Κόσμος

Τουρκικές εκλογές: Ο Spiderman, το αρνί και η πρόταση γάμου με ψηφοδέλτιο

Τα ευτράπελα της β' κάλπης

τουρκία, εκλογέσ, κάλπεσ, ψηφοφορία, πρόταση γάμου, αρνί, ψηφοφόροι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην Τουρκία οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και η εκλογική διαδικασία για την προεδρία της χώρας εξελίσσεται ομαλά.

Ωστόσο και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δεν έλειψαν οι παράξενες εικόνες. Ψηφοφόρος προσήλθε στο εκλογικό της τμήμα συνοδεία αρνιού, το οποίο την ακολουθούσε κατά πόδας.

Σε εκλογικό κέντρο στα Άδανα ένας ψηφοφόρος εμφανίστηκε ντυμένος με κοστούμι Spiderman. Ενώ έναν άλλον τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι ρομαντικές στιγμές, με έναν ψηφοφόρο να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, προσφέροντάς της ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο η ίδια έπρεπε να επικυρώσει το «ναι» στην πρότασή του.

Σε μια άλλη τουρκική πόλη ένα ζευγάρι προσήλθε στις κάλπες με νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι. Μάλιστα έριξαν μαζί το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Περίπου 60 εκατ. ψηφοφόροι της Τουρκίας καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα οράματα που πρόβαλαν οι υποψήφιοι από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Από τη μια τη σταθερότητα -και τον κίνδυνο αυταρχικής παρέκκλισης- του απερχόμενου 69χρονου ισλαμοσυντηρητικού υπερπροέδρου, 69 ετών· ή, από την άλλη, την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα που προτείνει ο 74χρονος αντίπαλός του, άλλοτε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει -παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου- από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Απέναντί του, ο Κιλιτσντάρογλου, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.

Δείτε επίσης