Κόσμος

Τα ιρανικά πλοκάμια στη Μέση Ανατολή

Οι αντάρτες Χούθι, σιιτικές ομάδες και φυσικά η Χεζμπολάχ στηρίζονται ανεπίσημα από το Ιράν

ιραν, χαμασ, χεζμπολαχ, ισραηλ,ισραηλ χαμας, ισραήλ χαμάς, ισραηλ χαμας πολεμος, πολεμος ισραηλ χαμας, ισραηλ, χαμας, χεσπολαχ, ιραν, τεχερανη, φρουροι τησ επαναστασησ, τρομοκρατικη οργανωση, πολεμοσ Λωριδα της Γαζας, Πολεμοσ στη Γαζα, Λωριδα της Γαζας, β
Αρθρογράφος: Χρήστος Καρδαμπίκης
Από Χρήστος Καρδαμπίκης

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

O πόλεμος στην Ουκρανία και, κυρίως, ο πόλεμος στο Ισραήλ έχουν αναδείξει ένα νέο υβριδικό τρόπο πολέμου, με μη κρατικές οντότητες να έχoυν σημαντικό οπλοστάσιο και μεγάλες χώρες να τις στηρίζουν. Μία τέτοια χώρα είναι το Ιράν, το οποίο ελέγχει τη Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και σιιτικές ομάδες στο Ιράκ, ενώ μαζί με τη Χεζμπολάχ σήκωσαν το βάρος του πολέμου στη Συρία πριν από την εμπλοκή της Ρωσίας.

Επίσης, έχει άμεση σχέση με ένοπλες σιιτικές ομάδες στην Αφρική, ενώ με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έδειξε ότι υπάρχει μεταφορά «τεχνογνωσίας» από την Τεχεράνη μέσω της Χεζμπολάχ, παρότι τα βίντεο με τις θηριωδίες που ανέβασαν οι ίδιοι στα social media, θυμίζουν περισσότερο «τακτικές» του Ισλαμικού Κράτους.

Στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το Ιράν, αντίθετα με ό,τι περίμεναν ή προσδοκούσαν κάποιοι στο διεθνές σύστημα, επέλεξε την επιχειρησιακή εμπλοκή μέσω αντιπροσώπων. Η μεν Χεζμπολάχ εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις από το Νότιο Λίβανο, χωρίς να επιθυμεί να αναλάβει τώρα αντίστοιχη δράση με αυτή του 2006, όταν διεξήχθη μαζικός πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ. Από την πλευρά τους, οι Χούθι, που κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ, κάνουν σποραδικές επιθέσεις με πυραύλους μεγάλων αποστάσεων και drones, αλλά βρίσκονται περίπου 1.580 χιλιόμετρα μακριά, και στο ενδιάμεσο υπάρχει η Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη προστριβή δυνάμεων που ελέγχονται από την Τεχεράνη είναι στο Ιράκ και στη Συρία. Ιδιαίτερα στο Ιράκ, πολλές αυτόνομες ένοπλες σιιτικές ομάδες κινούνται κυρίως κατά αμερικανικών στόχων ή βάσεων που σταθμεύουν στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας για όλους τους παίκτες, και το Ιράν δεν έχει σκοπό στη «μετά Σαντάμ Χουσεΐν» εποχή να αφήσει να δημιουργηθεί ένα αμερικανοδυτικό ελεγχόμενο κράτος στα σύνορά του.

ιραν, χαμασ, χεζμπολαχ, ισραηλ,ισραηλ χαμας, ισραήλ χαμάς, ισραηλ χαμας πολεμος, πολεμος ισραηλ χαμας, ισραηλ, χαμας, χεσπολαχ, ιραν, τεχερανη, φρουροι τησ επαναστασησ, τρομοκρατικη οργανωση, πολεμοσ Λωριδα της Γαζας, Πολεμοσ στη Γαζα, γαζα

Χαρακτηριστική είναι και η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, σημαντικού Ιρανού στρατηγού του «Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος Φρουράς του Ιράν» (γνωστό και ως «IRGC»). Ένα αμερικανικό drone κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον στόχευσε και τον σκότωσε, ενώ ο ίδιος σχεδίαζε να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο ιθύνων νους στην ιρανική στρατηγική στο Ιράκ, με πρώτο στόχο τη μείωση της αμερικανικής επιρροής.

