετεωρολόγος στην κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Σουηδίας, εξηγώντας οτι «μπορεί να υπάρξει αρκετό χιόνι τις επόμενες ημέρες».

Στην Πολωνία, οι χιονοθύελλες έχουν προκαλέσει εκτεταμένη διακοπή της κυκλοφορίας, ενώ το Πολωνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην περιοχή Kopa Kondracka, εθελοντές διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τρία άτομα θαμμένα σε χιονοστιβάδα.

Στη Γερμανία, οι θερμοκρασίες φτάνουν γύρω στους -7 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο, τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στην κεντρική Γαλλία, ενώ χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έπληξαν επίσης την ανατολική και βόρεια Σλοβακία.

Δείτε επίσης