Κόσμος

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν σκοπεύει να επισκεφθεί την Κίνα τον Οκτώβριο

Πιθανή και επίσκεψη στην Τουρκία

Ρωσία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Κίνα και σκοπεύει να πάει στη χώρα αυτήν τον Οκτώβριο, με την ευκαιρία του φόρουμ «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», ανακοίνωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Ο Πούτιν προσκλήθηκε στο Πεκίνο από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο Μάρτιο.

«Λάβαμε την πρόσκληση και σκοπεύουμε να πάμε στην Κίνα για το φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο, είπε ο Ουσακόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι μια επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία είναι στα σχέδια και των δύο χωρών, όμως ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί η ημερομηνία.

Την Παρασκευή, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τους Αφρικανούς ηγέτες. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, 49 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη δεύτερη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής, μετά την πρώτη που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019 στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Στα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο περιλαμβάνονται η οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η υγεία και η επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Πούτιν θα πάρει τον λόγο στην ολομέλεια και, σύμφωνα με τον Ουσακόφ, σκοπεύει να εκφωνήσει μια «μακρά ομιλία» για τις ρωσοαφρικανικές σχέσεις και «τον σχηματισμό μιας νέας παγκόσμιας τάξης».

Δείτε επίσης