Επίσης, στις συγκρούσεις εντός της Συρίας, κυρίως απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες ισλαμιστικές - τζιχαντιστικές οργανώσεις, δεν είναι σαφές αν δρουν αυτόνομες ένοπλες «φιλοϊρανικές» ομάδες, αυτόνομα τμήματα της Χεζμπολάχ, τμήματα των Φρουρών της Επανάστασης, ομάδες που ανήκουν στο συριακό στρατό ή άτακτοι υπό την ηγεσία του Σύρου προέδρου Άσαντ.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η σχέση του Ιράν με τη Χαμάς, που δεν είναι ορατή. Αυτό που γράφτηκε στα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι το Ιράν μέσω Χεζμπολάχ βοήθησε στην αναβάθμιση του οπλοστασίου της Χαμάς, αν και το φορτηγό που έπιασαν οι Ισραηλινοί με «πρώτες ύλες» για πυραύλους, προερχόταν από την Τουρκία.

Σχεδόν άγνωστη στο διεθνή Τύπο είναι η επιρροή του Ιράν στους σιιτικούς πληθυσμούς της Αφρικής και της Ασίας. Η Τεχεράνη αποτελεί «ομπρέλα» για όλους αυτούς που ξεκινούν από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τις χώρες του Καυκάσου και φτάνουν μέχρι την Κεντρική Αφρική, με εξαίρεση το Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Πάντως, οι πληθυσμοί αυτοί, με εξαίρεση κάποιους πολέμαρχους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Υεμένη, δεν έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

ιραν, χαμασ, χεζμπολαχ, ισραηλ,ισραηλ χαμας, ισραήλ χαμάς, ισραηλ χαμας πολεμος, πολεμος ισραηλ χαμας, ισραηλ, χαμας, χεσπολαχ, ιραν, τεχερανη, φρουροι τησ επαναστασησ, τρομοκρατικη οργανωση, πολεμοσ Λωριδα της Γαζας, Πολεμοσ στη Γαζα, γαζα

Η Χεζμπολάχ θεωρείται η βαρύτερα εξοπλισμένη οργάνωση στον κόσμο, με οπλοστάσιο ανώτερο ακόμη και οργανωμένων στρατών. Σύμφωνα με το έγκυρο και αναγνωρισμένο «Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές» (στα αγγλικά, «Center for Strategic and International Studies» ή «CSIS»), μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από χερσαία και ναυτικά πλήγματα μέχρι αντιαεροπορικά, και αποτελείται από ρουκέτες και πυραύλους, που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ιράν, τη Συρία, τη Ρωσία και την Κίνα. Και κυρίως διαθέτει περίπου 30.000 εμπειροπόλεμους μαχητές.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει σοβιετικές ρουκέτες Katyusha, Fajr-1, καθώς και 144 εκτοξευτές HasebMRL, πυραύλους Shahin με εκρηκτικές κεφαλές 190 κιλών, ρουκέτες των 122 χιλιοστών, αλλά και Fajr-3 και Fajr-5, που είναι ιρανικής σχεδίασης και εκτιμάται ότι κατασκευάζονται και από την ίδια τη Χεζμπολάχ.

Έχει ακόμη τους σοβιετικούς Raad-2 και Raad-3, που χρησιμοποίησε πρώτη φορά το 2006 στο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου. Χρησιμοποιεί συστήματα, όπως τον πύραυλο M-600, συριακής προέλευσης, ενώ φέρεται να διαθέτει και τους πολύ ισχυρούς Scud, με εμβέλεια από 300 έως 550 χιλιόμετρα και φορτίο που μπορεί να φτάσει τα 985 κιλά.

Η Οργάνωση, όπως αποκαλείται με...δέος στον Λίβανο, διαθέτει αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Cruise, και συγκεκριμένα την ιρανική έκδοση «Noor» των κινεζικών C-802, ενώ εκτιμάται πως έχει τουλάχιστον 12 ρωσικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont.

Χρησιμοποιεί μία μεγάλη γκάμα αντιαρματικών όπλων (RPG 29, Fagot, Malyutka, Konkurs, Metis, Kornet-E), ενώ έχει και ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι ρωσικοί Pantsyr-S1, οι Buk-M2, το Strela-2, τα συστήματα OSA και ZU-33.

Δείτε επίσης