Κόσμος

Χάγη: Αναγνώριση δικαιώματος Παλαιστινίων να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα και παράλληλα ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων

Χάγη, Διεθνές Δικαστήριο, Παλαιστίνιοι, Γενοκτονία, Ισραήλ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα για να αποτραπούν πράξεις Γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να προστατευθούν από τέτοιες πράξεις. Ωστόσο, δεν διέταξε παύση των εχθροπραξιών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κάτι που ζήτησε το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι προστατεύονται από τη Σύμβαση για τη γενοκτονία.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα στη βάση της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζει και το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας

Το δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας, θεωρώντας πως υπάρχει κίνδυνος μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης να προκληθεί «μη αναστρέψιμη ζημία, η οποία θα πλήξει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Joan Donahue δήλωσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι και η στρατιωτική δράση του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε «πολλές καταστροφές, πολλές δολοφονίες, μαζική εκτόπιση του πληθυσμού και σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό».

Επίσης, το δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα τς Γάζας.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Ειδικότερα, με πλειοψηφία 15 έναντι 2 δικαστών, το δικαστήριο έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει «την εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού και να λάβει άμεσα μέτρα για να διευκολύνει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης» στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, το Ισραήλ καλείται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων της καταστροφής που προκλήθηκε σε βάρος των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει μαζικές δολοφονίες στη Λωρίδα της Γάζας, σοβαρούς τραυματισμούς Παλαιστινίων ή σκόπιμη βλάβη των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Λωρίδας. Επίσης, έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει να δυσκολέψει τις Παλαιστίνιες γυναίκες να γεννήσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθορίστηκε επίσης ότι το δικαστήριο έχει την εξουσία να ζητήσει από το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση στον ΟΗΕ που να αφορά όλα τα μέτρα που έλαβε εντός ενός μηνός από την έκδοση της διαταγής. Σύμφωνα με αυτούς, η έκθεση θα διαβιβαστεί στη Νότια Αφρική και θα έχει την ευκαιρία να την σχολιάσει.

Το δικαστήριο κάλεσε επίσης το Ισραήλ με ψήφους 16 έναντι ενός δικαστή να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των δεινών του πληθυσμού στη Γάζα. Σύμφωνα με το δικαστήριο, υπάρχει κίνδυνος μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης να προκληθεί «μη αναστρέψιμη ζημία, η οποία θα πλήξει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

Δείτε επίσης