Κόσμος

Μπάιντεν Έκπληκτος για τον εντοπισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων στο γραφείο του

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα έγγραφα που βρέθηκαν στο πρώην γραφείο του Μπάιντεν

Μπάιντεν  Έκπληκτος για τον εντοπισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων στο γραφείο του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε για την ύπαρξη «μικρού αριθμού» απόρρητων εγγράφων στο πρώην γραφείο του σε think tank της Ουάσιγκτον το περασμένο φθινόπωρο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι δικηγόροι του «συνεργάζονται πλήρως» με την έρευνα για την αξιολόγηση.

«Ο κόσμος γνωρίζει ότι παίρνω πολύ στα σοβαρά τα διαβαθμισμένα έγγραφα και τις διαβαθμισμένες πληροφορίες», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη του Μεξικό. «Ενημερώθηκα γι’ αυτή την ανακάλυψη και εξεπλάγην που έμαθα ότι υπήρχαν κρατικά αρχεία, που είχαν μεταφερθεί εκεί, σε αυτό το γραφείο. Αλλά δεν γνωρίζω τι περιέχουν τα έγγραφα. Οι δικηγόροι μου δεν μου είπαν να ρωτήσω τι περιείχαν», είπε ο Μπάιντεν.

Λιγότερα από δώδεκα έγγραφα με διαβαθμισμένες σημάνσεις βρέθηκαν στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν ενώ ήταν εκτός γραφείου, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ρεπορτάζ του CBS News ότι ένας «μικρός αριθμός εγγράφων» με την ένδειξη απόρρητο, που φαινόταν να προέρχονται από την κυβέρνηση Ομπάμα είχε βρεθεί σε δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με τον Μπάιντεν.

Η είδηση προκάλεσε σωρεία επικρίσεων από τους Ρεπουμπλικάνους και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην έπαυλη του οποίου στη Φλόριντα είχε γίνει πέρυσι έφοδος για αναζήτηση εγγράφων που είχε απομακρύνει από τον Λευκό Οίκο.

Έρευνα των Ρεπουμπλικανών για τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του Μπάιντεν

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του Μπάιντεν. Ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ από το Κεντάκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης, έστειλε επιστολή την Τρίτη ζητώντας από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Στιούαρτ Ντέλερυ «έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με τον χειρισμό αυτού του θέματος από τον Λευκό Οίκο».

Πηγή που έχει γνώση του θέματος επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ κάλεσε τον εισαγγελέα του Βόρειου Ιλινόις, Τζον Ρ. Λάους να ελέγξει πώς το απόρρητο υλικό κατέληξε στο Κέντρο Πεν Μπάιντεν. Η έρευνα ανατέθηκε στον Λάους, από τους λίγους εισαγγελείς που είχαν διοριστεί από τον Τραμπ και παρέμειναν στο πόστο τους μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, είπε η πηγή.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσαν στο NBC News την Τρίτη ότι ο Λάους επανεξετάζει τα ευρήματα των πρακτόρων του FBI τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, οι πηγές ανέφεραν ότι ο Γκάρλαντ έχει ενημερωθεί για τα προκαταρκτικά ευρήματα. Τώρα εναπόκειται στον Γκάρλαντ να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν ανακάλυψαν τα έγγραφα στις 2 Νοεμβρίου σε μια κλειδωμένη ντουλάπα καθώς ετοιμάζονταν να εκκενώσουν τον χώρο γραφείων στο Κέντρο Διπλωματίας και Παγκόσμιας Δέσμευσης του Πεν Μπάιντεν, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου, Ρίτσαρντ Σάουμπερ.

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μίσθωσε μια σειρά γραφείων για το κέντρο τον Φεβρουάριο του 2018, συμπεριλαμβανομένου ενός γραφείου για προσωπική χρήση του Μπάιντεν όταν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον.

Τα απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο Τραμπ, βρέθηκαν στην έπαυλή του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, Μαρ-α-Λάγκο, και κατασχέθηκαν εν μέρει κατόπιν αιτήματος από τα Εθνικά Αρχεία και αργότερα, μέσω εντάλματος έρευνας που εκτέλεσε το FBI.

Συνολικά, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές κατέσχεσαν πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα από τον Τραμπ.

Δείτε επίσης