Πολιτική

Σπυράκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Ιστορικό βήμα η υιοθέτηση του «Νόμου για το κλίμα»

«Επανασχεδιάζει την οικονομία μας κι αλλάζει τις συνήθειες όλων μας»

ÐÁÑÁÄÏÓÇ - ÐÁÑÁËÁÂÇ ÔÇÓ ÍÅÁÓ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏÕ ÔÕÐÏÕ ÓÔÇÍ ÍÄ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ως ένα «ιστορικό βήμα που οδηγεί την ανθρωπότητα σε αποκατάσταση της ισορροπίας του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα επανασχεδιάζει την οικονομία μας κι αλλάζει τις συνήθειες όλων μας», χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του «Νόμου για το κλίμα», που προβλέπει ότι «η ΕΕ θα γίνει κλιματικά ουδέτερη το 2050».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το βήμα αυτό πρέπει να γίνει με ρεαλισμό και να βασίζεται σε επικαιροποιημένη μελέτη επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την πανδημία. «Ο οποιοσδήποτε υψηλός στόχος κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει προσδοκίες στους πολίτες που δεν μπορούμε να συναντήσουμε», τόνισε, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η νομοθεσία για το κλίμα θα πρέπει να συνοδευτεί από πράσινες ψηφιακές και ανθεκτικές επενδύσεις, δουλειές για να αντιμετωπιστεί η ύφεση», υπογράμμισε και, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές της Ελλάδας, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, προσέθεσε: «Οι πολίτες στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, κύριε επίτροπε, βλέπουν εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και περιμένουν από μας να τους καθοδηγήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε τα έργα, ώστε κανένας να μη μείνει πίσω».

«Το βήμα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από όλα τα κράτη μέλη με ισχυρή επιτήρηση», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «είναι χρέος μας σήμερα να δώσουμε στους ευρωπαίους πολίτες και την παγκόσμια κοινότητα ένα σύγχρονο ρεαλιστικό αναπτυξιακό νομοθετικό πλαίσιο για το κλίμα».

Δείτε επίσης