Κόσμος

Ουκρανία: Κόλαση στο Μπαχμούτ από χρήση της χημικής ουσία λευκού φωσφόρου

Απόκοσμες εικόνες από την πόλη που φέρεται να δέχθηκε την Ρωσική επίθεση με το τοξικό όπλο

Ουκρανία, Ρωσία, Πόλεμος, Λευκός Φώσφορος,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κόλαση στην Ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, από την Ρωσική επίθεση με χημική τοξική ουσία.

Ουκρανικά drones, κατέγραψαν εικόνες τις οποίοες το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσαν στη δημοσιότητα και οι οποίες δείχνουν το απόκοσμο τοπίο που επικρατεί στην πόλη, από την χρήση του τοξικού λευκού φωσφόρου από τις επιτιθέμενες Ρωσικές δυνάμεις.

Έγκλημα πολέμου να χρησιμοποιείται μια τόσο τοξική χημική ουσία σε περιοχές αμάχων

Όπως δείχνουν πλάνα που κατέγραψαν drones και που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, λευκός φώσφορος έχει σκεπάσει όλη την πόλη, μία τοξική χημική ουσία που όταν χρησιμοποιείται σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Τα αποκαλυπτικά πλάνα δημοσίευσε το υπουργείο σε ανάρτηση ενός βίντεο στο Twitter, όπου η εμπόλεμη πόλη φαίνεται να είναι καλυμμένη με ένα λευκό, φωτεινό πέπλο που αποδίδεται στη χρήση τοξικού λευκού φωσφόρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο των μαχών. Πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής χρονική διάρκεια που έλαβαν χώρα οι απόκοσμες εικόνες.

Από την πλευρά τους οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν, έτσι, ευθέως τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί πυρομαχικά φωσφόρου που η τοξική ουσία λόγω της υπερβολικά αυξημένης θερμαντικής ενέργειας που παράγει είναι ικανή να προσκολληθεί στο ανθρώπινο δέρμα προκαλώντας εγκαύματα που φτάνουν ως τα κόκαλα, με αποτέλεσμα να επιφέρουν τον θάνατο ή να προκαλέσει στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, η επούλωση των οποίων είναι χρονοβόρα. Ακόμη και η εισπνοή τους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό υπουργείο οι εχθρικές δυνάμεις είχαν στόχο να χτυπήσουν «με εμπρηστικά πυρομαχικά περιοχές του Μπαχμούτ που δεν έχουν καταληφθεί ως τώρα». Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση είπε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να «καταστρέφουν την πόλη».

Αυτή η εξαιρετικά τοξική χημική ουσία χρησιμοποιείται από τον στρατό τόσο για να φωτίζει στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και ως προπέτασμα καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, αν όχι βασανιστικό θάνατο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για χρήση λευκού φωσφόρου πολλές φορές από την έναρξη της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Οι άνδρες του Πούτιν θεωρείται ότι χρησιμοποίησαν το τοξικό χημικό κατά την περσινή πολιορκία της Μαριούπολης.

Δείτε επίσης