Κόσμος

Μπλόκο στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας

Αποφασισμένη για μπλόκο των ενταξιακών διαδικασιών η Αθήνα μετά την στάση των Τιράνων στην υπόθεση Μπελέρη

αλβανια, Αλβανια, υποθεση μπελερη, υποθεση φρεντι μπελερη, υπόθεση Μπελέρη,ενταξιακη διαδικασια, ενταξιακη διαδικασια Αλβανιας, κυριακοσ μητσοτακησ, κυριακος μητσοτακης, ελληνικη κυβερνηση, ελλαδα,Ευρωπαικη Ενωση, Ελλάδα, Ελληνική κυβέρνηση, Φρέντι Μπελέρ
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Η συνεχιζόμενη κράτηση στις φυλακές του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης οδηγεί την Αθήνα σε ακόμα σκληρότερη στάση έναντι των Τιράνων, που αγνοούν προκλητικά τα ελληνικά διαβήματα.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει κάθε ενταξιακή διαδικασίας της Αλβανίας μέχρι να δικαιωθεί ο Φρέντι Μπελέρης. Αυτό τονίζουν στη «ΒτΚ» διπλωματικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πως «όταν λέμε στα Τίρανα ότι ο δρόμος για τις Βρυξέλλες περνά από την Αθήνα, το εννοούμε μέχρι κεραίας». Ήδη, τα Τίρανα πήραν μία πρώτη γεύση από τις κινήσεις τη Αθήνας, οι οποίες δεν σταματούν εδώ, και έπεται συνέχεια.

Η νέα αναβολή της δίκης του Μπελέρη για τις 19 Δεκεμβρίου, με το πρόσχημα της αδυναμίας εξεύρεσης ενός μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος όμως… δίνει συνεντεύξεις στα αλβανικά ΜΜΕ, θεωρείται ως προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να εμποδίσει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας να ορκιστεί. Να σημειωθεί ότι μετά τις αποκαλύψεις για πιέσεις σε μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν εναντίον του Μπελέρη, η υπόθεση έχει πάρει νέα τροπή, και η Αθήνα θα εντείνει τις δικές της πιέσεις. Πέρα από τη γραπτή δήλωση που κατατέθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες, όπου εκφράζει τη ρητή επιφύλαξή της ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας, η Αθήνα ζητά –μέσω της Ε.Ε.– να αναλάβει άμεσα καθήκοντα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, και να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και στο τεκμήριο αθωότητας. «Για την Ελλάδα, η κατάσταση που επικρατεί, έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της Ε.Ε., τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα», επισημαίνεται στη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία είναι η επίσημη θέση της χώρας μας απέναντι στις διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους Ευρωπαίους συνομιλητές της, ότι θα φρενάρει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας όσο διαρκεί η δίωξη του Μπελέρη, και η επιχείρηση βίαιης επιβολής του εκλεκτού υποψηφίου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, κυρίως από τη Γερμανία, προκειμένου να μην επιμείνει στη σκληρή στάση της. Πληροφορίες από ενημερωμένους διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι αυτός που πιέζει περισσότερο την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι οι ενταξιακές διαδικασίες δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαμάχης διμερών σχέσεων. Η Ιταλία είναι αυτή που έχει επίσης μεγάλα συμφέροντα στην Αλβανία και ειδικότερα στη Χειμάρρα, αλλά για την ώρα πιέζει διακριτικά, αφού θέλει την Αθήνα στο πλευρό της για το Μεταναστευτικό. Πάντως, η αυστηροποίηση της ελληνικής στάσης είναι η απάντηση της Αθήνας αφενός στα μηνύματα αδιαλλαξίας που εκπέμπουν έως τώρα τα Τίρανα, και αφετέρου στη στάση των εταίρων μας.

Δείτε επίσης